Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς.


η μάχη της κρήτης

Η Μάχη της Κρήτης του Βασίλη Γεωργίαδη

Τον Μάιο του 1941, μετά την πτώση της ηπειρωτικής Ελλάδας και λίγο πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, ένας τολμηρός πρωτοετής εύελπις, ο Νικηφόρος Καλλέργης, αναλαμβάνει την μεταφορά του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη πάνω στο νοσοκομειακό πλοίο Νηρεύς. Παρά τα εμπόδια που θα συναντήσει στον δρόμο του, θα καταφέρει να φτάσει στο νησί, όπου οι Γερμανοί ήδη έχουν αρχίσει τις επιθέσεις μέσω αλεξιπτωτιστών. Με οποιονδήποτε τρόπο και κάθε μυστικότητα, Έλληνες και Βρετανοί στρατιώτες θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τον χρυσό σε ελληνικό αντιτορπιλικό νότια της Κρήτης. Ο καπεταν-Μανούσος, πατέρας του Νικηφόρου, ηγείται της αποστολής μέσα από μονοπάτια του Ψηλορείτη. Στόχος είναι να φτάσουν κάπου στη νότια Κρήτη, όπου τους περιμένει ένα υποβρύχιο. Η ύπαρξη μιας μυστικής πράκτορος, της Άννας Γκόρντον, δεν θα γίνει αντιληπτή και πληροφορίες για την επιχείρηση θα φτάσουν στον εχθρό με αποτέλεσμα η επιχείρηση και οι ζωές των Ελλήνων αγωνιστών να τεθούν σε κίνδυνο.

Η ταινία προβάλλεται στο MEGA στις 16.10

Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά

Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά του Ντίνου Δημόπουλου

Η Μυρτώ, μια νεαρή δασκάλα, φθάνει στο χωριό για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο δάσκαλο που συνταξιοδοτείται. Οι μοντέρνες εκπαιδευτικές μέθοδοί της προκαλούν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων, αλλά η κατακραυγή κορυφώνεται όταν συνδέεται ερωτικά με τον Στέφανο, τον γιο του προέδρου της κοινότητας. Αμέσως μετά τον γάμο του ζευγαριού ξεσπά ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο, όπου και σκοτώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ταινία προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 18.10

μια γυναίκα στην αντίσταση

Μια Γυναίκα στην Αντίσταση του Ντίνου Δημόπουλου

Πιστεύοντας ότι ο αρραβωνιαστικός της σκοτώθηκε στον πόλεμο, η Αννα Κωλέτη συνδέεται με το Γερμανό διοικητή κατοχής, για να καταδίδει μυστικά του εχθρού στην Αντίσταση. Ο ρόλος της όμως αποκαλύπτεται και κλείνεται στα υπόγεια της Κομαντατούρ.

Η ταινία προβάλλεται στον ANT1 στις 20.00

υπολοχαγός νατάσσα

Υπολοχαγός Νατάσσα του Νίκου Φώσκολου

Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη λείπει πάνω από 20 χρόνια από την Ελλάδα. Λίγο πριν επιστρέψει, επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο τρένο της επιστροφής στην πατρίδα αρχίζει να θυμάται τα χρόνια της κατοχής. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των Ες Ες, παρόλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Ο Μαξ κυνηγούσε τον Ορέστη, έναν αντάρτη που η Νατάσσα βοήθησε δύο φορές, μία στην Κωπαΐδα και μία στην Αθήνα. Θυμήθηκε επίσης τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί μαζί του, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, το παιδί που έκαναν μαζί, καθώς και την σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε επίσης πως εκείνος τη γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο Μαξ, καθώς και τη δολοφονία του από Έλληνες αντάρτες, που τον νόμισαν για Γερμανό.

Η ταινία προβάλλεται στον ALPHA στις 21.00.

Αυτοί που Μίλησαν με τον Θάνατο

Αυτοί που Μίλησαν με τον Θάνατο του Γιάννη Δαλιανίδη

Μια παρέα συμφοιτητών, η Μάρθα, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας (αδελφός της Μάρθας) και ο Πάνος, βρίσκονται όλοι μαζί στο πάρτι που κάνει η Μάρθα στο σπίτι της μια νύχτα του 1940. Το πρωί της επόμενης μέρας, κηρύσσεται ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Σύντομα, τα αγόρια της παρέας πηγαίνουν στο μέτωπο, ενώ η Μάρθα γίνεται εθελόντρια νοσοκόμα και μετατίθεται στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, φτάνει κάποια στιγμή ο Κώστας, που έχει τραυματιστεί στον πόλεμο. Η Μάρθα φροντίζει τον Κώστα και οι δύο νέοι αναπτύσσουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλο. Μετά από λίγους μήνες, η παρέα επανενώνεται πίσω στην Αθήνα, όπου συνεχίζουν τις σπουδές τους. Παράλληλα, όμως, φτιάχνουν μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία γίνονται μέλη όλοι εκτός από τον Κώστα, τον οποίο οι υπόλοιποι δεν δέχονται, επειδή ο πατέρας του είναι φιλικά προσκείμενος προς τους Γερμανούς, με τους οποίους και συνεργάζεται. Όταν, όμως, τα οικονομικά της οικογένειά του επιδεινώνονται αισθητά και έρχονται στα όρια της επιβίωσης, ο πατέρας του Κώστα αποφασίζει να εργαστεί ως μεταφραστής στην Γκεστάπο.

Η ταινία προβάλλεται στο OPEN στις 21.00.

to be or not to be

Να Ζει κανείς ή να μη Ζει (To Be or not to Be) του Ερνστ Λιούμπιτς

Στη Βαρσοβία του 1939, καθώς ο μεγάλος ηθοποιός Τζόζεφ Τούρα ξεκινά τον μονόλογο του Άμλετ “Να είσαι ή να μην είσαι”, ο υπολοχαγός Σομπίνσκι της πολεμικής αεροπορίας φεύγει από το θέατρο για να πάει στην όμορφη σύζυγo του Τούρα, τη Μαρία. Ο πόλεμος ξεσπά. Ο Σομπίνσκι στέλνεται στο Λονδίνο. Προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα στη Μαρία με τη μεσολάβηση του καθηγητή Σιλέτσκι, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι προδότης…

Το αριστούργημα του Ερνστ Λιούμπιτς που γυρίστηκε το 1942 εν καιρώ πολέμου.

Η ταινία προβάλλεται στην ΕΡΤ3 στις 22.00

κονσέρτο για πολυβόλα

Κοντσέρτο για Πολυβόλα του Ντίνου Δημόπουλου

Η Νίκη Βάρσου (Τζένη Καρέζη), μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της, που τον κρατούν αιχμάλωτο. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο υποστράτηγος Καραγιαννόπουλος με το ψευδώνυμο Δαρείος (Μάνος Κατράκης) της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά όμως αυτή τη φορά. Μαζί της, όμως, μπλέκει και ο Αλέξης Θεοδώρου (Κώστας Καζάκος), ένας νεαρός λοχαγός πεζικού, που είναι ερωτευμένος μαζί της.

Η ταινία προβάλλεται στην ΕΡΤ1 στις 22.00.

Inglourious Basterds Hans Landa main

Aδωξοι Μπάσταρδη (Inglourious Basterds) του Κουέντιν Ταραντίνο

Στην κατεχόμενη απ' τα Γερμανικά στρατεύματα Γαλλία, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μια Εβραία κοπέλα, η Σοσάνα, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας ολόκληρης της οικογένειάς της από τους Ναζί. Εκείνη, κατορθώνει να γλιτώσει και να δραπετεύει στο Παρίσι, όπου αποκτά νέα ταυτότητα και ζωή ως ιδιοκτήτρια ενός μικρού κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, μια επίλεκτη ομάδα στρατιωτών, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Άλντο Ρέιν, αποφασίζει να εισβάλλει στη Γαλλία, και να κάνει τη ζωή των Γερμανών του Τρίτου Ράιχ κόλαση, μην αφήνοντας κανένα ζωντανό στο πέρασμά της - και μάλιστα ασκώντας πάνω τους τα απάνθρωπα αντιεβραϊκά μέτρα των Ναζί, με στόχο την τιμωρία τους με το ίδιο νόμισμα... Γνωστοί στους εχθρούς τους ως Μπάσταρδοι, η ομάδα του Ρέιν βρίσκει στο πρόσωπο μιας Γερμανίδας ηθοποιού μία ανέλπιστη σύμμαχο στη μάχη που δίνει. Αλλά κι η Σοσάνα, καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Η ταινία προβάλλεται στον ΑΝΤ1 στις 22.00

Django

Τζάνγκο, ο Βασιλιάς του Σουίνγκ» (Django) του Ετιέν Κομάρ

Παρίσι, 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο Τσιγγάνος Django Reinhardt, μια μοναδική προσωπικότητα της εποχής και βιρτουόζος της κιθάρας, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Κάθε βράδυ, το Παρίσι χορεύει με τη σουίνγκ μουσική του, ενώ την ίδια στιγμή οι Τσιγγάνοι της Ευρώπης καταδιώκονται από τους Ναζί. Όταν η γερμανική προπαγάνδα τού ζητάει να πάει στο Βερολίνο για συναυλίες, συναισθάνεται τον κίνδυνο και αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγο και τη μητέρα του, με τη βοήθεια της Γαλλίδας φίλης του, Louise de Clerc. Αλλά η απόδρασή τους είναι πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι περίμενε.

Η ταινία προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 22.00

Ουρανός 607

Ουρανός του Τάκη Κανελλόπουλου

Στη μακεδονική επαρχία, δύο ζευγάρια χωρίζουν με την έναρξη του πολέμου. Οι δύο άντρες πάνε στο μέτωπο της Αλβανίας. Πολεμούν πλάι-πλάι με τον δάσκαλο, ο οποίος θα σκοτωθεί πρώτος. Στη συνέχεια, θα πέσουν και οι ίδιοι, το μέτωπο θα καταρρεύσει και το πένθος θα σκεπάσει τα πάντα.[1][2][5]26 Οκτωβρίου 1940: Σε ένα φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η ζωή των στρατιωτικών κυλά ήρεμα.29 Οκτωβρίου 1940: Έχει κηρυχθεί ο πόλεμος με τους Ιταλούς και οι στρατιώτες αλλάζουν μονάδες ανάλογα με την ειδικότητά τους.Ανοιξη 1941: Μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς, οι στρατιώτες επιστρέφουν από τα μέτωπα του πολέμου, στα σπίτια τους με τα πόδια.

Το αριστουργηματικό ντεμπούτο του Τάκη Κανελλόπουλου, μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

Η ταινία προβάλλεται στην Βουλή στις 22.00

28η Οκτωβρίου Ωρα 05:30

28η Οκτωβρίου Ωρα 05:30 του Κώστα Καραγιάννη

Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τους κατοίκους ενός μικρού μακεδονικού χωριού, της Μικρής Λεύκας, σε γλέντι, αλλά τα παλικάρια σταματούν αμέσως το χορό και ξεκινούν για τον πόλεμο. Με την κατάρρευση του μετώπου, οι Γερμανοί μπαίνουν στο χωριό και ο διοικητής τους ο υπολοχαγός Βίλι Κνουτ (Λάκης Κομνηνός) μετατρέπει το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμοφοδίων. Υποχρεώνει τους κατοίκους να δουλεύουν σ’ αυτό. Μέσα σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας, το πνεύμα της αντίστασης φουντώνει, μέχρι που έρχεται η μέρα της απελευθέρωσης και μια νέα ζωή αρχίζει. Στυλοβάτες της αντίστασης υπήρξαν ο τρελόγερος Τρύφωνας Πλατανιάς (Φερνάντο Σάντσο), που στην πραγματικότητα ήταν ένας συνετός και ένθερμος πατριώτης, και ο γιος του Κυριάκος (Γιάννης Κατράνης) που είχε χάσει τα δύο πόδια του στο αλβανικό μέτωπο.

Η ταινία προβάλλεται στο OPEN στις 23.00

la vita e bella

Η Ζωή Είναι Ωραία (La Vita è Bella) του Ρομπέρτο Μπενίνι

Ο Γκουίντο, ένας Ιταλός εβραϊκής καταγωγής, φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας για να πιάσει δουλειά ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο του θείου του. Ο Γκουίντο είναι αστείος και χαρισματικός, ειδικά όταν γνωρίζει μια δασκάλα, τη Ντόρα. Η Ντόρα, όμως, προέρχεται από μια πλούσια, αριστοκρατική, μη εβραϊκή οικογένεια. Η μητέρα της θέλει να καλοπαντρευτεί, αλλά η Ντόρα ερωτεύεται τον Γκουίντο και τη μέρα του γάμου της, κλέβονται. Περνούν αρκετά χρόνια και τώρα το ζευγάρι έχει ένα γιο, τον Τζιοζέ. Η Ντόρα και η μητέρα της έχουν αποξενωθεί εξαιτίας του γάμου της με τον Γκουίντο αλλά οι σχέσεις τους καλυτερεύουν λίγο πριν τα τέταρτα γενέθλια του εγγονού της. Η εντολή για το Ολοκαύτωμα μόλις είχε δοθεί και οι Γερμανοί ξεκίνησαν να μαζεύουν όλους τους Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Γκουίντο, μαζί με το θείο του και το γιο του αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε ένα τρένο με προορισμό ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Ντόρα -αν και ιταλικής καταγωγής και συνεπώς άμοιρη των δεινών που περιμένουν τους εβραίους- δεν μπορεί να αποχωριστεί τους άντρες της ζωής της, ζητάει να πάει μαζί τους και μπαίνει στο τρένο οικειοθελώς, αλλά στην συνέχεια χωρίζονται. Στο στρατόπεδο, ο Γκουίντο κρύβει το γιο του από τους Ναζί φύλακες, του δίνει κρυφά φαγητό και προσπαθεί να τον κάνει να μην καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι, τον πείθει ότι το στρατόπεδο είναι απλά ένα παιχνίδι, στο οποίο ο παίκτης που θα καταφέρει να μαζέψει 1.000 πόντους θα κερδίσει ένα τανκ. Του λέει αν κλάψει, παραπονεθεί, ζητήσει τη μαμά του ή πει ότι πεινάει θα χάσει.

Η ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι που κέρδισε τρία Οσκαρ (Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Ρομπέρτο Μπενίνι, Καλύτερης Μουσικής για τον Νικόλα Πιοβάνι και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας).

Η ταινία προβάλλεται στον ALPHA στις 23.50

The Changeling

Η Ανταλλαγή (The Changeling) του Κλιντ Ιστγουντ

Στο Λος Aντζελες του 1928, ο εννιάχρονος Ουόλτερ Κόλινς εξαφανίζεται. Όταν λίγο αργότερα εμφανίζεται ένα παιδί και ισχυρίζεται πως είναι ο Ουόλτερ, η μητέρα του αρνείται πως είναι στ' αλήθεια ο γιος της, ενώ η αστυνομία, θέλοντας να σταματήσουν οι έρευνες, την πιέζει να τον αποδεχτεί. O Κλιντ Ιστγουντ αποθεώνει την Αντζελίνα Τζολί (υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου) σε μια ταινία κοινωνικής καταγγελίας που καταφέρνει να σπάσει το φράγμα του χρόνου και να καταλήξει διαχρονική - και σαν μήνυμα και σαν σινεμά, χαμηλότονη ίσως περισσότερο απ' όσο θα άξιζε στο θέμα και τους συντελεστές της. Αξίζει να την ανακαλύψετε.

Η ταινία προβάλλεται στον ΑΝΤ1 στις 01.00


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς