Industry

Film Factory 2016: Τρεις μέρες σινεμά από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

στα 10

Για πέμπτη χρονιά, το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει από τις 17 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη για τρεις μέρες μόνο σινεμά.

Film Factory 2016: Τρεις μέρες σινεμά από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά, το Film Factory, που ξεκίνησε το 2012 και μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο σε μια γιορτή με βάση τα μαθήματα σινεμά από τους βραβευμένους της Ακαδημίας και με παράλληλες εκδηλώσεις, καλεσμένους και προβολές, ένα τριήμερο δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό.

Θυμηθείτε και αυτό: Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016: Οσα κρατάμε από την τελετή απονομής

Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια κι εργαστήρια από τους περσινούς βραβευμένους της Ακαδημίας:

  • Αλέξης Αλεξίου (Βραβείο Σκηνοθεσίας)
  • Γιώργος Αλαχούζος-Ρούλης Αλαχούζος (Βραβείο Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας)
  • Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου)
  • Αλέξανδρος Βούλγαρης -The Boy (Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής)
  • Γιώργος Ζώης (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη)
  • Χρήστος Καραμάνης (Βραβείο Φωτογραφίας)
  • Ευαγγελία Κρανιώτη (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ,
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη)
  • Νικόλας Κολοβός (Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους)
  • Σπύρος Λάσκαρης (Βραβείο Σκηνογραφίας)
  • Ναμπίλ Σαλαμέ (Βραβείο Μακιγιάζ)
  • Μιχάλης Σαμιώτης (Βραβείο Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας)
  • Βασιλική Τρουφάκου (Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου)
  • Γιάννης Τσίρος (Βραβείο Σεναρίου)
  • Γιώργος Τσούργιαννης (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)
  • Λάμπης Χαραλαμπίδης (Βραβείο Μοντάζ)

Ολα τα σεμινάρια κι εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό. Ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης, θα επιθυμούσε οι συμμετέχοντες, να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό στο email: info@hellenicfilmacademy.gr.

phedon papamichael Φαίδων Παπαμιχαήλ

Φαίδων Παπαμιχαήλ και Ελί Νταγκέρ / Στο φετινό Film Factory θα δώσουν masterclass για τη δική τους τέχνη ο διευθυντής φωτογραφίαςς και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ (τίτλος παρουσίασης: «Κινηματογραφώντας με διπλή ιδιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού») και ο σκηνοθέτης Ελί Νταγκέρ, βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα για την μικρού μήκους ταινία του «Waves ‘98» (τίτλος παρουσίασης: «Γιατί κάνουμε ταινίες»). Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους επίτιμους καλεσμένους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει τις ελληνικές ταινίες της χρονιάς

Camera Zizanio 607

Ημερίδα: Μαθητικές Ταινίες Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το Νεανικό Πλάνο, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα πραγματοποιήσει ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα την δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών από μαθητές. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδας την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου (10.00-14.00)Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και Νίκος Θεοδοσίου διευθυντής της Camera Zizanio. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες που έχουν γυριστεί από παιδιά, θα παρουσιαστεί ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία γυρίστηκαν οι ταινίες αυτές και οι εισηγητές θα μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς τις εμπειρίες τους από την πολυετή ενασχόληση τους στον χώρο των μαθητικών και νεανικών ταινιών.

Διαβάστε ακόμη: Εχουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

χρυσές νύχτες 2016 poster 607

Ιχνη Κτιρίων στον Κινηματογράφο / Τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Χρυσές Νύχτες (Les Nuits en Or)», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Cesar, οι 30 φιλοξενούμενοι σκηνοθέτες, διεθνώς βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους, κινηματογράφησαν σύντομα σποτ, με θέμα την επανάχρηση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Τα κτίρια αυτά είναι: α) Συγκρότημα Πειραιώς 206 – κτίριο Τσαούσογλου, β) Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γ) Θερινός Κινηματογράφος Δεξαμενή, δ) Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και περιβάλλων χώρος, ε) Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Η κινηματογράφηση τους, πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Στο πλαίσιο του Film Factory 2016, η αρχιτέκτων και μηχανικός Άννα Σκιαδά θα κάνει μία παρουσίαση με θέμα «Ίχνη κτιρίων στον κινηματογράφο». Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής θα προβληθούν τα προαναφερόμενα σποτ, αλλά και σκηνές γνωστών ταινών μυθοπλασίας του Ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, στις οποίες εμβληματικά κτίρια συμμετέχουν στη δραματουργική αφήγηση ως «συμπρωταγωνιστές». Στόχος της εισήγησης της Α.Σκιαδά είναι η ανάδειξη της σημασίας των κτιρίων αυτών στην δραματουργία των συγκεκριμένων ταινιών.

Διαβάστε κι αυτό: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την αντικατάσταση του Αλέξη Γρίβα από τη θέση του εκπροσώπου στο Eurimages

Short film fund

Film Factory Short Film Fund / Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιείται o διαγωνισμός χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV. Eχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια του Film Factory, ο διαγωνισμός θα περάσει στην επόμενη φάση, καθώς η επιτροπή θα πραγματοποιήσει προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων, με σκοπό ν’ αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε project. Στις 19 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι 6 φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, έως τον Μάρτιο του 2017, με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας καταξιωμένων κινηματογραφιστών. Η ανακοίνωση των δύο ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΚ και την COSMOTE TV, θα γίνει στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, στις 21 Μαρτίου 2017, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Film Factory Short Film Fund.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσει του Film Factory στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Film Factory 2016 program

Film Factory 2016