Το Greek Film Festival in Berlin επέστρεψε φέτος για 9η χρονιά στην φιλόξενη αίθουσα του Babylon στο ανατολικό Βερολίνο. Από τις 20 έως τις 24η Μαρτίου, το φεστιβάλ παρουσίασε την τελευταία σοδειά των ελληνικών παραγωγών, κρατώντας ζεστή τη σχέση της ελληνικής και της γερμανικής κινηματογραφίας.
Χθες βράδυ, η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε με την τελετή λήξης και τα βραβεία.
Με περίπου 40 επαγγελματίες παρόντες – κινηματογραφιστές, παραγωγούς, ηθοποιούς, sales agents, μουσικούς – από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλούς αγαπημένους φίλους, έγινε η απονομή των βραβείων Emerging Greeks Award, Documentary Award και για πρώτη φορά του Short Films Award.
Η Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks & Documentary Award που απαρτίζουν οι Marie-Pierre Macia (παραγωγός, film expert), Malik Berkati (κριτικός FIPRESCI, πολιτικός επιστήμονας) και Christopher Zitterbart (παραγωγός) απένειμε τα εξής βραβεία:
Βραβείο Emerging Greeks Award: «Animal» της Σοφίας Εξάρχου (το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου). Το βραβείο παρέλαβε η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Φλομαρία Παπαδάκη.
«Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με ένα πολιτικό αφήγημα, που βυθίζεται στα σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια μυθοπλασία βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα, που κρατά το βλέμμα του θεατή καρφωμένο πάνω της».
Ειδική Μνεία: «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη. Το παρέλαβε η Χριστίνα Ιωακειμίδη, σκηνοθέτις της ταινίας.
«Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που λάμπει μέσω της mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας».
Βραβείο Documentary Award: «Πένθος – Αυτοί που Μένουν» των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα (συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group). Το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Πατσαλίδου, μία εκ των σκηνοθετριών της ταινίας.
«Ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Προβάλλοντας αυτήν την ιδιαζόντως επιτακτική κοινωνικοπολιτική ανάγκη των καιρών μας μέσα από τις μοίρες τριών νέων ανθρώπων, οι κινηματογραφίστριες υπογραμμίζουν το παράλογο του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς, οι οποίοι δεν δέχονται να θρηνήσουν σιωπηρά».
Συνδρομή Crew United Greece: Στις σκηνοθέτριες των νικητριών ταινιών των κατηγοριών Emerging Greeks και Documentary, η Crew United Greece προσέφερε μια 3ετή συνδρομή ως Premium Μέλος στην Crew United, τη διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Η Κριτική Επιτροπή Short Films, που απαρτίζουν οι Αντρέα Μαυροειδή (δημοσιογράφος), Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός, σκηνοθέτης) και Στέλιος Χριστοφόρου (σκηνοθέτης, διευθυντής του Anafi International Film Festival), έδωσε τα δικά της βραβεία:
Βραβείο Short Film Award: «Buffer Zone» του Σάββα Σταύρου (συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin). Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του Illuseum Berlin εκ μέρους του Σάββα Σταύρου.
«Οι χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν πρωταθλητές της ενότητας, σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους απέναντι στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση».
Ειδική Μνεία: «Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο» της Μαίρης Κολώνια. Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Μαίρη Κολώνια, σκηνοθέτις της ταινίας.
«Η ταινία προβάλλει την ανθρώπινη επαφή, την ανιδιοτελή αγάπη και τη συμπόνια, που δεν ξεθωριάζουν στον χρόνο, μέσα από ερμηνείες γεμάτες συναίσθημα και σκηνοθετικές λεπτομέρειες στον ήχο και την εικόνα».
Ταινία λήξης ήταν «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή, γερμανική πρεμιέρα. Παρόντες για Q&A μετά την προβολή ήταν ο πρωταγωνιστής Γιώργος Τσιαντούλας και ο σεναριογράφος Ξενοφών Χαλάτσης.