Buzz

Ενα χρονικό πόνου. Τρέιλερ για το «The Notebook» του Γιάνος Σας

στα 10

Βασισμένη στο best seller της Αγκότα Κριτόφ, «Le Grand Cahier», η ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη, κέρδισε το μεγάλο βραβείο πριν λίγες μέρες στο Κάρλοβι Βάρι.

Ενα χρονικό πόνου. Τρέιλερ για το «The Notebook» του Γιάνος Σας

Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται λίγο πριν το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα μικρό Ουγγρικό χωριό. Εκεί θα αφήσει η μητέρα τους δυο δεκατριάχρονα αγόρια για α σώσει από τους συνεχίσεις βομβαρδισμούς, την πείνα και την ερήμωση που σαρώνει τις μεγάλες πόλεις, παρά το γεγονός ότι η γιαγιά τους που θα αναλάβει να τα φροντίζει, είναι μια υπερβολικά σκληρή και αλκοολική γυναίκα.

Τα δύο καλομαθημένα αγόρια, θα πρέπει να επιβιώσουν μόνα τους σε ένα σκληρό περιβάλλον και σύντομα αντιλαμβάνονται ότι για να το καταφέρουν θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε τρυφερότητα, οίκτο, κάθε αίσθημα αγάπης. Θα αποφασίσουν να νικήσουν την πείνα, τον πόνο, τα συναισθήματά τους, να χτίσουν το σώμα και τις άμυνες τους. Οι δοκιμασίες τους, οι διαδρομή τους μέχρι την ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης τους καταγράφονται από τα ίδια σε ένα ημερολόγιο του οποίου οι καταχωρήσεις είναι όπως και η ζωή τους: ακριβείς, σκληρές, δίχως ίχνος συναισθήματος.

Ο Γιάνους Σας, σκηνοθέτης του βραβευμένου από την ευρωπαϊκή ακαδημία κινηματογράφου «Woyzeck» και πιο πρόσφατα του «Opium: Diary of a Madwoman», λέει ότι η ταινία του είναι ένα «πολεμικό φιλμ, δίχως τον πόλεμο. Η ιστορία μιας διαφορετικής εφηβείας, δυο σκληρών δολοφονικών αγοριών. Δυο κορμιά, ένα πνεύμα. Δύο σώματα, μια θέληση. Μιλούν με τον ίδιο τρόπο, τελειώνουν ο ένας την πρόταση του άλλου, βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Το ένα αγόρι σκέφτεται κάτι και το άλλο το κάνει. Οταν σκοτώνουν πιστεύουν ότι αποδίδουν δικαιοσύνη. Δύο σώματα, αλλά μία ψυχή».

Τα δίδυμα αδέλφια Λάζλο και Αντρας Γκίεμαντ υποδύονται τους δύο νεαρούς ήρωες ενώ ο δίπλα στους ενήλικες Ουλριχ Τόμσεν και Πιρόσκα Μολνάρ, ενώ την διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Κρίστιαν Μπέργκερ συνεργάτης του Μίκαελ Χάνεκε σε ταινίες όπως το «Κρυμμένος» και «H Λευκή Κορδέλα».

Δείτε το τρέιλερ του βραβευμένου στο Κάρλοβι Βάρι φιλμ: