Ever Closer to the Stars: Ενας διαστρικός περίπατος από την Ααβόρα μέχρι το άπειρο

BUZZ 17 MAR 2018  /  Flix Team

Tο πρόγραμμα περιοδικών προβολών «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» και η πλατφόρμα έρευνας & τέχνης «hd.kepler.» παρουσιάζουν την Κυριακή, 18 Μαρτίου στις 6 μ.μ. τρεις ταινίες μικρού μήκους των Γάλλων καλλιτεχνών Ζουλιέν Ντ. Μπενουά, Κλεμάν Κοζιτόρ, Ερίκ Στεφανί στον κινηματογράφο Ααβόρα

Ο κινηματογράφος Ααβόρα συνεχίζει ανήσυχα και κινηματογραφικά και φιλοξενεί την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα τρεις ταινίες μικρού μήκους Γάλλων καλλιτεχνών στο πλαίσιο του προγράμματος περιοδικών προβολών «Κυριακάτικες Αφηγήσεις» και με την επιμέλεια της πλατφόρμας έρευνας & τέχνης hd.kepler.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι το «The Resonant Interval» του Κλεμάν Κοζιτόρ που παρουσιάστηκε στο Palais de Tokyo το 2016, το «Anticipation» του Ερίκ Στεφανί που προβλήθηκε στο Κέντρο Τέχνης Georges Pompidou στο Παρίσι στο πλαίσιο του Gondwana Series: Παρεμβάσεις από το Clark House Initiative και το «In Awe», η πρώτη ταινία του Ζουλιέν Ντ. Μπενουά Julien D. Benoit και προβλήθηκε στο FID - 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μασσαλία.

Στην Ααβόρα θα βρεθεί ο καλλιτέχνης Ερίκ Στεφανί για να συνομιλήσει με το κοινό. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ακης Καπράνος μας βάζει βαθύτερα στον κόσμο των μεταμεσονύκτιων προβολών

IN Awe

Το «In Awe» είναι η πρώτη ταινία του Ζουλιέν Ντ. Μπενουά και προβλήθηκε στο FID - 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου στη Μασσαλία. Η ταινία διαδραματίζεται μία παραμονή Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη, όταν ο Κομπάς, ένας αντικοινωνικός περιπλανώμενος νέος που ταλαντεύεται ανάμεσα στους κινδύνους του εικονικού κόσμου και την επίγνωση της μοναξιάς του, γνωρίζει σε έναν κινηματογράφο ένα «Golden Boy» με το οποίο αποκτά εμμονή. Η ταινία του Ζουλιέν Ντ. Μπενουά αποδίδει εκπληκτικά καθημερινές στιγμές φτιαγμένες από όνειρα και βία. Στους άδειους χιονισμένους δρόμους της πόλης, οι επιθυμίες του Kobas καταβαραθρώνονται, κάνοντας έτσι την ταινία να αποκαλύψει μια άλλη πραγματικότητα.

Resonant interval

To «The Resonant Interval» του Κλεμάν Κοζιτόρ βασίζεται σε δύο ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα: τον ήχο που εκπέμπεται από το Βόρειο Σέλας και την εμφάνιση ενός μυστηριώδους φωτεινού αντικειμένου στην Αλάσκα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δεισιδαιμονίες και οι πεποιθήσεις των λαών Inuit και Saami διαταράσσουν την αναζήτηση επιστημονικών εξηγήσεων. Μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες που παράγονται από αυτά τα φαινόμενα, η ταινία τοποθετείται μεταξύ προσωπικής και συλλογικής μυθολογίας, μεταξύ επιστημονικού πρωτοκόλλου και τελετουργίας, μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Anticipation

To «Anticipation» του Ερίκ Στεφανί ονομάστηκε έτσι όπως το αίσθημα της προσδοκίας που ο δημιουργός του αναζητούσε πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στα ινδικά αστεροσκοπεία. Το συναίσθημα της προσδοκίας ακολουθούσαν και οι Ινδοί αρχαιολόγοι στις αρχές του 18ου αιώνα, δημιουργώντας συγκρητικά αντικείμενα, μίγμα αρχαίας αραβικής αστρονομικής γνώσης και ινδουιστικών πεποιθήσεων. Η ταινία κάνει το θεατή να νιώσει τη ζωικότητα ή να ακούσει τον απίστευτο περιβάλλοντα ήχο που τον βυθίζει σε έναν άγνωστο χρόνο ενατένισης.Η hd.kepler. χρησιμοποιεί αστρικούς συμβολισμούς για να σχολιάσει κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως η ετερότητα, η διαμεσολάβηση, η πολιτιστική μετάφραση, η συνύπαρξη σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον. To « Ever Closer to the Stars » είναι μια σειρά διαστρικών περιπάτων που βασίζεται στα κοσμολογικά ταξίδια, μια κυρίαρχη μορφή διήγησης στη λογοτεχνία, την ποίηση και τη φιλοσοφία του 17ου και του 18ου αιώνα. Ο μύθος και το αφήγημα είναι εργαλεία που μας επιτρέπουν, όχι μόνο να εξετάσουμε τον κόσμο όπως τα επιστημονικά εργαλεία αλλά κυρίως μας επιτρέπουν να σκεφτούμε και να φανταστούμε τον κόσμο με έναν άλλο τρόπο, ξεπερνώντας τους ρεαλιστικούς περιορισμούς. Βιογραφικά οργανωτών:

Η επιμελητική ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων απαρτίζεται από τον Θοδωρή Προδρομίδη, εικαστικό, και Χριστίνα Κάλλη, ανεξάρτητη επιμελήτρια. Με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών, το πρόγραμμα περιοδικών προβολών, επιδιώκει να παρουσιάσει μέσα από το έργο ανεξάρτητων δημιουργών, επιλεγμένες αφηγήσεις για τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία.

Η πλατφόρμα τέχνης & έρευνας hd.kepler ιδρύθηκε το 2015 από την Ελένη Ρήγα και τον Florent Frizet. Η hd.kepler. λειτουργεί ως εξωπλανήτης. Είναι συνεχώς στην έρευνα ενός κατοικήσιμου χώρου για την ανταλλαγή καλλιτεχνικών και επιμελητειακών πρακτικών. Επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στη Γαλλία και στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν και αλλού.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του event στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ever Closer to the Stars

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.