Με μια λίστα που ανανεώνεται καθημερινά, το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο ταξινομεί τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών που το αποτελούν αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά. Ετσι, η λίστα αυτή αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για συγκριτικές μελέτες αλλά και για έμπνευση πάνω στα μέτρα που χρειάζεται για να υπάρξει επόμενη μέρα στον οπτικοακουστικό τομέα στην Ελλάδα.
Στη λίστα αναζητήστε και μέρος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη στήριξη του οπτικοακουστικού τομέα στη χώρα.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου και συμβουλευτείτε τη λίστα που ανανεώνεται συνεχώς:
Από τα μέσα Μαρτίου 2020 εντοπίζουμε πληροφορίες σχετικά με ειδικά εθνικά μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη του οπτικοακουστικού τομέα στα 41 κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνουμε τα μέτρα που θεσπίστηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτά σχετίζονται, για παράδειγμα, με το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Για παράδειγμα, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται το ταμείο συμπαραγωγής Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τα μέτρα που παρακολουθούμε είναι ειδικά για τον οπτικοακουστικό τομέα και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μηχανισμούς όπως η δημόσια υποστήριξη, η ρύθμιση, οι συμφωνίες μέσα στη βιομηχανία και πολιτικές δηλώσεις. Οταν πρόκειται για γενικά μέτρα που αφορούν τομείς όπως η απασχόληση, θα τα παρακολουθήσουμε, στο μέτρο που εφαρμόζονται ιδιαίτερα στον οπτικοακουστικό τομέα.
Πηγές πληροφοριών για αυτό το έργο
Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα δεδομένα αυτά ταχέως και να διασφαλιστεί ο αξιόπιστος και αξιόπιστος χαρακτήρας τους, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού τομέα κάνει χρήση του μοναδικού δικτύου επαγγελματικών και θεσμικών πηγών πληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη που αποτελείται από τους εξής:
Τη συμβουλευτική επιτροπή μας
Το δίκτυο των νομικών ανταποκριτών μας
EFARN (Το ερευνητικό δίκτυο του Ευρωπαϊκού Φορέα Κινηματογράφου)
EPRA (Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ρυθμιστικών αρχών)
Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτά τα δίκτυα συμπληρώνονται από την έρευνα του ίδιου του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου. Επεξεργαζόμαστε τις πρώτες πληροφορίες και τις ταξινομούμε με τη μορφή ενός διαθέσιμου στο κοινό φύλλου δεδομένων το οποίο μπορεί να μεταφορτωθεί από αυτήν τη σελίδα.
Κατηγορίες των διαφόρων μέτρων
Οπως μπορεί να δει κανείς από τον φύλλο EXCEL, αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται κάτω από (και επομένως μπορούν να ταξινομηθούν ανά) στις ακόλουθες κατηγορίες:
Γεωγραφική περιοχή (π.χ. ΕΕ-27 ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες)Χώρα που λαμβάνει το μέτροΟ τύπος και το όνομα του οργανισμού που έχουν δημιουργήσει το μέτρο (όπως είναι το Κινηματογραφικό Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου ή το Υπουργείο Πολιτισμού, για παράδειγμα)Είδος πρωτοβουλίας όπως κατευθυντήριες γραμμές ή νομοθεσίαΟ τομέας στον οποίο απευθύνονται αυτά τα μέτρα (π.χ. εκδηλώσεις, κινηματογραφική διανομή κλπ)Περιοχή που επηρεάζεται (όπως άμεση δημόσια στήριξη, φόροι και εισφορές, για παράδειγμα)Είδος μέτρου, όπως αναβολή πληρωμών ή χαλάρωση προθεσμιών.Και φυσικά, συμπεριλαμβάνουμε τη σύνδεση με το αρχικό κείμενο πηγής για κάθε μέτρο που παρακολουθήσαμε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης COVID-19, επικοινωνήστε με το info.obs@coe.int
Διαβάστε αναλυτικά: Μέτρα ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού