Buzz

Γνωρίστε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Αμερική!

στα 10

Το Exile Room συνεχίζει την προβολή ανέκδοτων στη χώρα μας ντοκιμαντέρ, με το υποψήφιο το 2009 για Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ «The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers».

Γνωρίστε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Αμερική!

Ηταν 1971, όταν η Κυβέρνηση Νίξον εν μέσω του πολέμου στο Βιετνάμ ήρθε αντιμέτωπη με μια αποκάλυψη που στάθηκε ικανή να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να προκαλέσει κάτι περισσότερο από «εθνικό ζήτημα υψίστης ασφαλείας».

Πρώην insider του Πενταγώνου, ο Ντάνιελ Ελσμπεργκ έδωσε στη δημοσιότητα και συγκεκριμένα στους New York Times μια απόρρητη έκθεση που με λίγα λόγια αποδείκνυε πως πέντε Πρόεδροι και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους έλεγαν ψέμματα στον Αμερικανικό λαό για την κατάσταση στο Βιετνάμ κρύβοντας επιμελώς το γεγονός πως επρόκειτο για μια συνεχόμενη ήττα της χώρας με καταστροφικά αποτελέσματα για το ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομία της.

Ηταν τότε που ο Χένρι Κίσινγκερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Νίξον, αποκάλεσε τον Ελσμπεργκ τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Αμερική» και έκανε τα πάντα για να τον σταματήσει. Ο Ελσμπεργκ, όμως, είχε πάρει μια φόρα που θα σταματούσε μόνο όταν οι αποκαλύψεις του θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ, στην παραίτητη στου Νίξον και στο τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

Το «Τhe Most Dangerous Man in America» των Τζούντιθ Ελριχ και Ρικ Γκόλντσμιθ αφηγείται την ιστορία του Ελσμπεργκ μέσα από μαρτυρίες συνεργατών, φίλων, δημοσιογράφων, δικηγόρων και αναλυτών αλλά και πολιτικών. Η δυναμική του - που εκτείνεται πέρα από τα γεγονότα και ανάγεται σε ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ γύρω από την αναζήτηση της αλήθειας - θα το οδηγούσε δικαιωματικά στις υποψηφιότητες για το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ τη χρονιά που με το βραβείο θα έφευγε ο Λούι Ψυχογιός για το «The Cove».

Η προβολή του «The Most Dangerous Man in America» θα γίνει με αγγλικούς υπότιτλους την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 20.00 στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395). H είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα για το φετινό πρόγραμμα του Exile Room