Buzz

Το κινηματογραφικό mixtape της Φρανσουάζ Αρντί

στα 10

Ενας μικρός κινηματογραφικός αποχαιρετισμός στην εμβληματική ύπαρξη της Φρανσουάζ Αρντί.

Το κινηματογραφικό mixtape της Φρανσουάζ Αρντί

Η Φρανσουάζ Αρντί θα μπορούσε να ήταν μια διάσημη ηθοποιός, αν η καριέρα στο σινεμά δεν της φαινόταν πολύ λιγότερο κινηματογραφική από τα τραγούδια.

Επαιξε μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους σε ταινίες που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών, με σημαντικότερες στιγμές το «Grand Prix» του Τζον Φρανκενχάιμερ το 1966, ένα μικρό πέρασμα από το «Αρσενικό Θηλυκό» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ένα κάμεο στο «What's New Pussycat?» του Κλάιβ Ντόνερ το 1965, το «Château en Suède» του 1963 του Ροζέ Βαντίμ δίπλα στην Μόνικα Βίτι, μια συγκινητική «σκηνή» με την Κατρίν Ντενέβ στο «Αν Επρεπε να Ξαναρχίσω» του Κλοντ Λελούς το 1967, ένα για χρόνια λογοκριμένο φιλμ του Πιερ Κοραλνίκ με τίτλο «Francoise et Udo» με τον Ούντο Γιούργκενς από το 1968 και φυσικά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο «ΜΙα Σφαίρα στην Καρδιά» του Ζαν Ντανιέλ Πολέ που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

chateau Με τον Ροζέ Βαντίμ στα γυρίσματα του «Château en Suède» του 1963

grand prix Με τον Τζέιμς Γκάρνερ στα γυρίσματα του «Grand Prix»

balle Με τον Σάμι Φρέι στο «Μια Σφαίρα στην Καρδιά»

«Ημουν πολύ αφελής και πολύ καλοαναθρεμμένη ως νεαρή κοπέλα. Δεν ήξερα πως να αρνηθώ τις προτάσεις γνωστών σκηνοθετών για να πρωταγωνιστήσω στις ταινίες τους. Αλλά μου άρεσε περισσότερο η μουσική. Η μουσική και τα τραγούδια σου επιτρέπουν να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου, ενώ στο σινεμά παίζεις ένα ρόλο, έναν χαρακτήρα που μπορεί να απέχει μίλια μακριά από αυτό που είσαι στην πραγματικότητα.»

Ετσι, μετά από 13 χρόνια κινηματογραφικής καριέρας (1963-1976), η Φρανσουάζ Αρντί θα έπαιζε στο σινεμά μόνο με τη μουσική και τα τραγούδια της, ιδανικό soundtrack νοσταλγίας, αθωότητας και μιας βαθιάς μελαγχολίας για τα χρόνια που περνούν, τη νιότη που αποχαιρετάς πάντα όταν δεν είσαι έτοιμος να το κάνεις και την αγάπη που τελειώνει πάντα με δάκρυα.

Από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη όλου του σύγχρονου γαλλικού τραγουδιού, η Φρανσουάζ Αρντί πέθανε σε ηλικία 80 ετών, στις 11 Ιουνίου του 2024.

francoise

Τα soundtracks που περιλαμβάνουν τραγούδια της είναι αμέτρητα με τη μερίδα του λέοντος να κρατούν το «Tous Les Garçons Et Les Filles», το «Mon Amie la Rose», το «Le Temps de l' Amour» και το «Comment te Dire Adieu». Ακούστε παρακάτω:

Την Ιζαμπέλ Ιπέρ τραγουδάει το αριστουργηματικό «Message Personnel» στις «8 Γυναίκες» του Φρανσουά Οζόν το 2002:

Το «Tous Les Garçons Et Les Filles» στο «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2010:

Το «Mon Amie la Rose» του 1964 στους τίτλους του «Vortex» του Γκασπάρ Νοέ:

To «Le Temps de l' Amour» στο «Moonrise Kingdom» του Γουές Αντερσον:

Δείτε ακόμη:

Την Φρανσουάζ Αρντί μαζί με τον Ντέιμον Αλμπαρν στο γαλλικό promo για το τραγούδι «To the End» των Blur του 1994:

Μερικές σκηνές από το «Francoise et Udo» του Πιερ Κοραλνίκ στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον Γερμανό σούπερ σταρ του τραγουδιού Ούντο Γιούργκενς:

Μια μικρή συνέντευξη της Φρανσουάζ Αρντί από το 1966:

Την Φρανσουάζ Αρντί μαζί με την Τζέιν Μπίρκιν να τραγουδούν σε γαλλικά και αγγλικά το «Comment te dire Adieu»:

Ενα δείγμα από την καριέρα της Φρανσουάζ Αρντί στο σινεμά: