Σε αντίθεση με τα Οσκαρ, στις Χρυσές Σφαίρες η κάθε χώρα μπορεί να υποβάλλει περισσότερες από μια υποψηφιότητες για το βραβείο της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μοναδικός όρος είναι οι ταινίες να μην είναι αγγλόφωνες, να έχουν βγει σε διανομή στη χώρα τους μεταξύ του Νοεμβρίου του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2013 και να προβληθούν για τα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ.
Στη φετινή λίστα των 58 ταινιών που υποβλήθηκαν και θα δοκιμάσουν την τύχη τους για μια θέση στην πεντάδα της κατηγορίας συναντάμε δύο ελληνικές ταινίες.
Η πρώτη είναι, φυσικά, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (που αποτελεί και την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Οσκαρ) και το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, οι οποίες συναγωνίζονται βαριά πυροβολικά του διεθνούς σινεμά όπως το «Gloria» από τη Χιλή, το «Κυνήγι» του Τόμας Βϊντερμπεργκ από τη Δανία, την «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο από την Ιταλία, τα «Ραγισμένα Ονειρα» από την Ολλανδία και κυρίως τη «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς από τη Γαλλία που ενώ δεν μπορεί να είναι υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ (λόγω των ημερομηνιών εξόδου της στη Γαλλία), είναι εδώ το φαβορί όχι μόνο για μια υποψηφιότητα αλλά και για τη νίκη.
Θυμίζουμε πως η Ελλάδα έχει βρεθεί στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες τέσσερις φορές: το 1956 με τη «Στέλλα» (όπου και είχε κερδίσει μαζί με άλλες τέσσερις ταινίες, το 1957 με το «Κορίτσι με τα Μαύρα» (που είχε κερδίσει μαζί με άλλες τέσσερις ταινίες), το 1969 όπου τα «Κορίτσια στον Ηλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη ήταν υποψήφιο και το 1978 με την «Κραυγή Γυναικών» του Ζιλ Ντασέν που ήταν επίσης υποψήφια.
Oi υποψηφιότητες των φετινών Χρυσών Σφαιρών θα ανακοινωθούν στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ ένα μήνα μετά, στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει η τελετή βράβευσης.
Διαβάστε ακόμη: