Buzz

H Disney ετοιμάζει ταινία για τον μαραθωνοδρόμο Στυλιανό Κυριακίδη!

στα 10

O Ελληνοκύπριος μαραθωνοδρόμος Στυλιανός Κυριακίδης και η περιπετειώδης ζωή του θα είναι η επόμενη μεγάλη «αθλητική» βιογραφια της Disney!

H Disney ετοιμάζει ταινία για τον μαραθωνοδρόμο Στυλιανό Κυριακίδη!

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Στυλιανό Κυριακίδη, η παραπάνω είδηση μοιάζει με παραδοξότητα. Για όσους όμως έχουν ακούσει έστω και χωρίς λεπτομέρειες την ιστορία της ζωής του Ελληνοκύπριου μαραθωνοδρόμου, είναι να αναρωτιέσαι πως μια ταινία που να τον αφορά δεν έχει γίνει νωρίτερα.

Ο Στυλιανός Κυριακίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1910 και συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (του 1936 στο Βερολίνο και το 1946 στο Λονδίνο) και ήταν ο άνθρωπος που κατέρριψε το ρεκόρ που διατηρούσε για τέσσερις περίπου δεκαετίες ο Σπύρος Λούης στο μαραθώνιο. Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, όπου και ζούσε ο Κυριακίδης από το 1934, συμμετείχε στην Αντίσταση, συνελήφθη από τους Γερμανούς και μετά το τέλος του πολέμου αποφάσισε να συμμετάσχει στον 50ο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης στις Η.Π.Α.. Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να γίνει δεκτός από τους αγώνες κυρίως λόγω της κακής φυσικής του κατάστασης από τον υποσιτισμό κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, κατάφερε να αγωνιστεί και να τερματίσει πρώτος. Φτάνοντας στο νήμα φώναξε το διάσημο «For Greece» για να καταχωρηθεί ανάμεσα στους μεγάλους Ελληνες του εξωτερικού. Οι Αμερικάνοι τον ονόμαζαν «απόγονο του Φειδιππίδη», ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα το 1946 (δείτε μια φωτογραφία της εποχής στο gallery) σημαδοτοδήθηκε από τη φωταγώγηση της Ακρόπολης για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση.

Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν ότι το σενάριο που υπογράφει ο Mπιλ Γουίλερ και με μέρος της παραγωγής να ανήκει στους Ελληνες Πάρι Λάτση και Τέρι Ντούγκας είναι ικανό να δώσει ένα καθαρά «αμερικάνικο» φιλμ γύρω από τις αξίες της επιβίωσης και της αναζήτησης του ονείρου.

Αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την ταινία, αναρωτιόμαστε ποιος θα υποδυθεί τον Κυριακίδη, ένα χαρακτηριστικό ρόλο της «μεθόδου» και αν αυτή τη φορά η Ελληνική κυβέρνηση θα φανεί έξυπνη για να προσκαλέσει μέρος των γυρισμάτων της ταινίας στην Ελλάδα!