Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έγιναν χθες τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Urban Survivors - Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου» που διοργανώνει το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Ως αποτέλεσμα του πρότζεκτ «Urban Survivors» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το φωτογραφικό πρακτορείο Noor και την Darjeeling Productions. πέντε μεγάλες παραγκουπόλεις στη Ντάκα, το Καράτσι, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Πορτ-ο-Πρενς και το Ναϊρόμπι (πέντε από τα μέρη στα οποία λειτουργούν προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα), μπαίνουν στο μικροσκόπιο βραβευμένων φωτογράφων του πρακτορείο Noor, μεταφέροντας αυτούσια την ατμόσφαιρα μια αφανούς γωνιάς αυτού του κόσμου, εκεί όπου οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές ενός αγώνα ζωής και θανάτου με το βλέμμα στραμμένο στην...επιβίωση.
Η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα αναφέρθηκε αναπόφευκτα στην σύγκριση που ο οποιοσδήποτε θα έκανε με την «κρίση» στην Ελλάδα δηλώνοντας πως: «Η Τέχνη μας προσφέρει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο και να δούμε συνθήκες ζωής πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Είτε πρόκειται για εικαστικές φωτογραφίες είτε για φωτογραφίες τεκμηρίωσης, οι εικόνες από τις παραγκουπόλεις του κόσμου αυτόματα μας οδηγούν στη σύγκριση και τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται».
Οι επιμελητές της έκθεσης, Θάνος Σταυρόπουλος και η υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μελίνα Σπαθάρη, ευχαρίστησαν όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της, εντείνοντας την «επικαιρότητα» της έκθεσης σε σχέση με τη σύγχρονη ζωή στην Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα. Σπαθάρη: «Μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση επικοινωνούμε στους ανθρώπους που μας στηρίζουν το φαινόμενο της αστικοποίησης, το οποίο δεν μας επιτρέπεται πλέον να αντιμετωπίζουμε ως τον "αόρατο ελέφαντα στο δωμάτιο". Δίπλα στην Ντάκα, το Πορτ - ο - Πρενς και το Καράτσι, προσθέσαμε και την Αθήνα στο πεδίο δράσης μας. Ο,τι συμβαίνει στην Αϊτή έχει αντίκτυπο και εδώ, το φαινόμενο είναι το ίδιο: άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με την ανασφάλεια της στέγης και της ίδιας τους της διαβίωσης. Αν μέχρι χθες αυτές τέτοιες καταστάσεις μας έμοιαζαν "εξωτικές", σήμερα δεν μπορούμε να λέμε ότι μας είναι άγνωστες».
Η έκθεση «Urban Survivors - Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου» θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου (ωρες λειτουργίας καθημερινά από τις 12.00 έως τις 20.00) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).
Διαβάστε περισσότερα για το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης