Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου: Από τη ξενοφοβία στον Ζαν Ρους και όλα όσα κάνουν τον άνθρωπο σινεμά!

στα 10

Από τις 28 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, το 5ο Εθνογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας στρέφει το βλέμμα του στον άνθρωπο ως πρωταγωνιστή μιας διαφορετικής κινηματογραφικής εποποιίας.

5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου: Από τη ξενοφοβία στον Ζαν Ρους και όλα όσα κάνουν τον άνθρωπο σινεμά!

Το φετινό Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου που διεξάγεται στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου στο Exile Room συνεχίζει την εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης μέσα από τις ανεξάντλητες δυνατότητες της κινηματογραφικής παρατήρησης, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στο σινεμά του κόσμου.

Το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ αποτίνει φόρο τιμής στον Ζαν Ρους, έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του σινεμά και της ανθρωπολογίας και προπομπό του γαλλικού νέου κύματος, με οκτώ ταινίες του πρώιμου έργου του που αναδεικνύουν τόσο τις αναζητήσεις του Γάλλου δημιουργού γύρω από τον κινηματογράφο αλλά και τον άνθρωπο μέσα σε αυτόν. Ο Ρους υπήρξε υπεύθυνος για τη διεύρυνση των ορίων του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ αλλά και της μείξης της τεκμηρίωσης και της μυθοπλασίας, με το μεγαλύτερο μέρος του έργου του γυρισμένο στην Αφρική.

Jean Rouch 607

Οι ταινίες του Ζαν Ρους που θα προβληθούν στο πλαίσιο του 5ου Εθνογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και σε επιμέλεια του Δημήτρη Κερκινού είναι οι εξής: «Μύηση στον Χορό της Καταληψίας» (Initiation à la Danse des Possédés, 1948, 22'), «Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ» (Les Magiciens de Wanzerbé, 1949, 33'), «Νεκροταφείο στον Γκρεμό» (Cimetière dans la Falaise, 1951, 29'), «Γιενέντι, οι Άνθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή» (Yenendi, les Hommes qui Font la Pluie, 1950,29'), «Moro-Naba» (1958, 28'), «Οι Τρελοί Αφέντες» (Les Maîtres Fous, 1955, 30'), «Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο» (La Chasse au Lion à l'Arc, 1965, 80'), «Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι» (Bataille sur le Grand Fleuve, 1951, 35' ).

Fantome Island

Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες που εξερευνούν και αναλύουν το φαινόμενο της «Ξενοφοβίας», έτσι όπως αυτό εξαπλώνεται μέσω της βίας, του φασισμού και του ρατσισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Συμφωνα με τους διοργανωτές του, σκοπός της δημιουργίας αυτού του τομέα δεν είναι μόνο η παρουσίαση του συγκεκριμένου είδους οπτικής γνώσης, το οποίο είναι ικανό να παράγει το εθνογραφικό φιλμ, αλλά επίσης η έναρξη ενός διαλόγου όσον αφορά την αξία και τη σχέση που μπορεί να έχει η οπτική ανθρωπολογική ματιά με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή. Η ιδέα καθώς και η επιμέλεια του αφιερώματος και επιλογή ταινιών είναι του Χρήστου Βαρβαντάκη (ανθρωπολόγος) και της Δάφνης Σοφιανοπούλου (παιδαγωγός-κοινωνιολόγος). Διαβάστε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Ξενοφοβία».

other europe

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διοργανωθεί την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 15.30 στο Exile Room ανοιχτή με θέμα «Ξενοφοβία και Ανθρωπολογία» με τη συμμετοχή ειδικών καλεσμένων, ενώ θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας «Άλλη Ευρώπη» της Ροσέλα Σιλάτσι.

Dead Birds 607

Στην ενότητα Ειδικές Προβολές ξεχωρίζει η ταινία «Νεκρά Πουλιά» («Dead Birds», 1963) του Ρόμπερτ Γκάρντνερ, σπουδαίου δημιουργού και ανθρωπολόγου που έφυγε από τη ζωή φέτος τον Ιούνιο. Το «Dead Birds» είναι, αν όχι η καλύτερη ταινία του σημαντικού αυτού δημιουργού, σίγουρα εκείνη που σημάδεψε την καριέρα του και την μετέπειτα πορεία του, ένα αποκαλυπτικό βλέμμα στον αγώνα της επιβίωσης και τις άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης με επίκεντρο τη φυλή Ντάνι της Νέας Γουινέας.

Ethnofest 5 2014 607

Δείτε εδώ αναλυτικά το ωρολόγιο πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

16:30

Κοινοί Δρόμοι – Προσκύνημα και Ταξίδια στον 21ο Αιώνα / Σκηνοθεσία: Tommi Mendel / 95' (Ελβετία) / Ενώ η ταμπέλα του «προσκυνητή» ακόμη συσχετίζεται με ευσεβή άτομα και οι «backpackers» θεωρούνται ταξιδιώτες με στόχο το κυνήγι της απόλαυσης, η ταινία αποκαλύπτει ενδιαφέροντες παραλληλισμούς ανάμεσα στους δύο τρόπους ταξιδιού.

Σε Κοινό Έδαφος / Σκηνοθεσία: Sophie Wagner / 25' (Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο) / Στο βορρά του Ισραήλ, τα μέλη ενός θρησκευτικού κιμπούτς, μία κοινότητα καλλιτεχνών και ένα αραβικό χωριό ζουν ως γείτονες στην πλαγιά ενός λόφου.

Κατασκευασμένα στην Ινδία / Σκηνοθεσία: Natasha Raheja / 26' (Η.Π.Α) / Ζωντανεύοντας τα αντικείμενα γύρω μας, το «Κατασκευασμένα στην Ινδία» ξεκινά ένα ταξίδι που διασχίζει τους ωκεανούς για να απεικονίσει την διαδικασία της εργασίας.

Χιπ-Χοπ, Η Απελευθέρωση Μου / Σκηνοθεσία: Simon Rasing / 22' (Κολομβία, Ηνωμένο Βασίλειο) / Το χιπ-χοπ συχνά συσχετίζεται με τα ναρκωτικά και τη βία αλλά τρεις κρατούμενοι στην φυλακή Distrital στη Μπογκοτά της Κολομβίας αποδεικνύουν το αντίθετο.

19:00

Νεκροταφείο στον Γκρεμό / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 29’ (Γαλλία) / Η ταινία απεικονίζει το επικήδειο τελετουργικό των Ντογκόν και τις θυσίες στο πνεύμα του νερού, την επιστροφή του πτώματος και την ταφή του στο νεκροταφείο.

Moro-Naba / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 28’ (Γαλλία) / Ο παραδοσιακός αρχηγός των Μόσι πεθαίνει. Θυσίες, προσφορές, τιμητικές ριπές από τουφέκια και μουσική κρουστών είναι ο φόρος τιμής στον νεκρό βασιλιά.

Οι Τρελοί Αφέντες / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 30’ (Γαλλία) / Η ταινία απεικονίζει την ετήσια τελετή της αίρεσης Χάουκου, ενός κοινωνικού και θρησκευτικού κινήματος που απλώθηκε στις γαλλικές αποικίες της Αφρικής από την δεκαετία του 1920 ως την δεκαετία του 1950.

20:30

Μια Ζωή σε Αναστολή / Σκηνοθεσία: Kazuyo Minamide / 37’ (Ιαπωνία) - Παρουσία της σκηνοθέτη / Το 2005, ο Σιμούλ άφησε το χωριό του στο Μπανγκλαντές για την Αθήνα. Η Ελλάδα, όμως, χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, και οι ευκαιρίες για δουλειά εξανεμίστηκαν.

Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων / Σκηνοθεσία: Christian Suhr / 75’ (Δανία) / Ισλαμικός εξορκισμός ή ψυχοτροπική φαρμακευτική αγωγή; Η ταινία εξερευνά δύο φοβερά διαφορετικές λύσεις για τηνπερίπτωση Δανών Μουσουλμάνων που κατέχονται από αόρατα πνεύματα,τα "jinn".

23:00

Νεκρά Πουλιά / Σκηνοθεσία: Robert Gardner / 84' (Η.Π.Α) / Τα «Νεκρά Πουλιά» είναι μια κινηματογραφική ερμηνεία της ζωής των Ντάνι στη Δυτική Νέα Γουινέα. Η ταινία εστιάζει στον Γουέιγιακ, αγρότη και πολεμιστή, και τον Πούα, νεαρό χοιροβοσκό, ακολουθώντας τους στα γεγονότα της ζωής των Ντάνι.


ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

16:00

Γιενέντι, οι Άνθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 29’ (Γαλλία) / Η τελετουργική τελετή του Γιενέντι, της γιορτής της βροχής, ξεκινά στους Σονγκάιστο χωριό Σιμίριο του Νίγηρα.

Μύηση στον Χορό της Καταληψίας / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 22’ (Γαλλία) / Το τελετουργικό μύησης μιας νεαρής Σονγκάι στο Φιργκούν του Νίγηρα στο χορότων δαιμονισμένων για το Κίρεϊ, το πνεύμα του κεραυνού.

Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 33’ (Γαλλία) / Ένας μάγος Μόσι ετοιμάζει ένα μαγικό φυλαχτό που θα κάνει τις πολύ αδύνατεςγυναίκες να βάλουν βάρος, και θυσιάζει ζώα στο πνεύμα που τον οδηγεί.

17.30 /

Εξαιτίας της Σημερινής Μέρας / Σκηνοθεσία: Catarina Laranjeiro / 57' (Γουινέα-Μπισσάου) / Στη Γουινέα-Μπισσάου, σαράντα χρόνια μετά τον πόλεμο, αυτοί που προσχώρησαν στο απελευθερωτικό κίνημα και εκείνοι που πολέμησαν στον αποικιοκρατικό στρατό εκθέτουν πολλαπλές μνήμες που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν.

18.30

Κοιλάδα των Αναστεναγμών / Σκηνοθεσία: Mihai Andrei Leaha – Andrei Crisan – Iulia Elena Hossu / 57’ (Ρουμανία) / Μαζί με τους Εβραίους, περίπου 25.000 Ρομά μεταφέρθηκαν στην Υπερδνειστερία από τη Ρουμανία. Οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε φρικτές συνθήκες, μία σφαγή που πραγματοποιήθηκε με αργούς ρυθμούς.

Έγγραφο: Χογιερσβέρντα Frontex / Σκηνοθεσία: Thomas Kaske / 15’ (Γερμανία) / Η ταινία αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων εποχιακών εργατών από τη Μοζαμβίκη, που μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από τις φυλετικές επιθέσεις στη Χογιερσβέρντα τον Σεπτέμβριο του 1991.

Ιστορίες Φαντασμάτων: Συζητήσεις με Τανζανούς Αλμπίνο και τους Υποστηρικτές τους / Σκηνοθεσία: Sarah Hall / 30’ (Τανζανία, ΗΠΑ) / Η ταινία περιγράφει μύθους που περιβάλλουν τον αλμπινισμό στην Τανζανία, καθώς και το πώς αυτές οι ιδέες οδηγούν σε διακρίσεις, βία, βιασμούς και φόνους

20.30

50 Χρόνια Μετά… / Σκηνοθεσία: Nadine Wanono – Sidylamine Bagayoko / 57’ (Γαλλία) - Παρουσία της σκηνοθέτη / Από το 1959 ως το 1961, ο Ζαν Ρους χειρίστηκε το ερώτημα της φιλίας σε ένα μικτό αφρικανικό-ευρωπαϊκό γυμνάσιο στο Αμπιτζάν. Η ταινία συνεχίζει τη συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές των δύο τάξεων.

22.00

Θόρυβος που Φέρνει Χρήματα / Σκηνοθεσία: Konrad Pilot / 41' (Νορβηγία) / Στην αγορά σιδηρουργίας στην περιοχή Φαρ Νορθ του Καμερούν, τα σφυριά ηχούν όλη τη μέρα. Η ταινία είναι το πορτρέτο ενός νεαρού, ευρηματικού σιδηρουργού, ο οποίος κυνηγά το όνειρό του.

Luiz da Rocha / Σκηνοθεσία: Inês Mestre / 19' (Πορτογαλία) / Ένα πορτρέτο του εκατονταετούς καφέ Luiz Da Rocha, στη Μπέζα, μία μικρή πόλη στην περιοχή Αλεντέζο της Πορτογαλίας.

Εμπρός / Σκηνοθεσία: Noam Osband / 51' (Η.Π.Α) / To «Εμπρός» δείχνει την καρδιά του Μεξικό να χτυπά δυνατά, ακριβώς έξω από την Φιλαδέλφεια όπου νεοφερμένοι Μεξικανοί αναζωογονούν μία ετοιμοθάνατη ιρλανδο-καθολική ενορία.

23:50 /

GHORA – Περιμένοντας την Θεά / Σκηνοθεσία: Irene Majo Garigliano – Alessandro Cartosio / 38’ (Ιταλία/Γαλλία) / Στο ναό της Θεάς Καμάκχια στην Ινδία κάθε χρόνο τον Αύγουστο, είκοσι μία Γκόρα καταλαμβάνονται από θεότητες και χορεύουν στον ήχο των τυμπάνων για τρεις μέρες.


ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

14.00

Ανοιχτή Συζήτηση: Ξενοφοβία, θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας «Άλλη Ευρώπη» / Σκηνοθεσία: Rossella Schillaci / 75’ (Ιταλία) / Τρεις εμβληματικοί χαρακτήρες μάς οδηγούν σε μια ιστορία που αποκαλύπτει, με τη προσωπική της ματιά, την συλλογική ιστορία, ένα συμβολικό παραμύθι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.

17.15 /

Σταθμευμένοι / Σκηνοθεσία: Στεφανία Γιαννίκου / 9’ ( Ελλάδα) - Παρουσία της σκηνοθέτη / Η ιστορία μιας ομάδας νεαρών Αφρικανών, οι οποίοι αποφασίζουν να αφήσουν τα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Νησί Φαντόμ / Σκηνοθεσία: Sean Gilligan – Adrian Strong / 82’ (Αυστραλία) / Σε ηλικία 7 ετών, ο Τζο Εγκμολέσε διαγνώστηκε με λέπρα. Απομακρύνθηκε αμέσως από την οικογένεια και το σπίτι του, και μεταφέρθηκε σε ένα νησί για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

18.45 /

Τελευταίοι Πιονέροι / Σκηνοθεσία: Daniela Rodrigues / 11’ (Σλοβενία) / Η ταινία ανακατασκευάζει το τελετουργικό του να γίνεις «πιονέρος», ενώνοντας συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και την κουλτούρα του τελετουργικού όπως ρούχα, φυλλάδια, τραγούδια και όρκοι.

19.00 /

Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 35’ (Γαλλία) / Μέσα από την αφήγηση του Ζαν Ρους ξετυλίγεται η επική μάχη των ψαράδων Σόρκο ενάντια στους ιπποπόταμους του ποταμού Νιγήρα, κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο.

Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο / Σκηνοθεσία: Jean Rouch / 80’ (Γαλλία) / Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολουθεί τους κυνηγούς λιονταριών και κινηματογραφεί τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες.

21.00 /

Πίσω από το Τιμόνι / Σκηνοθεσία: Elise Laker / 20' (Ηνωμένο Βασίλειο, Τατζικιστάν) / Με πολλές οικογένειες στο Τατζικιστάν να στρέφονται στην μετανάστευση, η ταινία είναι μια έρευνα στις προκλήσεις που αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρουσιάσει για αυτούς που μένουν πίσω.

Επαναστάτης Εμμηνόπαυση / Σκηνοθεσία: Adele Tulli / 25' (Ηνωμένο Βασίλειο) / «Η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή που ξεκινά η ζωή μιας γυναίκας!». Η ταινία είναι το πορτρέτο της 85χρονης Τερέζ Κλερκ και των ιδεών της για την διαδικασία της γήρανσης ως μία 'περίοδο πλήρους ελευθερίας'.

Γιατρός / Σκηνοθεσία: Eda Elif Tibet / 65' (Τουρκία, Ινδία) / Κάθε χρόνο, η amchi [γιατρός] Κάρμα Τσόντον ταξιδεύει στις πιο απομονωμένες περιοχές του Λαντάκ για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την υγεία των γυναικών και των παιδιών.

info

  • Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του φεστιβάλ και στην σελίδα του στο Facebook.
  • Οι προβολές γίνονται στο Exile Room, Αθηνάς 12,τρίτος όροφος, Μοναστηράκι (απέναντι από την έξοδο του μετρό)τηλ: 210-3223395
  • Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
  • Οι ταινίες έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους.

Διαβάστε ακόμη: