Φεστιβάλ / Βραβεία

«Do Not Split»: Δείτε τα 35 εκρηκτικά λεπτά που έκαναν την Κίνα να μποϋκοτάρει τα Οσκαρ

στα 10

Ενα ανεπιθύμητο ντοκιμαντέρ υποψήφιο για Οσκαρ φέρνει την Κίνα απέναντι στην πιο λαμπερή βραδιά του Χόλιγουντ.

«Do Not Split»: Δείτε τα 35 εκρηκτικά λεπτά που έκαναν την Κίνα να μποϋκοτάρει τα Οσκαρ

Η κριτική στάση της Κλόι Ζάο απέναντι στη χώρα της υπήρξε μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους η Κίνα αποφάσισε φέτος να ρίξει μαύρο στην τελετή των Οσκαρ, μη προγραμματίζοντας τη ζωντανή της τηλεοπτική μετάδοση για πρώτη φορά μέσα σε 50 χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος είναι το «Do Not Split», το 35λεπτο ντοκιμαντέρ του Αντερς Χάμερ που εξιστορεί την ένταση και τις συγκρούσεις στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του καθεστώτος, τον Ιούνιο του 2020. To ντοκιμαντέρ είναι υποψήφιο στην κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.

Do Not Split 607

Do Not Split


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Ολα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση της επετειακής αγρυπνίας για τη σφαγή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια. Στη συνέχεια ψηφίστηκε νομοθεσία Εθνικής Ασφάλειας που απαγόρευε τις διαδηλώσεις. Η σύγκρουση με τους ειρηνικούς διαδηλωτές και την αστυνομία ήταν πρωτοφανής. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις εξελίξεις κι επίσης σχολιάζει την διάβρωση της ελευθερίας του λόγου και στα media.

Παραγωγή της ανήσυχης Field of Vision, το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοιτάζει τις εξεγέρσεις στο Χονγκ Κονγκ από την οπτική γωνία των διαδηλωτών (κίνημα anti-ELAB) και φιλοδοξεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα σε μια χώρα που επικρατούν συνθήκες λογοκρισίας.

Δείτε ολόκληρο το «Do Not Split» εδώ:

Η φετινή, 93η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 25 Απριλίου (ξημερώματα Δευτέρας) και θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά για την Ελλάδα από την COSMOTE TV