Industry

Βαθιά ανησυχία για τον Ενιαίο Φορέα εκφράζουν οι κινηματογραφικοί κλάδοι στην Ελλάδα

στα 10

Oι καθυστερήσεις στην λειτουργία του Ενιαίου Φορέα «Creative Greece» έχουν φέρει σε μεγάλη ανησυχία την ελληνική κινηματογραφική αγορά. Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση ΣΑΠΟΕ, ΠΑΚΤ, ΕΤΕΚΤ, ΕΣΠΕΚ, ΕΕΝ.

Βαθιά ανησυχία για τον Ενιαίο Φορέα εκφράζουν οι κινηματογραφικοί κλάδοι στην Ελλάδα

H δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ σε μια νέα Α.Ε. υπό τον διακριτικό τίτλο Creative Greece ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου και ψηφίστηκε με νομοσχέδιο στις 29 Απριλίου.

Ομως από τότε δεν έγινε βήμα για την εφαρμογή του, ώστε, πρώτον, να δούμε αν τελικά το ΕΚΚ και ο ΕΚΟΜΕ κάτω από την ίδια ομπρέλα αποτελεί μια θετική εξέλιξη (καθώς υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και ελλείψεις) και, δεύτερον και κυριότερον, για να παύσουν να είναι σε αγωνιώδες λίμπο δεκάδες παραγωγές που περιμένουν χρηματοδότηση.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ενιαίος φορέας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ: Λύση ή πρόβλημα για το ελληνικό σινεμά;
«Αγωνιούμε μέχρι να εξασφαλιστούν τα επιλεκτικά προγράμματα.» Το Flix στη συνέντευξη Τύπου τής ΕΑΚ για τον ενιαίο φορέα
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τέλος; Βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον «ενιαίο φορέα»
Ανακοίνωση ΣΑΠΟΕ, ΠΑΚΤ, ΕΣΠΕΚ, ΕΕΝ για τον Ενιαίο Φορέα

Πριν από λίγο, σύσσωμη η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία εξέφρασε την ανησυχία της για όλη αυτή την καθυστέρηση και την πολιτική αδράνεια, μέσω μίας κοινής ανακοίνωσης που συνυπογράφουν οι Ενώσεις του Οπτικοακουστικού Κλάδου - ΣΑΠΟΕ, ΠΑΚΤ, ΕΤΕΚΤ, ΕΣΠΕΚ, ΕΕΝ.

Διαβάστε τι αναφέρει:

Ως εκπρόσωποι των κινηματογραφιστών σύσσωμου του ελληνικού οπτικοακουστικού κλάδου (σκηνοθετών, παραγωγών και τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης), οφείλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την έντονη ανησυχία για την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την ίδρυση του ενιαίου φορέα που θα συγχωνεύσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με τον ΕΚΟΜΕ και την οποία υποστηρίξαμε δημοσίως.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου, 2024 ως επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ οι τότε ανησυχίες μας σχετικά με τις ασάφειες και τις εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά στο μεταβατικό στάδιο και στην ομαλή λειτουργία του νέου φορέα έτυχαν διαβεβαιώσεων από τους αρμόδιους Υπουργούς σαν απόλυτες επόμενες προτεραιότητές τους.

Τρεις μήνες -κι έναν ανασχηματισμό- αργότερα διαπιστώνουμε σήμερα, εν μέσω βαθέως ελληνικού θέρους, πως, παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό ως προς την ίδρυση και λειτουργία του νέου αυτού οργανισμού, από τον οποίο θα εξαρτάται το σύνολο της οπτικοακουστικής παραγωγής της χώρας μας, είτε πρόκειται για τηλεοπτικές σειρές, ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες ή διεθνείς παραγωγές.

Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής είναι οι διοικήσεις αμφότερων των οργανισμών να παραμένουν έρμαια της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια νομοθέτησε και να οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Χώρα και στην ευλογη δυσπιστία όλων των επαγγελματιών του κλάδου, ελλήνων και αλλοδαπών, αλλά και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι στον υπό ίδρυση φορέα και το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Ενάμιση χρόνο μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την άνθηση του εγχώριου οπτικοακουστικού κλάδου και την εδραίωσή του ως πόλο έλξης διεθνών παραγωγών, αναμένουμε ακόμα από την Πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα. Οι νόμοι δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου αλλά πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και αποτελεσματικά και για το λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους για άμεση επίλυση του θέματος.

Τα ΔΣ: ΣΑΠΟΕ, ΠΑΚΤ, ΕΤΕΚΤ, ΕΣΠΕΚ, ΕΕΝ