Φεστιβάλ / Βραβεία

Φέτος το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ θα υπνωτίσει τους θεατές του. Κυριολεκτικά

στα 10

Για τρεις «ιδιαίτερες» πρεμιέρες, κανείς δεν θα μείνει... ξύπνιος!

Φέτος το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ θα υπνωτίσει τους θεατές του. Κυριολεκτικά

Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ αγαπά την πρόκληση, τις προβολές-events, πάντα μ' έναν πνευματικό, οριακά αποκρυφιστικό τρόπο. Αυτό είναι το Φεστιβάλ που διοργάνωσε προβολές για έναν/μία θεατή κάθε φορά σ' ένα φάρο στη Βόρεια Θάλασσα, ή τις «προβολές σε φέρετρο», όπου οι θεατές κλείνονταν μέσα σε σαρκοφάγους για να παρακολουθούν τις ταινίες με τεταμμένες όλες τις αισθήσεις τους.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

Φέτος, σε τρεις μεγάλες, σοφά επιλεγμένες, πρεμιέρες του προγράμματος, το Φεστιβάλ θα χρησιμοποιήσει τον υπνωτισμό: οι ταινίες είναι το «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, το ιρανικό «Land of Dreams» της Σιρίν Νεσάτ και το ολλανδικό «Speak no Evil» του Κρίστιαν Τάφντρουπ. Πριν την έναρξη της κάθε ταινίας, θα εμφανιστεί υπνωτιστής στη σκηνή για να, όπως εξηγεί η διοργάνωση, «μεταμορφώσει τη σκέψη των θεατών σύμφωνα με τη διάθεση και το θέμα της ταινίας.»

memoria Memoria

Η ύπνωση θα σταματήσει με το τέλος της κάθε ταινίας - για τουαλέτα ούτε λόγος. Ο Γιόνας Χόλμπεργκ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ, δήλωσε ότι το πείραμα αυτό θα γίνει προκειμένου «να εγείρει ερωτήματα για την υποταγή, την παραβίαση και τον έλεγχο», που έγιναν επιτακτικά την περίοδο της καραντίνας. «Το να βλέπεις μια ταινία στο σινεμά είναι μια εξαιρετικά υπνωτιστική εμπειρία,» λέει ο Χόλμπεργκ. «Στο σπίτι, στο τάμπλετ, είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσεις τη συγκέντρωση που χρειάζεσαι για ν' απορροφηθείς πραγματικά από μια ταινία. Οι προβολές "Hypnotic Cinema" είναι τόσο ένας φόρος τιμής, όσο και μια επέκταση της εμπειρίας του να βλέπεις ταινίες στην κινηματογραφική αίθουσα.»

Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ θα διεξαχθεί στη Σουηδική πόλη από τις 10 ως τις 28 Ιανουαρίου.