Industry

Εκκληση ελληνικών εταιριών παραγωγής για 1.319 εργαζομένους χωρίς προοπτική στον οπτικοακουστικό τομέα

στα 10

Εκκληση των ελληνικών εταιριών παραγωγής στους αρμόδιους φορείς για την ένταξη 1.319 εργαζομένων στα μέτρα στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Flix Team
Εκκληση ελληνικών εταιριών παραγωγής για 1.319 εργαζομένους χωρίς προοπτική στον οπτικοακουστικό τομέα

34 εταιρίες παραγωγής - το 95% της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα - παραγωγής απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύοντας το πρόβλημα των εργαζομένων στο σινεμά που δεν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: Το Ευρωπαικό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο και τα μέτρα για τη στήριξη του οπτικοακουστικού τομέα

Διαβάστε παρακάτω την έκκληση για την ένταξη 1.319 εργαζομένων στα μέτρα στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Οι 34 ελληνικές εταιρίες οι οποίες υπογράφουμε αυτή την έκκληση, παράγουμε κάθε χρόνο περισσότερο από το 95% της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων κάθε τυπολογίας - για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, την διαφήμιση, όπως και την υποστήριξη διεθνών παραγωγών που γυρίζονται στην χώρα μας.

Και είναι γνωστό ότι η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων βασίζεται σε συνεργεία, τα οποία αποτελούνται από εκπαιδευμένους και έμπειρους συνεργάτες. Μετά από μια κωδικοποιημένη ανάλυση, γνωρίζουμε ότι οι παραπάνω εταιρίες απασχόλησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά το 2019, συνολικά 1.319 διαφορετικά άτομα με τα οποία φυσικά σκοπεύαμε να συνεργαστούμε μαζί τους και φέτος από τον Απρίλιο και μετά. Επειδή όμως σήμερα το σύνολο των προγραμματισμένων παραγωγών είτε έχει ακυρωθεί, είτε -σε λίγες περιπτώσεις- αναβληθεί χωρίς να καθοριστεί όμως συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης, δεν υφίσταται δυνατότητα απασχόλησης αυτών των 1319 συνεργατών -στην καλύτερη περίπτωση- για τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο δε ότι με αυτούς τους συνεργάτες δουλεύουμε μαζί χρόνια, οι συμφωνίες μας γινόταν πάντα με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό ή ανταλλαγή κάποιων e-mails, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να επικαλεστούμε τώρα τυπική "ανάκληση σύμβασης" όπως κάναμε για τους μισθωτούς συνεργάτες μας. Άλλωστε οι προσλήψεις των εργαζομένων ορισμένου χρόνου αναγγέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ λίγο πριν την έναρξη των γυρισμάτων και σε καμία περίπτωση μήνες πριν. Ακόμα, η αναστολή της συμβάσης εργασίας και η μετάθεση της μετά από ένα διάστημα δυστυχώς δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στον κλάδο μας, διότι μια παραγωγή που αναβάλλεται σήμερα, δεν μπορεί απλά να μεταφερθεί σε μια μελλοντική ημερομηνία πχ 45 ημερών, διότι η πραγματοποίηση της εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως διαθεσιμότητα συνεργατών, ηθοποιών, χώρων, καιρού, κλπ.

Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί μια τεχνική διαδικασία ώστε να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οι οποίες δεν είχαν αναγγελθεί στο ΕΡΓΑΝΗ μέχρι την 21η Μαρτίου), στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

Οι εταιρίες παραγωγής που υπογράφουμε την έκκληση (όπως και όλες οι άλλες φυσικά) μπορούμε να βεβαιώσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες σας (μέσω προσφάτων ΑΠΔ) ποιοι είναι οι βασικοί της συνεργάτες με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί τον τελευταίο χρόνο και σκοπεύαμε να συνεργαστούμε και στις επόμενες παραγωγές μας, ώστε να αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αναφερόμαστε σε επαγγελματίες του κλάδου. Εάν επιθυμείτε και κάποιο άλλο επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο παρακαλούμε ενημερώστε μας.

100% SYNTHETIC FILMS
AKROBAT FILMS
ARGONAUTS PRODUCTIONS
AVATON FILMS
AVION FILMS
BLACK ORANGE FILMS
BLACKBIRD PRODUCTION
BLONDΕ
BOO PRODUCTIONS
BRIGHT SHOE
CENTRAL ATHENS FILM PRODUCTIONS
DTMH
FALIRO HOUSE
FEELME FILMS
FILMIKI
FOSS PRODUCTIONS
GREEN OLIVE FILMS
HERETIC FILMS
HOMEMADE FILMS
HORSEFLY PRODUCTIONS
JUNGLE FILMS
MAGIKON
MOVIELAB
NEDA FILM
PAN ENTERTAINMENT
PARASOL
PLAYS2PLACE PRODUCTIONS
PROSENGHISI
STEFI&Lynx
STUDIO BAUHAUS
TAKES2 PRODUCTIONS
TOPCUT MODIANO
VIEW MASTER FILMS
X-RATED FILMS

Την παραπάνω πρόταση υποστηρίζουν οι ενώσεις PACT & ΣΑΠΟΕ, η Συλλογικότητα Διευθυντών Παραγωγής, όπως και ο αρμόδιος φορέας για θέματα οπτικοακουστικών παραγωγών του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΚΟΜΕ.


Διαβάστε ακόμη: Μήπως o διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έπρεπε να είναι κάποιος που τον ενθουσιάζει το ελληνικό σινεμά;