Φεστιβάλ / Βραβεία

Δεν είναι (κυριολεκτικά) ποτέ αργά για να πάρει ένα Οσκαρ ο Τζέιμς Γκαντολφίνι

στα 10

Με την προοσκαρική περίοδο να πλησιάζει όσο προχωράμε προς το τέλος του 2013, το όνομα του Τζέιμς Γκαντολφίνι ακούγεται όλο και περισσότερο για ένα μεταθανάτιο Οσκαρ για το ρόλο του στο «Enough Said» της Νικόλ Χολοφσένερ.

Δεν είναι (κυριολεκτικά) ποτέ αργά για να πάρει ένα Οσκαρ ο Τζέιμς Γκαντολφίνι

Ηδη από τη στιγμή που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το «Enough Said» της Νικόλ Χολοφσένερ κέρδισε την εύνοια των κριτικών και του κοινού - και όχι μόνο επειδή αυτή η ταινία είναι η τελευταία που θα δούμε ποτέ τον Τζέιμς Γκαντολφίνι στη μεγάλη οθόνη.

Η ιδιαίτερη γραφή της Χολοφσένερ που συνεχίζει το δικό της δρόμο στο αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά (μετά τα «Walking and Talking», «Friends with Money» και «Please Give»), αλλά και η συγκινητική ερμηνεία του Γκαντολφίνι στο ρόλο ενός διαζευγμένου πατέρα που δειλά ερωτεύεται ξανά, μόνο για ν’ ανακαλύψει ότι το καινούριο του ενδιαφέρον είναι κολλητή της πρώην γυναίκας του, φέρνουν το φιλμ στο επίκεντρο της προοσκαρικής κούρσας.

Οι ειδικοί είναι σίγουροι πως η Fox Searchlight θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα μια καμπάνια για να προωθηθεί η υποψηφιότητα του Τζέιμς Γκαντολφίνι στην πεντάδα του Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, αλλά δεν αποκλείεται να τον δούμε υποψήφιο για Α' Ανδρικό Ρόλο σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες, γεγονός που ενισχύεται αυτόματα από το γεγονός πως ο Γκαντολφίνι υπήρξε ένας από τους πλέον αγαπητούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ που δεν τιμήθηκε ωστόσο από τους συναδέλφους του όσο θα άξιζε.

2 Μαζί με την Τζούλια Λούις - Ντρέιφους στο «Enough Said»

Η Νικόλ Χολοφσένερ είχε δηλώσει, πριν την προβολή της ταινίας στο Τορόντο, ότι ο Τζέιμς Γκαντολφίνι «δεν πίστευε ότι μπορεί να παίξει τον κεντρικό ήρωα σε μια ρομαντική ταινία, παρότι όλοι όσοι τον έβλεπαν στο γύρισμα τον έβρισκαν σέξι και τρομερά διασκεδαστικό. Ηταν χαρισματικός, σεμνός και απίστευτα ταλαντούχος. Οχι μόνο ανταπεξήλθε θαυμάσια στον πρωταγωνιστικό αυτό ρόλο, αλλά η ερμηνεία του είναι διακριτική, συγκινητική και αληθινά υπέροχη.»

Οι προβλέψεις θέλουν το «Enough Said», όμως, να έχει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στις υποψηφιότητες των Οσκαρ και στην κατηγορία του σεναρίου, που αποτελεί και το ισχυρό όπλο της ταινίας σε συνδυασμό με την εμφάνιση του Τζέιμς Γκαντολφίνι.

Παραμένει άγνωστο αν θα δούμε ποτέ το «Enough Said» στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο χαρούμενους για την (ποτέ δεν είναι αργά) δικαίωση του Τζέιμς Γκαντολφίνι.


Διαβάστε ακόμη: