Buzz

«Da 5 Bloods» H νέα ταινία του Σπάικ Λι μοιάζει γεμάτη εκπλήξεις

στα 10

Ξεκινά στον πόλεμο του Βιετνάμ αλλά η ιστορία της παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή στην πορεία. Παραμένοντας όμως αναμφίβολα πολιτική.

«Da 5 Bloods» H νέα ταινία του Σπάικ Λι μοιάζει γεμάτη εκπλήξεις

To «Da 5 Bloods» επρόκειτο να κάνει την πρώτη παγκόσμια προβολή του στο φεστιβάλ των Καννών αυτές τις μέρες, όπου ο Σπάικ Λι θα ήταν ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Εν τούτοις εξαρχής το πλάνο ήταν να είναι διαθέσιμη στο Netflix από τις 12 Ιουνίου, αφού πρόκειται για δική του παραγωγή.

Μια ταινία για το βιετνάμ, αλλά και μια ταινία για το «κυνήγι ενός θησαυρού» και μαζί μια κωμωδία για μερικούς γκρινιάρηδες ηλικιωμένους άντρες το «Da 5 Bloods» μοιάζει με μια ταινία που θέλει να αψηφήσει κάθε προσδοκία σχετικά με το ποιο είναι το κινηματογραφικό είδος στο οποίο ανήκει αλλά και στο τι ακριβώς περιμένουμε από το σινεμά του Σπάικ Λι.

Δείτε ακόμη: Προσεχώς Σινεμά: Αυτές είναι οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες μέχρι και το καλοκαίρι του 2021

da 5 bloods 607

Μια από τις καθοριστικές στιγμές του φιλμ, διαδραματίζεται στην διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ,όπου μια ομάδα μαύρων στρατιωτών ακούνε στο ραδιόφωνο της Βιετναμέζικης προπαγάνδας τα νέα για την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κι η φωνή του εκφωνητή τους καλεί να σκεφτούν για ποια ακριβώς Αμερική πολεμούν.

Πέντε δεκαετίες μετά και με την παραπάνω ερώτηση να αντηχεί ακόμη στο μυαλό τους, οι πέντε άντρες θα επιστρέψουν στο Βιετνάμ αναζητώντας τον τάφο ενός συναγωνιστή τους (και τις ράβδους χρυσού που θάφτηκαν μαζί του), αφήνοντας πίσω μια Αμερική που είναι σήμερα περισσότερο διχαστική απ΄όσο υπήρξε στην πρόσφατη ιστορία της.

da 5 bloods 607

Η πολιτική είναι φυσικά παρούσα ακόμη και μακριά από την χώρα τους, (ένας από τους πέντε άντρες είναι υποστηρικτής του Τραμπ) αλλά με τον ίδιο τρόπο που το σινεμά και οι αναφορές του Λι σε κλασικές ταινίες δίνουν τον τόνο στο «Da 5 Bloods». Ο ίδιος αναφέρει «Τον Θησαυρό της Σιέρα Μάδρε» του Τζον Χιούστον και το «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα ως τις πιο βασικές αλλά και το άλμπουμ του Μάρβιν Γκέι «What’s Going On». O αδελφός του Μάρβιν Γκέι, Φράνσις, υπηρέτησε στο Βιετνάμ και τα γράμματα που του έστελνε συχνά αποτέλεσαν την έμπνευση για αυτό που ο Σπάικ Λι περιγράφει ως «ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών».

da 5 bloods 607

Περιμένοντας το φιλμ στις οθόνες μας στις 12 Ιουνίου ο Σπαικ Λι θέλει να θυμόμαστε ένα ακόμη τελευταίο πράγμα: «Το "Da 5 Bloods" δεν θέλει να είναι προσβλητικό απέναντι σε κανένα φιλμ που γυρίστηκε μέχρι τώρα για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκτός ίσως από το "The Green Berets" με τον Τζον Γουέιν».

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Da 5 Bloods»:


Δείτε ακόμη: Μερικές όχι και τόσο πρόωρες προβλέψεις για τα φαβορί των Οσκαρ του 2021