Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Βιμ Βέντερς μιλάει χωρίς περιστροφές: «Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση»

στα 10

Σε έναν από τους λόγους των Ευρωπαϊκών Βραβείων του 2017 που θα άξιζαν μια θέση στην Ιστορία, ο Βιμ Βέντερς μιλάει για την Ευρώπη των πολλών, την Ευρώπη του ελεύθερου σινεμά, την Ευρώπη που μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι.

Ο Βιμ Βέντερς μιλάει χωρίς περιστροφές: «Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, είναι η λύση»

Ηδη από την περσινή χρονιά που η τελετή απονομής των βραβείων έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας (μία από τις χώρες με έντονη την άνοδο της ακροδεξιάς στη κοινοβούλιο της) και υπό τη σκιά του τότε ακόμα πρωτόγνωρου Brexit, οι θέσεις της Ακαδημίας υπήρξαν σαφείς και υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης ως μοναδικό όπλο απέναντι σε κάθε είδους... λαϊκισμό, λογοκρισία και βία.

Ετσι και η φετινή 30ή Απονομή των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν έντονη πολιτικά, με διαφορετικές θεματικές (από την Ρωσία του Πούτιν μέχρι το κίνημα #metoo για την κακοποίηση των γυναικών εντός και εκτός κινηματογραφικής βιομηχανίας σε Αμερική και Ευρώπη), αλλά με επίκεντρο τον υπέροχο λόγο του Βιμ Βέντερς που από τη θέση του Προέδρου της Ακαδημίας μίλησε με σαφήνεια για την Ευρώπη που απειλείται από το λαϊκισμό: «Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση».

Δείτε παρακάτω ολόκληρο τον υπέροχο, εμπνευστικό λόγο του:

Δείτε ακόμη: Ευρωπαϊκά Βραβεία 2017: Το «Τετράγωνο» της Ευρώπης, του #metoo και της επιβίωσης