Industry

Covid-19: Η ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία αντιδρά στο κλείσιμο των αιθουσών

στα 10

Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου τα σινεμά της Ιταλίας είναι και πάλι κλειστά. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και δικαιολογημένες.

Flix Team
Covid-19: Η ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία αντιδρά στο κλείσιμο των αιθουσών

«Ακόμη και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σινεμά δεν έκλεισαν. Ακόμη και με την απειλή των βομβαρδισμών, ο κόσμος συνέχισε να πηγαίνει στις αίθουσες. Το σινεμά είναι υψηλή αξία και ένα σπουδαίο σύμβολο ονείρου και ελπίδας.»

Ο Μάρκο Μπελόκιο στέκεται σθεναρά στο πλευρό όσων από την κινηματογραφική βιομηχανία της Ιταλίας αρνούνται να κατανοήσουν το κλείσιμο των αιθουσών που επιβλήθηκε ως μέτρο μετά την εξάπλωση του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ιταλία. Για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημία, οι ιταλικές κινηματογραφικές αίθουσες θα μείνουν κλειστές, έως και τις 24 Νοεμβρίου, συνυπογράφοντας έτσι χωρίς τη θέλησή των ιδιοκτητών τους το τελειωτικό χτύπημα στην επιβίωσή τους.

Διαβάστε ακόμη: Τα σινεμά της Ευρώπης (ανοίγουν, κλείνουν και αγωνιούν) στο ρυθμό της πανδημίας

Σε έρευνα που έγινε από την AGIS (την Ιταλική Ενωση Παραστατικών Τεχνών), οι χώροι θεάματος συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο ασφαλείς για κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Η ANICA (Ιταλική Ενωση Κινηματογραφικού και Οπτικοακουστικού Τομέα) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι κινηματογράφοι έχουν εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία μεταξύ οργανισμών και εμπορικών ενώσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια θεατών, μετατρέποντας τους κινηματογράφους σε χώρους μηδενικής εξάπλωσης της πανδημίας. Οι διανομείς, ειδικά οι Ιταλοί, επιμένουν σθεναρά και συνεχίζουν να προγραμματίζουν την έξοδο ταινιών ενάντια σε κάθε οικονομική λογική και παρά το κλίμα της απόλυτης αβεβαιότητας που δημιουργείται από τα αψυχολόγητα μέτρα που έχουν μετατρέψει κάθε έννοια σχεδιασμού άχρηστη. Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι το σημερινό μέτρο είναι σίγουρα προσωρινό: μετά από αυτή τη φάση, που απαιτεί οικονομικά οδυνηρές θυσίες, πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα προγραμματισμένο άνοιγμα των αιθουσών το συντομότερο δυνατό, με πλήρη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και των αιθουσαρχών, των διανομέων και των παραγωγών

«Ηταν μια επώδυνη και δύσκολη απόφαση», δήλωσε με τη σειρά του ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσίνι, ο οποίος ανακοίνωσε και την ταυτόχρονη στήριξη μέσω μέτρων όλων των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές σε αυτό το lockdown, ενώ η ANEC (Ενωση Αιθουσαρχών Ιταλίας) ζήτησε να διασφαλιστεί και η έξοδος όλων των ταινίων στις αίθουσες χωρίς να καταλήξουν να καταφύγουν σε άλλες λύσεις ή εξαιρέσεις που θα «τιμωρήσουν» τη μορφή της κινηματογραφικής εξόδου.

Διαβάστε αναλυτικά: Covid-19: Νέος χάρτης της λειτουργίας των χειμερινών και θερινών κινηματογράφων από 26 Οκτωβρίου