Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Josep» του Ορέλ είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία animation της χρονίας

στα 10

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ψήφισαν ως καλύτερη ταινία animation της χρονιάς το πολιτικό, τρυφερό, ανθρώπινο ντεμπούτο του κομίστα και σκιτσογράφου της Le Monde, Ορέλ.

To «Josep» του Ορέλ είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία animation της χρονίας

Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.

josep 607 Σκηνή από το «Γιοσέπ»

Αυτή είναι η υπόθεση του «Γιοσέπ», του κινηματογραφικού ντεμπούτου του Ορέλ ή αλλιώς Ορελιέν Φρομάν, του γνωστού κομίστα και σκιτσογράφου της Le Monde που με τη δύναμη του σκίτσου και την οικουμενική απήχηση της ιστορίας του πέτυχε το δύσκολο συνδυασμό του «ενήλικου animaton» και μαζί μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Γιοσέπ» του Ορέλ

Σε ειδική διαδικτυακή τελετή, το «Γιοσέπ» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Animation για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία 2020 που δίνονται σε διαδικτυακή απονομή το βράδυ του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου

Το παρακάτω σκίτσο έφτιαξε ο Ορέλ πριν την ανακοίνωση της διάκρισης του «Γιοσέπ» με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation για το 2020, μετά από παράκληση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου,:

Josep efa 2