Buzz

Εναλλακτική διανομή ταινιών (ή πως ο Τζο Σουάνμπεργκ αλλάζει τους κανόνες της βιομηχανίας!)

στα 10

Βασιλιάς του κινηματογραφικού είδους που πια είναι παγκοσμίως γνωστό ως «mumblecore», ο Τζο Σουάνμπεργκ αποφάσισε να προσφέρει την τελευταία του ταινία δωρέαν μέσα από το Vimeo. Επιβεβαιώνοντας πως η παραδοσιακή διανομή ταινιών αρχίζει να μας αφήνει χρόνους...

Εναλλακτική διανομή ταινιών (ή πως ο Τζο Σουάνμπεργκ αλλάζει τους κανόνες της βιομηχανίας!)
Σκηνή από ένα...γάμο στο «Marriage Material»!

Οποια κι αν είναι η άποψη σου για τον Τζο Σουάνμπεργκ και τις ταινίες του, το μόνο που δεν μπορείς να του προσάψεις είναι πως δεν είναι ένας συνεπής καλλιτέχνης. Από το 2005 που γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία («Kissing on the Mouth») σε ηλικία 24 ετών μέχρι και σήμερα, στα 30 του χρόνια, έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 10 μεγάλου μήκους ταινίες, δύο τηλεοπτικές σειρές («Young American Bodies», «Butterknife») και ταινίες μικρού μήκους, όλα σε μια κοινή γραμμή που θέλουν το σινεμά μια Do It Yourself διαδικασία, με λίγα μέσα και αντιστρόφως ανάλογης ποσότητας λόγια (εξ ου και ο όρος «mumblecore»).

Στην πραγματικότητα, ο Τζο Σουάνμπεργκ είναι υπεύθυνος (μαζί με μια ομάδα δημιουργών όπως ο Αντριου Μπουζάλσκι, η Λιν Σέλτον, ο Μαρκ και ο Τζέι Ντουπλάς και ο Μπάρι Τζένκινς) για το πιο πρόσφατο κίνημα που ύψωσε ανάστημα στους κόλπους του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, δίνοντας ταυτόχρονα το σήμα για μια νέα - απελευθερωμένη - εποχή κινηματογραφικής ελευθερίας. Και μπορεί το πρώτο φιλμ του κινήματος «mumblecore» να χρεώνεται στο «Funny Ha Ha» του Αντριου Μπουζάλσκι που γυρίστηκε το 2002, αλλά πολύ γρήγορα ο Σουάνμπεργκ κατάφερε να εδραιωθεί ως ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του.

Μόνο το 2011, ο Σουάνμπεργκ γύρισε επτά ταινίες μεγάλου μήκους (ανάμεσα τους και το «Autoerotic») και ήδη έχει έτοιμες άλλες δύο για το 2012 (τη συμμετοχή του στο πολυσυλλεκτικό «V/H/S» και το «24 Exposures», ενώ η πιο πρόσφατη ταινία του με τίτλο «Marriage Material» δεν ταξίδεψε σε κανένα μεγάλο φεστιβάλ και δεν πέρασε καν από τη διαδικασία κινηματογραφικής διανομής, αλλά βρίσκεται στο Vimeo προς ελεύθερη...θέαση.

Οχι τυχαία, η απόφαση του Σουάνμπεργκ συμπίπτει με το Φεστιβάλ του Σάντανς, τη μεγάλη γιορτή του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τη βιομηχανία που μπορεί από τη μία να μην βρίσκει χώρο και τρόπο για τη διανομή μικρών ανεξάρτητων ταινιών, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένη να δει τις ταινίες να διανείμονται δωρεάν, ειδικά τη στιγμή που ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. επιστρατεύθηκε για την πάταξη της πειρατείας στο Ιντερνετ.

Ο Σουάνμπεργκ, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι του συστήματος. Σε δήλωση του, σχετικά με την απόφαση του να διανείμει δωρεάν το «Marriage Material», σημείωσε πως επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή επειδή συμπίπτει με την αποστολή του πρώτου DVD της συλλογής «Joe Swanberg: Collected Films 2011». Σχολιάσε, όμως, και το γεγονός πως το Σάντανς ξεκινάει ακριβώς την ίδια εβδομάδα, δηλώνοντας πως το «Σάντανς κάνει όλη τη χώρα να μάθει τι σημαίνει ανεξάρτητο σινεμά, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να είναι εκεί, οπότε έχει πλάκα να προσφέρεις κάτι που μπορούν να το δουν όλοι».

Το «Joe Swanberg: Collected Films 2011» είναι ακόμη ένας τρόπος εναλλακτικής διανομής, αφού όποιος γράφεται συνδρομητής θα λαμβάνει τέσσερις φορές το χρόνο από μια ταινία (συν μπόνους) του Σουάνμπεργκ, ακολουθώντας έτσι βήμα - βήμα την υπερπαραγωγική καριέρα του.

Συμπλήρωσε επίσης πως με αυτόν τον τρόπο κρατάει ζωντανούς τους δεσμούς με θαυμαστές του από την Ευρώπη (ανέφερε ειδικά την Πολωνία), οι οποίοι δεν μπορούν να δουν τις ταινίες του, αφού αυτές δεν έχουν κυκλοφορήσει σε DVD και σημείωσε πως τα 55 λεπτά που διαρκεί το «Μarriage Material» θα προκαλούσε τρομερό μπέρδεμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια κανονικής διανομής του στις αίθουσες.

Το «Μarriage Material» αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που αναλαμβάνει να κάνει baby sitting στο μωρό ενός φιλικού του ζευγαριού για μια ημέρα, ανακαλύπτωντας τελικά περισσότερα πράγματα από το πως αλλάζεις μια πάνα, συνεχίζοντας την προβληματική του Σουάνμπεργκ πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, το σεξ και τα προβλήματα επικοινωνίας στον 21ο αιώνα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο ίδιος ο Σουάνμπεργκ (όπως σχεδόν σε όλες τις ταινίες του), αλλά και ο Κέντακερ Οντλεϊ, ένας επίσης ανεξάρτητος κινηματογραφιστής, ο οποίος συνηθίζει να προσφέρει δωρεάν τις ταινίες του στο Δίκτυο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Μarriage Material» του Τζο Σουάνμπεργκ