Σε μια χρονιά που το Χόλιγουντ βρίσκεται εν μέσω ενός ανοιχτού πολέμου με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον διάχυτο ρατσισμό σε όλη την Αμερική και τον ίδιο του τον κακό εαυτό με το ντόμινο των σκανδάλων των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εις βάρος των γυναικών, η επιλογή του να είναι η Οπρα Γουίνφρι αυτή που θα παραλάβει το τιμητικό βραβείο Cecil B DeMille για το σύνολο της καριέρας της υπήρξε κάτι παραπάνω από ιδανική.
Περισσότερες Χρυσές Σφαίρες 2018:
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Η μεγάλη στιγμή του Γκάρι Ολντμαν
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Δείτε όλους τους ευχαριστήριους λόγους της χρυσής βραδιάς
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Τα βραβεία
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Η τελετή με τον τρόπο του Flix
Η Οπρα Γουίνφρι ξεκίνησε το λόγο της, φέρνοντας στη μνήμη όλων τον Σίντνεϊ Πουατιέ, που πήρε το ίδιο βραβείο το 1982.
«Το 1982, ο Σίντνεϊ Πουατιέ κέρδισε αυτό το βραβείο εδώ στις Χρυσές Σφαίρες και δεν μπορεί να μου διαφύγει αυτή τη στιγμή, ότι υπάρχουν μικρά κορίτσια που βλέπουν καθώς γίνομαι η πρώτη μαύρη γυναίκα που της απονέμεται το ίδιο βραβείο. Είναι μια τιμή - τιμή και προνόμιο να μοιράζομαι αυτή τη βραδιά μαζί τους και μαζί με τους απίστευτους άνδρες και γυναίκες που με ενέπνευσαν, που με προκάλεσαν, που με στήριξαν και που έκαναν το ταξίδι μου μέχρι αυτή τη σκηνή πιθανό».
Διαβάστε αναλυτικά: Χρυσές Σφαίρες 2018: Τα βραβεία
H Οπρα Γουίνφρι αναφέρθηκε και στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στη βιομηχανία, αλλά και στην καθημερινή ζωή των γυναικών σε όλον τον κόσμο.
«Σήμερα, θέλω να εκφράσω την ευγνομωσύνη μου στις γυναίκες που άντεξαν χρόνια κακοποίησης γιατί, όπως και η μητέρα μου, είχαν παιδιά να θρέψουν και λογαριασμούς να πληρώσουν και όνειρα να κυνηγήσουν. Αυτές είναι οι γυναίκες που δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματά τους. Είναι νοικοκυρές και αγρότισσες. Δουλεύουν στα εργοστάσια και στα εστιατόρια και είναι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και επιστήμονες. Είναι μέρος του κόσμου της τεχνολογίας, της πολιτικής. Είναι οι αθλήτριές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι φαντάροι στο στρατό μας.»
Μένοντας στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών, η Οπρα Γουίνφρι αφηγήθηκε την ιστορία της Ρέσι Τέιλορ, μιας μαύρης γυναίκας που απήχθη το 1944 στην Αλαμπάμα και βιάστηκε από έξι άντρες. Η καταδίκη τους ήταν φυσικά αδύνατη πίσω στη δεκαετία του 40. Σε αυτό το σημείο η Οπρα Γουίνφρι ανέφερε και το διάσημο hashtag της βραδιάς το #TimesUp που μαζί με το #metoo που μονοπώλησε τους τελευταίους μήνες τα κοινωνικά δίκυτα έγιναν τα συνθήματα μιας βραδιάς γεμάτης μηνύματα για έναν κόσμο που αλλάζει.
«Η Ρέσι Τέιλορ πέθανε πριν δέκα μέρες, λίγο πριν τα 98α γενέθλιά της. Για πολλά χρόνια, κανείς δεν άκουγε ή πίστευε τις γυναίκες που τολμούσαν να πουν την αλήθεια για την κατάχρηση εξουσίας των ανδρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε.»
Ζήστε λεπτό προς λεπτό τη βραδιά της 75ης Απονομής των Χρυσών Σφαιρών: Χρυσές Σφαίρες 2018: Η τελετή με τον τρόπο του Flix
«Θέλω όλα τα κορίτσια που βλέπουν τώρα να ξέρουν ότι μια νέα μέρα ξεκινάει. Και όταν αυτή η μέρα επιτέλους θα ανατείλει, θα είναι εξαιτίας αυτών των υπέροχων γυναικών, πολλές από τις οποίες είναι σήμερα σε αυτό το δωμάτιο και εξαιτίας μερικών σπουδαίων ανδρών, που πάλεψαν σκληρά για να σιγουρέψουν πως θα γίνουν οι ηγέτες που θα μας οδηγήσουν σε μια εποχή όπου κανείς δεν θα χρειαστεί ποτέ να πει ξανά "me too".»
Δείτε εδώ όλο τον ευχαριστήριο λόγο της Οπρα Γουίνφρι στην 75η Τελετή της Απονομής των Χρυσών Σφαιρών:
Περισσότερες Χρυσές Σφαίρες 2018:
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Η μεγάλη στιγμή του Γκάρι Ολντμαν
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Δείτε όλους τους ευχαριστήριους λόγους της χρυσής βραδιάς
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Τα βραβεία
- Χρυσές Σφαίρες 2018: Η τελετή με τον τρόπο του Flix
Ζήστε λεπτό προς λεπτό τη βραδιά της 75ης Απονομής των Χρυσών Σφαιρών: Χρυσές Σφαίρες 2018: Η τελετή με τον τρόπο του Flix