Buzz

Ο νέος κύκλος προβολών του Exile Room ξεκινά εκρηκτικά, με ηφαίστεια και πυροτεχνήματα!

στα 10

Από το πυρακτωμένο ντεμπούτο «Brimstone & Glory» μέχρι τον καινούργιο Βέρνερ Χέρτσογκ κι από τους πρωτοπόρους του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ στις γαστρονομικές προτάσεις του αύριο, η νέα σεζόν του Exile Room έχει κάτι για όλους.

Flix Team
Ο νέος κύκλος προβολών του Exile Room ξεκινά εκρηκτικά, με ηφαίστεια και πυροτεχνήματα!
«Into the Inferno»

Το Exile Room, ο αγαπημένος χώρος των φίλων του ντοκιμαντέρ στην Αθήνα, ανακοίνωσε το πρόγραμμα προβολών του για τη νέα σεζόν, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, και έχει κάτι για όλους. Από το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Βίκτορ Γιακοβλέσκι με το εκρηκτικό «Brimstone & Glory» μέχρι την περιπετειώδη εξόρμηση του Βέρνερ Χέρτσογκ στα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου, με το «Into the Inferno», κι από τους μαγευτικούς κινηματογραφικούς πειραματισμούς των πρωτοπόρων του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ σε μερικές από τις πιο συναρπαστικές γαστρονομικές προτάσεις του σήμερα και του αύριο.

Οπως πάντα, με ελεύθερη είσοδο για όλους, το Exile Room σας προσκαλεί, λοιπόν, για ακόμα μια φορά στον φιλόξενο χώρο του (Αθηνάς 12), για να ανακαλύψετε μερικές από τις πιο θεαματικές και αντισυμβατικές πτυχές που κρύβει το είδος του ντοκιμαντέρ.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων μηνών.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα 170 ντοκιμαντέρ που διεκδικούν μια υποψηφιότητα για Οσκαρ

Brimstone & Glory 607 «Brimstone & Glory»

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Παίζοντας με τη φωτιά

Από την πιο εκρηκτική φιέστα του Μεξικού στα βρυχώμενα ηφαίστεια της υφηλίου, το Exile Room ξεκινά τη νέα σεζόν προβολών του με ένα πυρακτωμένο double feature ταινιών πραγματικό δυναμίτη!

Πέμπτη 9/11 στις 21:00

Brimstone & Glory (2017)
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Γιακοβλέσκι / Χώρα: ΗΠΑ, Μεξικό / Διάρκεια: 67’

Το Εθνικό Φεστιβάλ Πυροτεχνημάτων στο Τουλτεπέκ του Μεξικού είναι ένα θέαμα που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο. Προς τιμήν του San Juan de Dios, προστάτη αγίου των πυροτεχνουργών, μια φλεγόμενη φιέστα τυλίγει την πόλη για δέκα μέρες. Εμπειροι μάστορες επιδεικνύουν την τεχνική τους δεξιοτεχνία, νεότεροι δημιουργούν τα δικά τους θορυβώδη αυτοσχέδια καύσιμα και δεκάδες ομάδες χτίζουν μεγαλειώδεις ταύρους από παπιέ μασέ για να παρελάσουν στην πλατεία της πόλης, στολισμένοι με πυροτεχνήματα που εκρήγνυνται προς κάθε κατεύθυνση. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των κατοίκων του Τουλτεπέκ δουλεύουν στο χώρο των πυροτεχνημάτων, κάτι που κάνει το φεστιβάλ κάτι παραπάνω από ένα απλό γλέντι: Εναν ύμνο σε έναν τρόπο ζωής χτισμένο γύρω από την πατροπαράδοτη δημιουργία χειροποίητων πυροτεχνημάτων, ένα εκθαμβωτικό και εκκωφαντικό μείγμα εκρηκτικής γιορτής, αχαλίνωτης χαράς και θανάσιμου κινδύνου. Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ο σκηνοθέτης Βίκτορ Γιακοβλέσκι βυθίζεται στο παραισθησιογόνο κλίμα των εορτασμών, με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, και καταγράφει εκστατικά τα τεκταινόμενα σε μια σχεδόν ιμπρεσιονιστική κινηματογραφική εμπειρία ανείπωτης ομορφιάς και διαρκούς απειλής που δεν σταματά ποτέ να προκαλεί δέος.

Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Into the Inferno 607 «Into the Inferno»

Πέμπτη 23/11 στις 21:00

Into the Inferno (2016)
Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτσογκ / Χώρα: Αγγλία, Γερμανία, Καναδάς / Διάρκεια: 104’

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ και ο ηφαιστειολόγος Κλάιβ Οπενχάιμερ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις πλαγιές του ηφαιστείου Ερεβος στην Ανταρκτική, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Encounters at the End of the World». Δέκα χρόνια μετά, ξεκινούν ένα οδοιπορικό σε μερικά από τα πιο μυθικά ηφαίστεια του κόσμου – το ταξίδι τους θα τους μεταφέρει από την Αιθιοπία ως τη Βόρεια Κορέα κι από την Ισλανδία ως την Ινδονησία. Εκεί, κάτω από την απειλητική σκιά των βρυχώμενων γιγάντων, συζητούν με επιστήμονες αλλά και ντόπιους, πασχίζοντας να κατανοήσουν τη σύνθετη και βαθιά ριζωμένη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης. Μακριά από ένα συμβατικό επιστημονικό ντοκιμαντέρ –όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από τον παλαβό Γερμανό σκηνοθέτη!– το «Into the Inferno» παντρεύει ιδιοφυώς το ρεπορτάζ με την ιστορία, και τη φιλοσοφία με το απολαυστικά εκκεντρικό voice over του Χέρτσογκ, ζωντανεύοντας μέσα από εικόνες που κόβουν την ανάσα τόσο την πρωτόγονη ομορφιά των φλεγόμενων βουνών όσο και τους μυριάδες θαυμαστές τους που έλκονται από την επικίνδυνη γοητεία τους όπως οι πεταλούδες μαγνητίζονται μοιραία από τη φλόγα ενός κεριού. Ενας ακόμα περιπετειώδης σταθμός στην εντυπωσιακή φιλμογραφία ενός από τους μεγαλύτερους ντοκιμαντερίστες της εποχής μας.

Σε διάφορες γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους

F. Percy Smith 607 Ο Φ. Πέρσι Σμιθ συντροφιά με έναν ποντικό

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Τρελοί φυσιοδίφες εν δράσει!

Μπορεί το φυσιοδιφικό ντοκιμαντέρ να μετατραπεί σε αληθινό έργο τέχνης; Το Exile Room αναλαμβάνει να σας συστήσει δύο από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές του είδους, που μετέτρεψαν χταπόδια, γαρίδες και αόρατους μικροοργανισμούς σε πρωταγωνιστές μιας καλειδοσκοπικής ονειροφαντασίας.

Πέμπτη 7/12 στις 21:00

Minute Bodies: The Intimate World of F. Percy Smith (2016)
Σκηνοθεσία: Στιούαρτ A. Στέιπλς / Χώρα: Αγγλία / Διάρκεια: 55’

Ενας στοχαστικός, καθηλωτικός φόρος τιμής στο εκπληκτικό έργο και τα επιτεύγματα του φυσιοδίφη, εφευρέτη και πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Φ. Πέρσι Σμιθ. Ο Σμιθ εργάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αναπτύσσοντας διάφορες κινηματογραφικές και μικρο-φωτογραφικές τεχνικές προκειμένου να αιχμαλωτίσει τα μυστικά της φύσης εν δράσει. Δουλεύοντας από διάφορες δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων του Βασιλικού Ναυτικού και της British Instructional Films, ο Σμιθ υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικός και δυναμικός, συχνά σκηνοθετώντας πολλές ταινίες ταυτόχρονα, σε μια αφοσιωμένη αποστολή να εξερευνήσει και να συλλάβει τις πιο κρυφές πτυχές του φυσικού κόσμου γύρω μας. Σκηνοθετημένο από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Tindersticks, Στιούαρτ Α. Στέιπλς, στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το «Minute Bodies» αποτελεί μια νέα ανάγνωση του έργου του, που συνδυάζει πρωτότυπο υλικό του Smith με ένα καινούργιο, σύγχρονο σάουντρακ από το λατρεμένο συγκρότημα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα υπνωτιστικό, εξωγήινο και συνάμα οικείο ονειρικό τοπίο που επαναφέρει αυτή την πρωτόγνωρη αίσθηση του θαυμαστού που πρέπει να ένιωσε ο Σμιθ όταν κρυφοκοίταξε μέσα από τους φακούς του και βυθίστηκε για πρώτη φορά σε αυτούς τους αινιγματικούς μικροσκοπικούς κόσμους.

Χωρίς διαλόγους

Jean Painlevé 607 Ο δαιμόνιος Ζαν Πενλεβέ επί το έργον

Πέμπτη 21/12 στις 21:00

Ο θαυμαστός κόσμος του Ζαν Πενλεβέ (πρόγραμμα μικρού μήκους)
Σκηνοθεσία: Ζαν Πενλεβέ / Χώρα: Γαλλία / Διάρκεια: 90’

Νυχτερίδες βαμπίρ, φιλήδονα χταπόδια, λιλιπούτειοι δολοφόνοι, ιππόκαμποι σε κομψές χορογραφίες, ντελικάτα ασπόνδυλα και φαντασμαγορικοί μικροοργανισμοί ορατοί μονάχα μέσα από το άγρυπνο βλέμμα του μικροσκοπίου του: Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους σαγηνευτικούς ήρωες των μικρού μήκους κομψοτεχνημάτων με τα οποία ο πολυμήχανος Ζαν Πενλεβέ έφερε σε επαφή το κοινό με τα μυστήρια της φύσης, κάνοντας για πρώτη φορά προσιτές σε ένα ευρύ ακροατήριο τις επιστημονικές ανακαλύψεις και εξελίξεις της εποχής του. Απαθανατίζοντας τους ακριβοθώρητους πρωταγωνιστές του συχνά μέσα από πρωτοποριακό τεχνικό εξοπλισμό δικής του έμπνευσης και συνοδεύοντας τα αλλόκοτα μπαλέτα τους με κλασική ή τζαζ μουσική επένδυση κι ένα συχνά σαρδόνιο, παιχνιδιάρικο voice over, o δαιμόνιος Γάλλος δημιουργός ξεπέρασε τα στενά όρια του φυσιοδιφικού ντοκιμαντέρ για να κερδίσει την εκτίμηση των σουρεαλιστών και να φλερτάρει –σχεδόν άθελά του– με το πειραματικό σινεμά της εποχής. Το Exile Room επέλεξε και παρουσιάζει, για τα μάτια σας μόνο, ένα πρόγραμμα επτά ταινιών μικρού μήκους από μια πληθωρική φιλμογραφία πάνω από 200 ταινιών, σκηνοθετημένων μέσα σε διάστημα πενήντα ετών, από το 1928 μέχρι το 1978. Μια επιλογή ενδεικτική μιας συναρπαστικής καριέρας κι ενός πολυσχιδούς, ασυμβίβαστου ταλέντου.

Στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους

Bugs 607 «Bugs»

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Delicatessen tales

Οι λιχουδιές του τώρα αναμετριούνται με τις σπεσιαλιτέ του μέλλοντος, σε ένα μήνα γαστριμαργικών ντοκιμαντέρ που καταβροχθίζουν τα πάντα. Δεν συνίσταται για άτομα με στομαχικές ευαισθησίες!

Πέμπτη 11/1 στις 21:00

Bugs (2016)
Σκηνοθεσία: Αντρέας Γιόνσεν / Χώρα: Δανία / Διάρκεια: 76’

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι λόγω υπερπληθυσμού, κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα ξεμείνει από τροφή. Το Noma, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια στον κόσμο, κάνει μια γενναία προσπάθεια να προλάβει το κακό, στέλνοντας έναν νεαρό σεφ και έναν ενθουσιώδη επιστήμονα να διερευνήσουν την πρωτεΐνη του μέλλοντος: τα έντομα! Αποφασισμένοι να μετατρέψουν κάθε είδους ζουζούνι σε πεντανόστιμα πιάτα υψηλής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας, το δυναμικό δίδυμο αρχίζει να οργώνει τον πλανήτη προς αναζήτηση βρώσιμων ζωυφίων. Από την Κένυα ως το Μεξικό κι από την Ιταλία μέχρι την Αυστραλία, οι δύο ήρωες τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους, χωρίς να σταματήσουν λεπτό να σκέφτονται το μέλλον του πλανήτη και τη βιωσιμότητα της αποστολής τους. Λίγο πριν παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών, αναγκάζονται να αναμετρηθούν με την άβολη αλήθεια: Μήπως τελικά αντί να σώσουν τον πλανήτη, απλά θα υποδείξουν στις πολυεθνικές τροφίμων μια νέα πηγή πλούτου;

Σε διάφορες γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους

City of Gold 607 «City of Gold»

Πέμπτη 25/1 στις 21:00

City of Gold (2015)
Σκηνοθεσία: Λόρα Γκάμπερτ / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 96’

Μια ερωτική επιστολή στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Αντζελες, το «City of Gold» φωνάζει ηχηρά – μέσα από το στόμα του βραβευμένου με Πούλιτζερ ρεστοκριτικού Τζόναθαν Γκολντ – ότι δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ τον τόπο σου αν δεν εξετάσεις τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του! Κι αυτό συμπεριλαμβάνει κάθε είδους μετανάστη και την καντίνα του, ένα κίνημα που έχει αλλάξει ολοσχερώς το πρόσωπο του Λος Αντζελες. Το πάθος του Γκολντ για καλό φαγητό τον φέρνει αντιμέτωπο με τις συμμορίες, τη βία και τη φτώχεια που κρύβεται πίσω από τη γυαλιστερή επιφάνεια της Πόλης των Αγγέλων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα μια αναβράζουσα πολυπολιτισμικότητα που δεν λέει να καταλαγιάσει. Το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα λιποθυμικά απολαυστικό ντοκιμαντέρ που αποδεικνύει περίτρανα ότι μόνο αν φας αυτό που τρώει ο διπλανός σου θα σταματήσεις να τον θεωρείς «ξένο».

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Info
Exile Room
Αθηνάς 12, Μοναστηράκι (έναντι σταθμού Μετρό), 3ος όροφος, τηλ: 210 3223395
Είσοδος δωρεάν

Δείτε παρακάτω τα τρέιλερ των ταινιών.






Διαβάστε ακόμη