Buzz

Frankenstein-Project: Ο Κορνέλ Μούντρουτσο του «Λευκού Θεού» φέρνει το Τέρας στην Αθήνα

στα 10

Ο σπουδαίος Ούγγρο σκηνοθέτης του πολυσυζητημένου «White God» έχει την τιμητική του σ' ένα τριπλό αφιέρωμα από τη Στέγη.

Flix Team
Frankenstein-Project: Ο Κορνέλ Μούντρουτσο του «Λευκού Θεού» φέρνει το Τέρας στην Αθήνα

Ο Κορνέλ Μούντρουτσο, ο Ούγγρος σκηνοθέτης που μάς άφησε με το στόμα ανοιχτό στη βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Λευκός Θεός», φέρνει την πολυταξιδεμένη και πολυβραβευμένη παράστασή του, «The Frankenstein-Project», στην Αθήνα, σε μια... τριπλή εκδήλωση, από την Παρασκευή 13, έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για τον «Λευκό Θεό»

1. Η παράσταση

Ο αρχετυπικός μύθος του Φράνκενσταϊν αντιμετωπίζεται σαν μια σκοτεινή παραβολή για το θεσμοθετημένο ρατσισμό απέναντι στο «διαφορετικό». Γιατί το θεατρικό σύμπαν του Ούγγρου δημιουργού δεν διαφέρει από το κινηματογραφικό του, όπου σκύλοι εξεγείρονται εναντίον ανθρώπων («Λευκός Θεός»), ετεροθαλή αδέλφια ερωτεύονται στις όχθες του Δούναβη («Delta») και η Ζαν ντ' Αρκ τραγουδά άριες («Johanna»). Η μεταβατική κατάσταση της Ανατολικής Ευρώπης και οι συνθήκες ζωής στη μετα-σοσιαλιστική Ουγγαρία, ο αδιαπραγμάτευτος ανθρωπισμός και η διερεύνηση της προέλευσης του «κακού», και δη του φασισμού, παραμένουν οι κυρίαρχες θεματικές του. Ομως, το χιούμορ του, αν και κατάμαυρο, πάντα βρίσκει το δρόμο προς το θεατή.

frankenstein project 607

Στο «Frankenstein-Project» που ο Μούντρουτσο πρωτοπαρουσίασε το 2007 κι αργότερα μετέφερε και στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Tender Son: The Frankenstein Project» (2010), το Τέρας εξεγείρεται. Μόνο που δεν ανήκει πια στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένας σημερινός έφηβος, απρόσιτος και απροσάρμοστος. Μεγαλωμένος σε ίδρυμα, επιστρέφει στη γενέτειρά του, υφίσταται την απόρριψη των οικείων του και εντοπίζει μια πατρική φιγούρα στο πρόσωπο ενός κινηματογραφιστή. Εκείνος, με τη σειρά του, βρίσκει στον περιθωριακό έφηβο έναν ιδανικό πρωταγωνιστή. Το ξέσπασμα της βίας, όμως, μοιάζει κοινωνικά προδιαγεγραμμένο. Η σκηνή είναι ένας εγκαταλελειμμένος χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Μια ακρόαση ηθοποιών εξελίσσεται σε σκληρό οικογενειακό δράμα, με ανελέητα γκροτέσκο χιούμορ: μια κονσέρβα με κομπόστα χρησιμοποιείται αντί για γαμήλια τούρτα, αλλά και ως φονικό όπλο, ενώ το δοκιμαστικό γύρισμα μιας ταινίας μετατρέπεται σε αιματοβαμμένο θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο σκηνές splatter, gore φονικά και μια επιτηδευμένα trash εικονοποιία.

2. Ο Κορνέλ Μούντρουτσο συνομιλεί με το κοινό

Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, μετά την παράσταση, το κοινό θα μπορέσει να συζητήσει με τον Κορνέλ Μούντρουτσο και τους συντελεστές του έργου, με συντονιστή τον Γιώργο Σαμπατακάκη, Επίκουρο Καθηγητή Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

3. Αφιέρωμα στις ταινίες του Κορνέλ Μούντρουτσο, με ελεύθερη είσοδο

Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το κινηματογραφικό έργο του Κορνέλ Μούντρουτσο, με την προβολή τριών ταινιών του. Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 13/11, Κεντρική Σκηνή Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

frankenstein project

18.00: «Tender Son: The Frankenstein Project» | Αυστρία/ Γερμανία/ Ουγγαρία, 2010, 105΄, έγχρωμη | Πριν από πολύ καιρό, ένας νεαρός απέκτησε έναν γιο χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε μετά. Σήμερα, στα 17 του πλέον, ο γιος του, Ρούντι, επιστρέφει σπίτι με την ελπίδα της επανασύνδεσης με την οικογένειά του ύστερα από χρόνια διαμονής σε ίδρυμα. Επιστρέφοντας στη μητέρα του, ελπίζει να βρει αποδοχή, αγάπη και, το κυριότερο, ποιος είναι ο πατέρας του, αλλά ανακαλύπτει ότι δεν είναι καλοδεχούμενος. Σχεδόν συμπτωματικά, ο Ρούντι τρυπώνει σε μια ακρόαση ηθοποιών. Ο σκηνοθέτης της ταινίας μένει αποσβολωμένος από την αθωότητά του και πιστεύει ότι έχει βρει τον πρωταγωνιστή του. Ένα τρομακτικό γεγονός, όμως, θέτει σε δοκιμασία τις καλές προθέσεις του Ρούντι. Γίνεται ένας κυνηγημένος δολοφόνος και ο σκηνοθέτης συνειδητοποιεί ότι ο Ρούντι, αυτό το περίεργο και σιωπηλό αγόρι, είναι το δικό του παιδί και το δικό του τερατούργημα. Ο σκηνοθέτης δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να συνοδεύσει τον γιο του στην αναπόδραστη, βάναυση πορεία του και στην κοινή τους αναζήτηση για λύτρωση.

delta 607

20.00: «Delta» | Γερμανία / Ουγγαρία, 2008, 92΄, έγχρωμη | Ενας ήσυχος νεαρός επιστρέφει στο άγριο, απομονωμένο τοπίο του Δέλτα. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο υδάτινων οδών, μικρών νησιών και οργιώδους βλάστησης, όπου οι χωρικοί είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Ο νεαρός, ο οποίος είχε φύγει σε πολύ μικρή ηλικία, συστήνεται σε μια αδελφή του, την οποία δεν γνώριζε ποτέ ότι είχε. Εκείνη είναι εύθραυστη και δειλή, αλλά ξεκάθαρη όταν αποφασίζει να μείνει μαζί του στο χαμοκάλυβό του στην όχθη του ποταμού. Χτίζουν μαζί ένα σπίτι πάνω σε πασσάλους στη μέση του ποταμού, πολύ μακριά από οποιονδήποτε άλλον. Μια μέρα, καλούν τους χωρικούς στο σπίτι τους για να τους κάνουν το γεύμα, αλλά γρήγορα γίνεται εμφανές ότι οι άξεστοι ντόπιοι δεν αποδέχονται την αφύσικη σχέση τους.

johanna 607

22.00: «Johanna» | Ουγγαρία, 2005, 83΄, έγχρωμη | Η Τζοάνα, έχοντας λάβει τη θεία χάρη, γίνεται νοσοκόμα και θεραπεύει ασθενείς προσφέροντάς τους το σώμα της. Το προσωπικό του νοσοκομείου εξαγριώνεται με την ερωτική «θεραπεία» της, αλλά οι ευγνώμονες ασθενείς συντάσσουν μέτωπο για να την προστατεύσουν.

Ενα μικρό σημείωμα του Κορνέλ Μούντρουτσο για το «Frankenstein-Project»

Θεωρώ πως η ουσία του να διαποτιστείς από φασισμό, από φιλοσοφική άποψη, είναι μια ανάμειξη φθόνου και φόβου. Πρόθεσή μου είναι να βιώσει το κοινό αυτή τη διαδικασία, με έναν πολύ ρεαλιστικό τρόπο. Ο σκοπός θα ήταν να αναδυθεί αυτό το ερώτημα όχι σε διανοητικό επίπεδο, καθώς εκεί έχουμε έτοιμες όλες τις σωστές απαντήσεις. Αντιθέτως, από περιέργεια ανάμεικτη με έκπληξη και μέσα από την άρνηση του τέρατος, θα έπρεπε να ήμασταν σε θέση να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι είμαστε μάλλον οι σερβιτόροι ή οι επιχειρηματίες αυτού του κόσμου, παρά οι «άλλοι άνθρωποι», δηλαδή κάποια διαφορετικά, ξεχωριστά άτομα. Κορνέλ Μούντρουτσο

frankenstein project 607

info - Παράσταση «Frankenstein Project»

  • Εκτός Στέγης (Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα)
  • Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 21.00
  • Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 17.00 & 21.00
  • Διάρκεια παράστασης: 130'
  • Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 € | Μειωμένο: 5 € | Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 € | Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 € | ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €
  • περισσότερες πληροφορίες: στο επίσημο site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Σκηνοθεσία: Kornél Mundruczó | Σκηνικά & Κοστούμια: Márton Ágh | Δραματουργία: Viktória Petrányi | Βοηθός σκηνοθέτη: Zsófia Csató | Ερμηνεύουν: Andrea Spolarics, Roland Rába, Kinga Mezei, János Derzsi, Sándor Terhes, Natasa Stork, Zsolt Nagy, Ágota Kiss | Διεύθυνση παραγωγής: Dóra Büki | Παραγωγή: Proton Theatre

Διαβάστε ακόμη: Ελευθερώστε τα σκυλιά! Ο «Λευκός Θεός» είναι εδώ!