Buzz

Ποιος είναι ο «Πανάγας ο Παγάνας» που πάει με τον Γιάννη Βεσλεμέ στο Τέξας;

στα 10

Μία ανθολογία τρόμου με υπογραφές από το παγκόσμιο σινεμά φτάνει στο Φεστιβάλ SXSW του Τέξας για τη μεγάλη του πρεμιέρα. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Βεσλεμές, με έναν αλλιώτικο ελληνικό μύθο για τα Χριστούγεννα του '84.

Ποιος είναι ο «Πανάγας ο Παγάνας» που πάει με τον Γιάννη Βεσλεμέ στο Τέξας;

Σε ένα απροσδιόριστο γεωγραφικά ελληνικό νησί, σε ένα εναλλακτικό 1984, κατά τη διάρκεια του χειμωνιάτικου παγανιστικού καρναβαλιού, ο Πανάγας και η συμμορία του, γελοίες ενσαρκώσεις του κακού, πέφτουν πάνω σε έναν πραγματικό φτωχοδιάβολο, σε ένα πλάσμα απ’ την Κάτω Μεριά, έναν Καλικάντζαρο. Κρυμμένος ανάμεσα στους μασκαράδες για πλάσμα ανθρώπινο θέλει να περάσει. Ο Πανάγας και το πιστό του τσιράκι, ο Πλακούντας, έχουν άλλα σχέδια για το μέλλον του πλάσματος. Ισως απλά βλέπουν τα Χριστούγεννα με τον δικό τους τρόπο.

Αυτή είναι η υπόθεση του «What Ever Happened to Panagas the Pagan?», της ταινίας με την οποία συμμετέχει ο Γιάννης Βεσλεμές στο σπονδυλωτό φιλμ «The Field Guide to Evil», που με βάση τους λαϊκούς μύθους και τα παραμύθια προσπαθεί να ανιχνεύσει τις απαρχές του τρόμου.

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιάννης Βεσλεμές μας οδηγεί με ασφάλεια στα άδυτα του κινηματογραφικού μεσογειακού τρόμου

the field guide to Evil 607

Παραγωγή της Drafthouse και έτοιμο για την πρεμιέρα του, τον Μάρτιο στο Φεστιβάλ SXSW στο Οστιν του Τέξας, στο φιλμ συμμετέχουν επτά ακόμη σκηνοθέτες: ο Βρετανός Πίτερ Στρίκλαντ του «The Duke of Burgundy» και του «Berberian Sound Studio», οι Αυστριακοί Βερόνικα Φραντς και Σέβεριν Φιάλα του «Goodnight Mommy», η Γερμανίδα Κατρίν Γκέμπε του «Nothing Bad Can Happen», ο Ινδός Ασίμ Αλουάλια του «Miss Lovely», η Ανιέσκα Σμοζίνσκα του «The Lure» από την Πολωνία, ο Τούρκος Τζαν Εβρενόλ του «Baskin» και ο Αμερικανός Κάλβιν Ρίντερ του «The Rambler».

«Oταν συμμετέχεις σε μια σπονδυλωτή ταινία με άλλους επτά σκηνοθέτες, που ενώ γνωρίζεις το έργο τους δεν γνωρίζεις ποτέ ακριβώς τι ετοιμάζουν στο κοινό σας πρότζεκτ, απελευθερώνονται δημιουργικές δυνάμεις πρωτόγνωρες. Στο δικό μου κομμάτι, επέλεξα να μπολιάσω το ελληνικό φολκλόρ με κάποιες δικές μου εμμονές. Ετσι έφερα κοντά τις στάχτες του τοπικού παγανισμού με τους μύθους για τα πλάσματα της ελληνικής υπαίθρου. Τοποθετώντας την αφήγηση στο φανταστικό έτος '84, προσπάθησα να ενσωματώσω στην κατασκευή την αγάπη μου για τα μετα-αποκαλυπτικά φιλμ, τους ηθικά μετέωρους μπάσταρδους και τα χαμένα κορμιά του κάτω κόσμου», δηλώνει στο Flix ο Γιάννης Βεσλεμές.

What Ever Happened to Panagas the Pagan?: Σκηνοθεσία, Σενάριο: Γιάννης Βεσλεμές / Παραγωγή: Ant Timpson (Timpson Films) & Tim League (Drafthouse Films) / Co-producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος (Faliro House) / Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης (Πανάγας), Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Πλακούντας), Βασίλης Καμίτσης (Καλικάντζαρος), Πάνος Παπαδόπουλος (Περιστέρης) / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης / Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης / Ηχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης / Κοστούμια: Αλκηστη Μάμαλη / Σκηνικά: Γιάννης Βεσλεμές / Μουσική: Felizol / Practical Fx Γιώργος & Ρούλης Αλαχούζος , Μιχάλης Σαμιώτης / Vfx Yafka, Ixor

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Field Guide to Evil»

What Ever Happened to Panagas 607