Buzz

100 λεπτά Ελλάδα αυτό το σαββατοκύριακο στο Αστορ

στα 10

Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ «Τρου Μπλου» του Χάρη Ραφτογιάννη και «Τα Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου προβάλλονται το σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου στο Αστορ, σε ένα κοινό πρόγραμμα.

Flix Team
100 λεπτά Ελλάδα αυτό το σαββατοκύριακο στο Αστορ

Από την Ικαρία μέχρι την Αμοργό θα μας μεταφέρουν τα δύο βραβευμένα ντοκιμαντέρ για την αθέατη ζωή στη νησιωτική Ελλάδα, που θα προβάλλονται στον κινηματογράφο Αστορ αυτό το σαββατοκύριακο, 1 και 2 Απριλίου, στις 15:30. Πρόκειται για το «Τρου Μπλου» του Χάρη Ραφτογιάννη, με πρωταγωνιστές ένα υπερήλικο ζευγάρι που ζει μία δεύτερη νιότη στην Ικαρία, και «Τα Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου, για την απλότητα και την ομορφιά της ζωής στην Αμοργό.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

True Blue 607

Σε μια χώρα που καταρρέει, το «Τρου Μπλου» συναντά τον Σταμάτη και την «Πιτσιρίκα», ένα υπερήλικο ζευγάρι που απολαμβάνει τη ζωή στην Ικαρία, το νησί όπου «οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν». Ωστόσο ο θάνατος ενός γείτονά τους τούς θυμίζει ότι το τέλος είναι κοντά.

Το «Τρου Μπλου» συμπεριλήφθηκε στις λίστες με τα κορυφαία ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2016 από τους κριτικούς και διακρίθηκε ως καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Χαλκίδας, ενώ τον Απρίλιο παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ της Νυόν. Η ιστορία του Σταμάτη Μωραΐτη (κύριου χαρακτήρα του ντοκιμαντέρ) ήταν ανάμεσα στα πιο αναγνωσμένα άρθρα των New York Times και παρουσιάστηκε στα γνωστότερα μέσα του πλανήτη. Ενα ντοκιμαντέρ για το απέραντο μπλε της θάλασσας, το κόκκινο κρασί, τον έρωτα και την εφηβεία που δεν τελειώνει.

Ta Simadia 607

Τα «Σημάδια του Ουρανού» προβλήθηκαν επίσης για πρώτη φορά στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου και βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην απόμακρη Αμοργό, όπου οι άνθρωποι μοχθούν κι απολαμβάνουν τη ζωή με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μία κοινή παράμετρο: τα σημάδια τ’ ουρανού. Οι Αμοργιανοί κουβαλούν γνώσεις αιώνων για την πρόβλεψη του καιρού. Είναι τα σημάδια του ουρανού, οι άνεμοι, τα αστέρια, τα σύννεφα και η θάλασσα που τους μηνύουν για το αύριο. Ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο κύκλος των εποχών, της γέννησης και του θανάτου, μα και μία διαρκής υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας.

Και οι δύο ταινίες είναι στην ελληνική γλώσσα και θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

Info
Κινηματογράφος Αστορ (Σταδίου 28, είσοδος από στοά Κοραή, Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 3211950). Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Ωρα έναρξης: 15:30.

Διαβάστε ακόμη