Τα σινεμά του Παρισιού, αλλά και ακόμη οκτώ μεγάλων πόλεων στη Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωπα με την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, η οποία επιβλήθηκε μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην οποία μπήκε η χώρα.
H Ενωση Κινηματογράφων της Γαλλίας πίεσε ώστε να σωθεί η κρίσιμη προβολή των 7 και να επιτραπεί στους θεατές να επιστρέφουν σπίτι τους ακόμη και μετά τις 9 το βράδυ, αν μπορούν να επιδείξουν το εισιτήριο της προβολής στην οποία βρίσκονταν. Μέτρο που δεν θα έσωζε την κατάσταση, αλλά θα τη μετρίαζε, αφού οι περισσότεροι τελειώνουν τις δουλειές τους εκείνη την ώρα και άρα δεν θα προλάβαιναν την προβολή των 7.
Διαβάστε αναλυτικά: Τι ισχύει για θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους σε Ελλάδα από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με μια έρευνα του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) που έγινε το 2019, οι βραδινές προβολές (των 7 και μετά, δηλαδή) αποτελούν το 40,5 % του συνολικού αριθμού των εισιτηρίων στη Γαλλία. Προκειμένου να μειώσει τις απώλειες, η αλυσίδα κινηματογράφων MK2 αποφάσισε το άνοιγμα των αιθουσών (που έτσι κι αλλιώς στο Παρίσι αλλά και σε όλη τη Γαλλία ανοίγουν νωρίς το μεσημέρι) από τις 8 το πρωί, ενώ κι άλλες μεμονωμένες αίθουσες ή multiplex θα προσθέσουν προβολές νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα έναρξης. Οι αιθουσάρχες αναμένουν και ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδημάτων από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου - ανάλογη υπόσχεση έχει γίνει και στην Ελλάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Υπάρχει τρομερή ανισότητα στα μέτρα. Μπορείς να επιστρέψεις με το τρένο ή να βγεις βόλτα με το σκύλο σου μετά τις 9, αλλά δεν μπορείς να φύγεις από ένα σινεμά», δηλώνει ο Εργουάν Εσκουμπέτ, διευθυντής της Ενωσης. «Ο σκοπός της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού, αλλά δεν υπήρξε ποτέ κάποιο κρούσμα που να συνδέεται με κάποιο σινεμά.»
Τι σημαίνει αυτό για τους κινηματογράφους που μόλις είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν κανονικά μετά από τους μήνες του πρώτου lockdown;
Η μείωση των εισιτηρίων είναι αναμενόμενη. Κι αυτό, πρακτικά, ξέρουμε όλοι τι σημαίνει. Οι διανομείς θα είναι διστακτικοί στο να βγάλουν τις ταινίες τους αυτή την εποχή - μια εποχή όπου παραδοσιακά θεωρείται πολύ δυνατή, με ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στα βραβεία και στη χειμωνιάτικη ατζέντα των σινεφίλ. Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερα άδεια σινεμά στο Παρίσι, που δίνει και το στίγμα για όλη την κινηματογραφική κίνηση στη χώρα - όπως η Αθήνα. Ο φόβος των αιθουσαρχών είναι πως θα αναγκαστούν να κλείσουν τις αίθουσές τους ακόμη κι αν δεν βρίσκονται στις πόλεις όπου αυτή τη στιγμή ισχύει η απαγόρευση.
Σε όσους αντιδρούν στα νέα μέτρα, ανήκουν και οι Γάλλοι σκηνοθέτες που ενώ τους επιτρέπεται να κάνουν γυρίσματα και μετά τις 9 το βράδυ, βλέπουν τις ταινίες τους να μένουν χωρίς αίθουσες. Σε κίνησή τους στα κοινωνικά δίκτυα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απαγόρευση της προβολής των 7 στα σινεμά των πόλεων που βρίσκονται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας.
Διαβάστε ακόμη: Επιδότηση για τις κενές θέσεις στους κινηματογράφους που λειτουργούν με μειωμένα ποσοστά πληρότητας