Φεστιβάλ / Βραβεία

H «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης

στα 10

Η ελληνο-αλβανική συμπαραγωγή κάνει την Αμερικάνικη πρεμιέρα της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ως τμήμα του προγράμματος Global Lens.

H «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης

Εχοντας σαν στόχο του να αναδείξει και να ενισχύσει τις κινηματογραφίες αναπτυσσόμενων χωρών, το πρόγραμμα Global Lens περιλαμβάνει ταινίες από περιοχές του πλανήτη, των οποίων η οικονομική πραγματικότητα, κάνει τις συνθήκες για το σινεμά αντίξοες.

Εν τούτοις οι ταινίες του προγράμματος όπως σημειώνει η επιμελήτρια Τζάιτ Γιένσεν «είναι ολοκληρωμένες, συχνά απολαυστικές, μα πάντα μας προκαλούν να σκεφτούμε. Κι όλες, είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα των χωρών, στις οποίες ζουν και δουλεύουν οι ταλαντούχοι δημιουργοί τους».

Εκτός από την «Αμνηστία», το Global Lens, 2012, περιλαμβάνει ταινίες από το Ιράκ, το Ιράν, την Ρουάντα και το Μαρόκο, αλλά και από χώρες με πιο εδραιωμένη κινημτογραφική παράδοση, όπως η Αργεντινή ή Βραζιλία.

Οι προβολές της ταινίας του Μπουγιάρ Αλιμάνι, θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο 14 και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, παρουσία του σκηνοθέτη.