Τις κινηματογραφικές δομές μέσα από 12 αριστουργήματα της ιστορίας του κινηματογράφου θ' αναλύσει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τζέτζας, στο εργαστήριο «Filmic Structures: The Work of Great Directors» που ξεκινά στις 22 Ιανουαρίου στο Fårö.
Περιγράφει ο Δημήτρης Τζέτζας: Σε αυτό το σεμινάριο θα συζητήσουμε 12 ταινίες από διαφορετικούς σκηνοθέτες και θα αναλύσουμε διεξοδικά την κατασκευή τους, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή, το σενάριο, τις ερμηνείες, το camera work, τους φωτισμούς, την καλλιτεχνική διεύθυνση, τον ήχο, τη μουσική επένδυση, το μοντάζ και την σκηνοθεσία στο σύνολό της.Παράλληλα θα συζητήσουμε τη φιλμογραφία τους και θα δούμε αποσπάσματα από άλλα έργα τους, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την καλλιτεχνική τους εξέλιξη, τα κοινά χαρακτηριστικά στο έργο τους καθώς και τις επιρροές τους.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη φιλμική κατασκευή των ταινιών αυτών σε θεωρητικό και υλικό τεχνικό επίπεδο και όχι στην κριτική ερμηνεία τους. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε κινηματογραφιστές αλλά και σε σινεφίλ που θέλουν να αποκτήσουν πρακτική και τεχνική ματιά πίσω από τις αγαπημένες τους ταινίες.
Προϋπόθεση για την αποτελεσματική διεξαγωγή του σεμιναρίου είναι να έχουν δει οι συμμετέχοντες την κάθε ταινία πριν από το μάθημα. Οι ταινίες που θα αναλυθούν είναι τα «Sunset Boulevard» (Μπίλι Γουάιλντερ, 1950), «Τα 400 Χτυπήματα» (Φρανσουά Τριφό, 1959), «Dr. Strangelove» (Στάνλεϊ Κιούμπρικ, 1964), «Αποστροφή» (Ρομάν Πολάνσκι, 1965), «Η Μάχη του Αλγερίου» (Τζίλο Ποντεκόρβο, 1966), «Πρόσωπα» (Τζον Κασσαβέτης, 1968), «Ο Καθρέφτης» (Αντρέι Ταρκόφσκι, 1975), «Το Δίκτυο» (Σίντεϊ Λαμέτ, 1976), «Ραν» (Ακίρα Κουροσάβα, 1985), «Salaam Bombay» (Μίρα Ναΐρ, 1988), «Mystery Train» (Τζιμ Τζάρμους, 1989), «Short Cuts» (Ρόμπερτ Ολτμαν, 1993).
Πρακτικές Πληροφορίες
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά
Διάρκεια εργαστηρίου: δώδεκα τρίωρες συναντήσεις
Εναρξη εργαστηρίου: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
Λήξη εργαστηρίου: Παρασκευή 9 Απριλίου 2021
Ωρες διεξαγωγής: 19.00 - 22.00
Κόστος συμμετοχής (36 ώρες):
250€ (+24% ΦΠΑ)
220€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους κατόπιν επίδειξης της σχετικής κάρτας
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο event του σεμιναρίου στο Facebook, στο επίσημο site του Fårö Creative Learning και στο λογαριασμό του στο Instagram.