Industry

Πώς τα πήγε το ελληνικό σινεμά στις Κάννες; Ενημέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

στα 10

Ο,τι συμβαίνει στην Κρουαζέτ, ευτυχώς, δεν μένει στην Κρουαζέτ...

Πώς τα πήγε το ελληνικό σινεμά στις Κάννες; Ενημέρωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Η παραγωγός Μυρτώ Στάθη κι ο σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής

Σ' ένα Φεστιβάλ Καννών που, με όσες αντιξοότητες και covid-παρατράγουδα, έγινε με επιτυχία (το Επίσημο Πρόγραμμα συνεχίζεται, η Αγορά ολοκληρώθηκε), οι φορείς του ελληνικού σινεμά και οι Ελληνες παραγωγοί και δημιουργοί έδωσαν το παρών μ' έναν τρόπο που πια έχει γίνει σταθερός, συνεπής και αποδοτικός.

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 6 ως και τις 17 Ιουλίου. Το Flix θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2021 εδώ.

Φέτος, άλλωστε, ήταν η πρώτη χρονιά που το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, έδειξαν... ενιαίο μέτωπο, χαράσσοντας κοινή στρατηγική και συγκατοικώντας στο ελληνικό περίπτερο. Εχουμε, λοιπόν, να μετράμε επιτυχίες:

brutalia 607

feathers 607

To μικρού μήκους «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή, μια ελληνο-βελγική συμπαραγωγή των AVION FILMS, Stathi Twins & Tarantula Belgique, χρηματοδοτούμενη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κέντρο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών μέσων των Βρυξελλών και τον ΕΚΟΜΕ, διαγωνίστηκε στην Εβδομάδα Κριτικής και τιμήθηκε με το βραβείο του Canal+ για Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία.

feathers

Και πάλι στην περίοπτη Εβδομάδα Κριτικής, το Μεγάλο Βραβείο Nespresso της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε το «Feathers» του Ομάρ Ελ Ζοχάιρι, με Ελληνα συμπαραγωγό τη Heretic και χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

cora 607

ευη

Επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της σκηνοθέτη του, το «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου, σε παραγωγή της Neda Film της Αμάντας Λιβανού, συμμετείχε στο L' Atelier της Cinefondation και κέρδισε το βραβείο ARTE Kino International/Youtube.

Thessaloniki Goes to Cannes 2

Εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας επαγγελματιών του κινηματογράφου συγκέντρωσε η προβολή Thessaloniki Goes to Cannes (διαβάστε και δείτε περισσότερα για τα projects εδώ - μάλιστα, το πρόγραμμα (τα clips των έξι works in progress που παρουσιάστηκαν), θα είναι διαθέσιμο για μία βδομάδα μετά τη λήξη της Αγοράς, διαδικτυακά, ώστε να το δουν ακόμη περισσότεροι επαγγελματίες.

Το Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, όπως μας ενημερώνει η Αθηνά Καλκοπούλου, συμμετείχε στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας πραγματοποιώντας συναντήσεις με παραγωγούς από χώρες όπως Αυστραλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτο, Τουρκία και Γαλλία, προκειμένου να δώσει την ευρύτερη εικόνα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα. Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα projects που ενδιαφέρονται για γυρίσματα στην Ελλάδα, κάποια από τα οποία προέρχονται από διακεκριμένους παραγωγούς του Χόλιγουντ. Επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA Ελλάδας, το Hellenic Film Commission πραγματοποίησε συναντήσεις ενημέρωσης για καλές πρακτικές green filming στην Ευρώπη.

cannes 2021 607

Σχετικά με την ελληνική παρουσία και συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάρκος Χολέβας, δηλώνει χαρούμενος, αλλά και γνώστης της ευθύνης του ΕΚΚ και της Πολιτείας: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που φέτος οι ελληνικές συμμετοχές στο φεστιβάλ των Καννών (είτε πρόκειται για πλειοψηφικές, είτε για μειοψηφικές παραγωγές), απέσπασαν τα βραβεία που διεκδικούσαν,» μας λέει. «Η χαρά μας αυτή προέρχεται και από το γεγονός ότι ουσιαστικά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι ο πρώτος σε εθνικό επίπεδο φορέας που αναλαμβάνει το ρίσκο και την ευθύνη να επιλέξει και να χρηματοδοτήσει ένα κινηματογραφικό σχέδιο. Αυτός είναι και ο ρόλος ενός εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου.»

Και προσθέτει, «Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε την ΕΡΤ, αλλά και το ΕΚΟΜΕ το οποίο τα τελευταία χρόνια, βάσει του αυτόματου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης, συνδράμει στην ανάπτυξη των ελληνικών ταινιών που έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους. Και η φετινή εμπειρία στις Κάννες επιβεβαιώνει την ευθύνη όλων μας, Πολιτείας, φορέων και δημιουργών να αξιοποιήσουμε την επί σειρά ετών δυναμική και αποδοχή του ελληνικού σινεμά διεθνώς».

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 6 ως και τις 17 Ιουλίου. Το Flix θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2021 εδώ.