Buzz

«Gabo: The Creation of Gabriel García Márquez»: έτοιμο το ντοκιμαντέρ για τον Κολομβιανό νομπελίστα συγγραφέα

στα 10

Το «Gabo: The Creation of Gabriel García Márquez» είναι ένα κινηματογραφικό πορτραίτο του Γκαμπριέλ Γκρασία Μαρκές, ενός από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, που έφυγε από τη ζωή πέρσι σε ηλικία 87 ετών.

«Gabo: The Creation of Gabriel García Márquez»: έτοιμο το ντοκιμαντέρ για τον Κολομβιανό νομπελίστα συγγραφέα

Ετοιμο για το φεστιβαλικό του γύρο και για την μικρή, επιλεγμένη διανομή του σε όλο τον κόσμο το ντοκιμαντέρ για τον Γκαμπριέλ Γκρασία Μαρκές, «Gabo: The Creation of Gabriel García Márquez». Σκηνοθετημένο από τον Τζάστιν Γουέμπστερ (ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη) και γυρισμένο σε Κούβα, Μεξικό, Ισπανία, Αμερική και στην πατρίδα του Μαρκές, την Κολομβία, το «Gabo» θέτει ως αφετηρία αυτής της οδύσσειας ένα ερώτημα: πώς ένα αγόρι που γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη της Καραϊβικής ακτής έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς και κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων αναγνωστών; Πόσο άγγιξε τον κάθε ένα ξεχωριστά και πώς επηρέασε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο;

Διαβάστε επίσης: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο πιο κινηματογραφικός απ’ όλους τους συγγραφείς

Πολλοί απαντούν στις ερωτήσεις αυτές - διάσημοι, άσημοι, σπουδαίοι λογοτεχνικοί κριτικοί, απλοί αναγνώστες. Ανάμεσά τους οι Κολομβιανοί συγγραφείς Μαρία Χιμένα Ντουσάν («Death Beat») και Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες («Ο Ηχος των Πραγμάτων Οταν Πέφτουν»), ο βιογράφος του Μαρκές, Τζεράλντ Μάρτιν («Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Η βιογραφία του»), ο Νεοϋορκέζος συγγραφέας Τζον Λι Αντερσον («Che Guevara»), αλλά και οι πρώην Πρόεδροι της Κολομβίας και Αμερικής, Σεζάρ Γκαβίρια και Μπιλ Κλίντον.

Gabriel Garcia Marquez 607

Να θυμίσουμε ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες συνδέθηκε με τον κινηματογράφο, όχι απλώς επειδή τα μυθιστορήματά του, γλαφυρά και περιγραφικά τόσο ώστε να διαβάζονται σαν εικόνες, μεταφέρθηκαν πολλάκις στο σινεμά. Αλλά, κυρίως, επειδή το σινεμά ήταν μέρος της ζωής του και της καριέρας του. Γνήσιος σινεφίλ, ο Μάρκες δούλεψε για χρόνια ως κριτικός κινηματογράφου, την εποχή μάλιστα που η κριτική αποτελούσε ουσιαστικό λογοτεχνικό, ακόμα και φιλοσοφικό είδος. Ιδρυσε το Κέντρο Κινηματογράφου της Λατινικής Αμερικής, στην Αβάνα της Κούβας και υπήρξε ο Επίτιμος Πρόεδρός του. Επιπλέον, πέρα από τις κινηματογραφικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του, επέλεξε να υπογράψει ο ίδιος σενάρια: ξεκίνησε το 1964, διασκευάζοντας, μαζί με τον Κάρλος Φουέντες, τον «Χρυσό Κόκορα» του Χουάν Ρούλφο, για την ταινία που σκηνοθέτησε ο Ρομπέρτο Γκαβαλντόν και συνέχισε με το «Tiempo de Morir» του Αρτούρο Ριπστάιν το 1966 και το «Un señor muy viejo con unas alas enormes» («Ενας Πολύ Μεγάλος Αντρας με Πελώρια Φτερά») το 1988, με σκηνοθέτη τον Αργεντίνο Φερνάντο Μπίρι, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στην Πειραματική Σχολή Κινηματογράφου της Ρώμης. Πάντα ανοιχτόμυαλος, λάτρης της λαϊκής ψυχαγωγίας, ο Μάρκες υπέγραψε το 1991 και το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς «Amores Difíciles», όπως και δεκάδες τηλεταινίες.

Ημερομηνία εξόδου του ντοκιμαντέρ στις αίθουσες δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Ομως το φιλμ αγοράστηκε και για αμερικανική διανομή από την «Icarus Films», ενώ ξεκινά το φεστιβαλικό του γύρο από την Λίμα του Περού, το Μεξικό (Mexico City Docs) και επίσης θα προβληθεί στο Colombian International Film Festival της Νέας Υόρκης.

Δείτε το trailer:

.