Εκ των υστέρων όλοι ομολογούν πως «το περίμεναν».
Ο λόγος για τις απανωτές αναστολές λειτουργίας των κινηματογράφων που επιβάλλονται στην Ευρώπη κάθε φορά που η αύξηση κρουσμάτων και η επιβολή αυστηρότερων μέτρων το επιβάλλει. Αν και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (διανομείς, αιθουσάρχες και λοιποί) επιμένουν πως η έξοδος για σινεμά παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς εξόδους με μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν σημειωθεί ή ιχνηλατηθεί μέσα σε κινηματογραφικές αίθουσες, αυτές κλείνουν κάθε φορά που επιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα ανά χώρα και περιοχή.
Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά η βασανιστική παράταση της αγωνίας για το μέλλον της κινηματογραφικής προβολής στην Ευρώπη, με τους διανομείς να ακολουθούν κατά πόδας το παράδειγμα της Αμερικής και να βάζουν στο συρτάρι τις δυνατές ταινίες για μια μεταγενέστερη έξοδο και τις αίθουσες να ζουν την πιο τραγική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία τους. Η κρατική ενίσχυση των κινηματογράφων - όπου αυτή συμβαίνει - είναι φυσικά ένα μέτρο ανακούφισης για τους αιθουσάρχες, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός πως, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η έννοια της κινηματογραφικής προβολής και η κινηματογραφική έξοδος ως έννοια πλήττονται ανεπανόρθωτα από το άνοιγμα-κλείσιμο των κινηματογράφων αλλά φυσικά και από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις νυχτερινές ώρες που είναι φυσικά και οι ώρες των πιο προσοδοφόρων προβολών για τις αίθουσες.
Διαβάστε αναλυτικά: Covid-19: Νέος χάρτης της λειτουργίας των χειμερινών και θερινών κινηματογράφων από 26 Οκτωβρίου
Ο παρακάτω χάρτης του τι συμβαίνει ενδεικτικά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δίνει την εικόνα:
Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στην Ιταλία τα σινεμά κλείνουν, μετά από απόφαση της κυβέρνησης Κόντε που ήρθε ως αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα σε σχέση με την πανδημία. Οι θάνατοι στην Ιταλία, τη χώρα που υπήρξε και το πρώτο μεγάλο θύμα του ιού στην Ευρώπη έχουν φτάσει τους 37.210, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά. Τα μέτρα για το lockdown στη χώρα επιβλήθηκαν μετά από δύο ημέρες συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας στη Νάπολη, με μέλη της ακροδεξιάς να αντιδρούν έντονα και βίαια στην απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στην περιοχή από την Παρασκευή.
Στο Βέλγιο, μια χώρα που πληθυσμιακά βρίσκεται σε αναλογία με την Ελλάδα, τα σινεμά έκλεισαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί. Στο Βέλγιο μετρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες περισσότερα από 15,.000 κρούσματα, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας μέσα σε ένα 24ωρο.
Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεπέρασε το όριο του 1.000.000 κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα (με τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντζεθ να υποστηρίζει ότι η πραγματική μέτρηση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη) και μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το επόμενο εξάμηνο - μέχρι και τις 9 Μαΐου του 2021. Αυτή τη στιγμή, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, ισχύει απαγόρευση εξόδου από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Τα σινεμά παραμένουν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς, ενώ τίποτα δεν αποκλείει σκληρότερα μέτρα ανά περιοχή, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που θα μετρηθεί.
Στην Τσεχία οι κινηματογράφοι είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους για τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον άλλες δύο, ενώ στη χώρα έχει απαγορευτεί και η είσοδος τουριστών και τα μέτρα εντείνονται καθώς δεν υπάρχει πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων και της εξάπλωσης της πανδημίας.
Στην Σλοβακία τα σινεμά παραμένουν κλειστά από τις 15 Οκτωβρίου, με τη χώρα να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης από την 1η του Οκτωβρίου.
Σε πολλές περιοχές στην Πολωνία, όπως και το Βουκουρέστι, τα σινεμά παραμένουν «κλειστά»
Στη Γαλλία τα σινεμά είναι ανοιχτά, αλλά η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας από τις 9 το βράδυ, έχει ανακόψει τη ροή των προβολών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν από το πρωί. Διαβάστε περισσότερα για τη Γαλλία και την επίπτωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στους κινηματογράφους εδώ.
Στην Ολλανδία τα σινεμά είναι ανοιχτά, αλλά με ανώτατο πλαφόν θεατών τους 30, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κινηματογράφου.
Η Ελλάδα, που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες χώρες, αλλά όχι και μακριά από τα όρια συναγερμού, συνεχίζει να εφαρμόζει το σύστημα των διαφορετικών επιπέδων επικινδυνότητας, με τα σινεμά να παραμένουν ανοιχτά σε ολόκληρη τη χώρα (με περιορισμούς πληρότητας) και κλειστά μόνο στις περιοχές που βρίσκονται σε τοπικό lockdown (αυτή τη στιγμή η Κοζάνη και η Καστοριά). Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το τι ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.