Industry

Το βαθύ «θέρος» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

στα 10

Οσο το ελληνικό σινεμά συνεχίζει να διακρίνεται διεθνώς και να παράγει στο εσωτερικό, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επικρατεί βαρύ «θέρος», τόσο όσον αφορά στην πολυσυζητημένη θέση του Γενικού Διευθυντή όσο και στον τομέα των χρηματοτοδήσεων που απ' ότι φαίνεται εισέρχονται σε περίοδο... κουρέματος.

Το βαθύ «θέρος» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Νεώτερα: Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 1η Αυγούστου, το Διοικητικό Συμβούλιο, πήρε αποφάσεις. Ευτυχώς; Μην είστε και τόσο σίγουροι.

Αποτελεί ειρωνεία κατ' επανάληψη, αφού για ακόμη μια φορά, ακριβώς τη στιγμή που το ελληνικό σινεμά τρέχει με «φωτεινές» ταχύτητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διανύει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους του σύγχρονου παρελθόντός του.

Δύο εβδομάδες μετά τη εκ νέου έκκληση των ενεργών επαγγελματιών του ελληνικού σινεμά (διαβάστε περισσότερα εδώ) να βρεθεί λύση στο θέμα του Γενικού Διευθυντή με την παραμονή του Γρηγόρη Καραντινάκη και τα τρολαρίσματα που επακολούθησαν με επιστολές σαν αυτήν εδώ, η επίσημη θέση του Υπουργείου Πολιτισμού αγνοείται.

Αποτέλεσμα; Ο Γρηγόρης Καραντινάκης παραμένει μέχρι νεωτέρας στη θέση του, αλλά αυτο δεν σημαίνει βέβαια τίποτα για το καίριο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που αναμένονταν να ενισχύσουν την ελληνική παραγωγή και να τονώσουν ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται το... μέλλον του ελληνικού σινεμά.

Αν αληθεύουν όσα έμαθαν έντρομοι οι παραγωγοί που ανέμεναν τα αποτελέσματα του διοικητικού συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα που μας πέρασε (αφού δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του ΕΚΚ), εκεί αποφασίστηκαν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις για το 2014 σε όλα τα προγράμματα που προβλέπονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΚΚ. Αντί, ωστόσο, του ποσού των 800.000 που είχε υπολογιστεί για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής παραγωγής (από το ποσό των περίπου 2 εκατομμυρίων που αντιστοιχεί σε όλο το 2014), το ποσό που αποφασίστηκε κατέβηκε στις 350.000, κάνοντας ολοφάνερα αδύνατη τη μοιρασιά. Ειδικά μετά από μια μεγάλη περίοδο αναβολών της απόφασης που καθυστέρησε λόγω της αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου και της μετέωρης θέσης του Γενικού Διευθυντή και που είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση των υπο χρηματοδότηση σχεδίων.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καταστροφολόγος για να δηλώσει πως η κατάσταση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι θλιβερή και εντελώς ανακόλουθη με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί προσπάθειας ανάπτυξης του ελληνικού σινεμά, αφού όσο συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση και χωρίς το Υπουργείο να παίρνει μια αποφασιστική θέση, το μόνο που συμβαίνει είναι να «πληγώνεται» το ελληνικό σινεμά ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε όλοι και όλα να ενεργούν μόνο υπέρ του...


Σε απάντηση του παραπάνω άρθρου λάβαμε το παρακάτω e-mail από τον Γιάννη Γλέζο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το παραθέτουμε αυτούσιο.

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΝΑΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΗ Η ΔΗΘΕΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΚ: ΤΟ Δ.Σ. ΕΝΕΚΡΙΝΕ 1.000.000Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014 ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2.500.000 ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 2014.. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΜΕΙΝΕ 1.500.000Ε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ 9 ΜΗΝΕΣ. ΑΝ ΤΑ ΔΙΝΑΜΕ ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ 70; ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΛΗΦΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΚΚ


Χαιρόμαστε πολύ που είναι ψευδής η πληροφορία μας και θα χαιρόμασταν ακόμη περισσότερο αν υπήρχε και μια επίσημη λίστα με τις χρηματοδοτήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ώστε να πληροφορήσουμε σωστά τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε ακόμη: