Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα στο online φεστιβάλ «Film o’ clock»

στα 10

Η διάσημη ταινία ταινία του Βασίλη Βαφέα από το 1982 θα προβληθεί την 1η Μαρτίου σε ένα νέο διαδικτυακό φεστιβάλ μέσω του Festival Scope.

Το «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα στο online φεστιβάλ «Film o’ clock»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Film O Clock είναι ένα διαδικτυακό φεστιβάλ κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και 3 Μαρτίου 2021, ενώνοντας το σινεμά της Λιθουανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Το φεστιβάλ είναι μια συνεργασία μεταξύ των πέντε αυτών χωρών, οι οποίες μοιράζονται την ίδια ζώνη ώρας κι έτσι έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν κινηματογραφικές προβολές που θα τις παρακολουθούν ταυτόχρονα οι σινεφίλ σε όλες τις χώρες. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ πιστεύουν ότι παρόλο που βρισκόμαστε στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια ώρα με ανθρώπους που είναι μακριά τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Στόχος τους λοιπόν είναι να γνωρίσουν στο κοινό των πέντε χωρών την εθνική κινηματογραφία της κάθε μιας και για το λόγο αυτό πέντε curators επιλέγουν τις ταινίες που θα συμμετάσχουν. Για την Ελλάδα υπεύθυνη είναι η Ιωάννα Κρυωνά, ενώ τη διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η Mirona Radu.

Ρεπό 607

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους κι ένα τμήμα στο οποίο προβάλλονται ταινίες -μια από κάθε χώρα- που θεωρούνται κλασσικές στην κινηματογραφική ιστορία του τόπου τους. Στο πλαίσιο αυτού του τμήματος, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη η ταινία «Ρεπό» του Βασίλη Βαφέα από τις 8:30 μ.μ. και για 4 ώρες στην πλατφόρμα Festival Scope. Στις 10:00 μ.μ. θα προβληθεί διαδικτυακή συνέντευξη του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας από τον κριτικό κινηματογράφου Cristi Mărculescu.

Διαβάστε εδώ όσα θυμάται ο Βασίλης Βαφέας από τις χειροποίητες ημέρες του «Ρεπό»

Ρεπό

Ρεπό του Βασίλη Βαφέα (1982)

Μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή ενός Ελληνα εργαζόμενου. Μέσα από διάφορες κωμικές καταστάσεις, καθρεφτίζονται η ματαιότητα κινήσεων και συμπεριφορών, ο παραλογισμός και η χαοτική γραφειοκρατία της νεότερης Ελλάδας. | 75' | Παραγωγή: Βασίλης Βαφέας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Σενάριο: Βασίλης Βαφέας | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καβάγιας | Παίζουν οι: Πέτρος Ζαρκάδης, Αννα Μακράκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Μηνάς Χατζησάββας κ.α. | Βραβεία - Διακρίσεις: Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου 1982 | Συμμετοχές σε φεστιβάλ Μονάχου, του Σαν Σεμπαστιάν, της Λα Ροσέλ, της Νεβέρ αλλά και στο Festival Des Droits de l’Homme στο Στρασβούργο.