Industry

Disney > Fox: Σχόλια και αναλύσεις για τη (μονοπωλιακή) αγορά του αιώνα

στα 10

Καθώς η Disney αγοράζει, έναντι 52,4 δις δολαρίων το μεγαλύτερο μέρος της Fox, το τοπίο του αμερικανικού και παγκόσμιου entertainment αλλάζει για πάντα. Διαβάστε πώς.

Disney > Fox: Σχόλια και αναλύσεις για τη (μονοπωλιακή) αγορά του αιώνα

Η χτεσινή ανακοίνωση ότι το στούντιο της Disney αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του στούντιο της 20th Century Fox έφτασε στ' αυτιά δημοσιογράφων, επαγγελματιών του κινηματογράφου και θεατών ταυτόχρονα - αλλά ακούστηκε διαφορετικά σε κάθε πλευρά. Παρά τις κατευναστικές δηλώσεις, αυτή η αγοραπωλησία μεταξύ δυο κολοσσών, δεν είναι απλώς «η σύζευξη δυο υπερηρωικών συμπάντων», αλλά μια επιχειρηματική κίνηση που θα επηρεάσει με τρόπο τρανταχτό κάθε πλευρά του σημερινού entertainment κι όχι μόνο στην Αμερική. Παρακάτω συνοψίζουμε τα γεγονότα, τις ανησυχίες και τα σχόλια.

Διαβάστε ακόμη: Η Disney αγοράζει το στούντιο της 20th Century Fox

Deadpool 607

Η Ανακοίνωση Η Walt Disney Company «θα συνδυαστεί με την κριτικά αναγνωρισμένη επιχείρηση κινηματογραφικής παραγωγής της Fox και συγκεκριμένα με τις εταιρίες Twentieth Century Fox, Fox Searchlight και Fox 2000 που, μαζί, προσφέρουν καθηλωτικές και ποικίλες επιχειρήσεις κινηματογραφικών αφηγήσεων κι αποτελούν το σπίτι του Avatar, των X-Men, των Fantastic Four και του Deadpool, αλλά και των The Grand Budapest Hotel, Hidden Figures, Gone Girl, The Shape of Water και The Martian.»

Τι αποκτά η Disney Με την αγορά, η Disney αποκτά την 20th Century Fox, τη Fox Searchlight, τα κανάλια FX και National Geographic και τα αθλητικά τηλεοπτικά δίκτυα Fox αλλά και, φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος του Hulu. Ταυτόχρονα, οι ταινίες, οι σειρές, οι εκπομπές και τα franchises της 20th Century Fox περνούν στην Disney, ανάμεσά τους τα Alien, Avatar, Fantastic Four, Planet of the Apes, Die Hard, Star Wars, X-Men, Ice Age, X-Files, τους Simpsons και το Family Guy και σειρές σαν τα 24, Prison Break, AHS.

Alien 607

Τι κρατά η Fox Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Broadcasting, το Fox News, τα δίκτυα Fox Business Network, FS1, FS2 και Big Ten Network. Αυτά τα δίκτυα μαζί θ' αποτελούν τη νέα εταιρία που θα ονομαστεί New Fox και θα μοιραστεί στους μετόχους της Fox.

Η Century City Το τεράστιο στούντιο της 20th Century Fox, κινηματογραφικό μνημείο αλλά και χώρος δουλειάς εκατοντάδων επαγγελματιών, δεν θα κλείσει προς το παρόν. Η Disney θα το διαχειρίζεται με leasing για τα επόμενα επτά χρόνια - και μετά βλέπουμε.

Η κυβερνητική παρέμβαση Η αγοραπωλησία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί κι υπάρχει μια - ισχνή - περίπτωση να μην γίνει. Κι αυτό γιατί πρόκειται όχι απλώς για τη μεγαλύτερη συμφωνία απ' όσες ως τώρα έχει κάνει η Disney, αλλά και για την έκτη μεγαλύτερη mediaκή συμφωνία στην ιστορία, τη στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αμερική έχει ταχθεί εναντίον των συγχωνεύσεων του Τύπου, σταματώντας μάλιστα πρόσφατα την ένωση της Time Warner με την ΑΤ&Τ. Από την άλλη πλευρά, μοιάζει απίθανο να μη γίνει αποδεκτό κάτι που έχει αποφασίσει ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ειδικά στο σημερινό πολιτικό τοπίο της Αμερικής.

Titanic Set 607

Το προφίλ και η καταλληλότητα Ο Μπομπ Αϊγκερ, CEO της Disney, θα διατηρήσει, με τη συμφωνία, το συμβόλαιό του ως και το 2021, προκειμένου να επιβλέψει τη μετάβαση - ο ίδιος, άλλωστε, δήλωσε ότι θα χρειαστούν 18 μήνες μόνο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ν' αναδιαρθρωθεί η εταιρία. Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, το προφίλ των δυο εταιριών είναι αρκετά διαφορετικό. Το στούντιο της Fox, μαζί με την περίοπτη και σταθερά οσκαρική Fox Searchlight, είναι πιο τολμηρό, κινούμενο από το «Alien» ως το «Hidden Figures», από τον «Τιτανικό» ως το «Revenant», από το «Edward Scissorhands» ως το «Solaris» του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Η Disney, αντίθετα, έχει χαρακτηριστικά «οικογενειακό» προφίλ με αποκλειστικά κατάλληλες ταινίες. Η δήλωση του Μπομπ Αϊγκερ σχετικά, με αφορμή το «Deadpool», στάθηκε αρκετά μακριά από οποιαδήποτε δέσμευση: «Το "Deadpool" ξεκάθαρα είχε και θα έχει τη σφραγίδα της Marvel. Αλλά θεωρούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα για ένα ακατάλληλο προϊόν της Marvel για κάτι σαν τον "Deadpool". Εάν ενημερώνουμε το κοινό για το τι να περιμένει, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε καλά».

Το streaming Εννοείται πως ο ένας βασικός λόγος για ολόκληρη τη συμφωνία, ήταν η δύναμη των υπηρεσιών του streaming κι η αντιμετώπιση του Netflix. Ο Μπομπ Αϊγκερ, άλλωστε, είχε δηλώσει πρόσφατα, «Ο ρυθμός της καταστροφή επιταχύνεται. Μια τέτοια συμφωνία μάς επιτρέπει να επισπεύσουμε κι εμείς τη στρατηγική μας για το direct-to-consumer προϊόν, που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.» Ως τώρα, η Disney κι η Fox μαζί κρατούσαν το 30% των υπηρεσιών streaming. Τώρα, η Disney θα έχει το 60% του Hulu που, με 6 εκατομμύρια συνδρομητές, αποτελεί μια τεράστια δύναμη στις streaming πλατφόρμες, οι οποίες θ' αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο μόλις η Disney αποσύρει το προϊόν το δικό της και της Fox από τα προγράμματα των ανταγωνιστών.

Star Wars the Force Awakens 2 607

Οι απολύσεις Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει απορρόφηση ή αγορά, ειδικά τέτοιου πρωτοφανούς μεγέθους, που να μη συνεπάγεται απολύσεις εργαζομένων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Disney, «Η αγορά θα επιφέρει την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 εκ. δολαρίων από τον συνδυασμό των επιχειρήσεων.» Ο αναλυτής της BTIG, Ριτς Γκρίνφιλντ, επισήμανε στο CNN ότι «θα χαθούν χιλιάδες δουλειές. Δυσκολεύομαι να δω πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μ' αυτή τη συμφωνία. Η Disney δεν θα χρειάζεται ούτε πολλά διοικητικά στελέχη, ούτε διπλούς διανομείς σε ευρωπαϊκές χώρες.» Πράγμα που σημαίνει ότι οι συνέπειες της αγοραπωλησίας, γρηγορότερα ή αργότερα, θα γίνουν εμφανείς όχι μόνο στο προσωπικό των δύο εταιριών, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Αντιδράσεις Η πρώτη, πιο ηχηρή και πιο επιθετική, ήρθε από το WGA, το Writers Guild of America, του οποίου στην ουσία διακυβεύεται η μελλοντική ποιότητα και δυνατότητα εργασίας. Διαβάστε ένα απόσπασμα από την επιστολή του: «Στην ανελέητη προσπάθειά της να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, η μεγάλη επιχείρηση έχει μια ακόρεστη όρεξη για ενοποίηση. Η Disney και η Fox πέρασαν δεκαετίες βγάζοντας κέρδος από τον ολιγοπωλιακό έλεγχο που ασκούν οι έξι κυρίαρχοι όμιλοι των media στη βιομηχανία του θεάματος, συχνά εις βάρος των δημιουργών που εξοπλίζουν τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις τους. Τώρα, αυτή η προτεινόμενη συγχώνευση δυο απ' ευθείας ανταγωνιστών θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμη μιας κοινής εταιρίας Disney-Fox στην αγορά. Οι αντιμονοπωλιακές ανησυχίες που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία είναι προφανείς και σημαντικές. Το σωματείο Writers Guild of America West αντιτίθεται σ' αυτή τη συγχώνευση και θα αγωνιστεί να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμοστούν οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι της χώρας μας.»

Περιμένοντας και άλλες θεσμικές αντιδράσεις, παρακολουθούμε προσωπικά σχόλια, με χαμόγελο, αυθόρμητο ή πικρό:

Ο Deadpool τα βρίσκει σκούρα:

Οι Simpsons είχαν, όπως πάντα, προβλέψει το μέλλον:

Ο Τζέιμς Λ. Μπρουκς σπάει κόκαλα:

Ο Τζέιμς Γκαν ξεκαρδίζεται... κυνικά:

Ο Τζαντ Απατοου ψάχνει τη θετική πλευρά:

Διαβάστε ακόμη: