Buzz

Εκλεψε ο Τζέιμς Κάμερον την ιδέα του «Avatar»;

στα 10

O Ερικ Ράιντερ, ένας πρώην υπάλληλος της εταιρίας παραγωγής του Τζέιμς Κάμερον «Lightstorm Entertainment», κατηγορεί τον σκηνοθέτη ότι βάσισε το «Avatar» σε μία ταινία που ανέπτυσσε ο ίδιος επί τρία χρόνια. Ο Ράιντερ ζητά αποζημίωση.

Εκλεψε ο Τζέιμς Κάμερον την ιδέα του «Avatar»;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός του «Avatar» αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδέας. Από τη στιγμή που η ταινία έβγαλε 2.9 δις δολάρια, έχει γίνει στόχος πολλών μηνύσεων - καμία από τις οποίες όμως δεν έχει καταφέρει να αποδείξει τίποτα.

Αυτή η περίπτωση μοιάζει διαφορετική, καθώς ο καταγγέλλων μιλάει πολύ συγκεκριμένα.

Ο Ράιντερ υποστηρίζει ότι ξεκίνησε την ανάπτυξη της ιδέας το 1999, ως εργαζόμενος της «Lightstorm Entertainment». Το πρότζεκτ ονομαζόταν «K.R.Z. 2068» (για το οποίο ετοιμάστηκε πολυσέλιδη παρουσίαση της ιστορίας, περιγραφή χαρακτήρων, σκίτσα και 3D αναπαραστάσεις). Η ιστορία περιέγραφε μία «περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος επική ταινία, όπου μία γιγαντιαία επιχείρηση σχεδίαζε να δημιουργήσει αποικίες σ' έναν μακρινό φεγγάρι, απαλλοτριώνοντας την πλούσια, "μαγική" του φύση...»

Ο Ράιντερ προσθέτει ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιγραφές στοιχείων όπως: «ανθρωπόμορφες κλωνοποιημένες οντότητες που θα λειτουργούσαν ως κατάσκοποι, μοιάζοντας στους εξωγήινους κατοίκους αυτού του φεγγαριού», «το απροσδόκητο ρομάντζο μεταξύ ενός κατασκόπου και μίας ιθαγενούς που θα προκαλούσε την εξέγερση» κλπ...

Στην μήνυσή του λοιπόν ο Ράιντερ καταθέτει ότι η «Lightstorm» (δηλαδή, ο Κάμερον) του είχε υποσχεθεί αποζημίωση και credit για την ιδέα του, αν αυτή κάποτε αναπτυσσόταν σε ταινία. Το 2002 η εταιρία σκότωσε το πρότζεκτ λέγοντάς του ότι δεν είχε μέλλον: το κοινό δεν αντιδρούσε θερμά απέναντι στα περιβαλλοντολογικά θέματα επιστημονικής φαντασίας. Τα ... υπόλοιπα αποτελούν κινηματογραφική ιστορία!

Ο Τζέιμς Κάμερον δεν έχει κάνει ακόμα δηλώσεις...