Buzz

Covid-19: Μερικό lockdown και στην Ελλάδα από τις 3 Νοεμβρίου και για ένα μήνα

στα 10

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους στο νέο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου βρίσκονται και οι κινηματογράφοι. Διαβάστε αναλυτικά και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Flix Team
Covid-19: Μερικό lockdown και στην Ελλάδα από τις 3 Νοεμβρίου και για ένα μήνα

Με μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου μερικό lockdown στη χώρα λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Η διάρκεια του θα είναι από τις 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί και για ένα μήνα.

Συνοπτικά και όσον αφορά το χώρο του πολιτισμού και ειδικά τους κινηματογράφους ισχύουν τα ακόλουθα.

Τα Επίπεδα 1 (Ετοιμότητας) και 2 (Επιτήρησης) συγχωνεύονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί. Σε σχέση με τους κινηματογράφους, στο επίπεδο αυτό θα εφαρμόζεται προφανώς το ποσοστό του 50% σε πληρότητα και όλα όσα ίσχυαν μέχρι και σήμερα, ανάμεσα στα οποία και η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο Επίπεδο Επιτήρησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εξής περιοχές:

Αμοργός
Αιτωλοακαρνανία
Ανδρο
Αργολίδα
Αρκαδία
Αρτα
Αχαΐα
Γρεβενά
Εύβοια
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο Κρήτης
Θάσος
Θεσπρωτία
Ιθάκη
Ικαρία
Κάλυμνος
Καρδίτσα
Κάρπαθος- Κάσος
Κέα- Κύθνος
Κέρκυρα,
Κεφαλληνία
Κορινθία
Κως
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Λήμνος
Μαγνησία
Μεσσηνία
Μήλος
Μύκονος
Πάρος
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ρόδος
Σάμος
Σποράδες
Σύρος
Τήνος
Φωκίδα
Φθιώτιδα
Φλώρινα
Χανιά
Χίος


Τα Επίπεδα 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και 4 (Αυξημένου Κινδύνου) συγχωνεύονται και σε αυτά ισχύει μερικό lockdown.

Σύμφωνα με το μήνυμα σε αυτό το επίπεδο «αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.»

Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εξής περιοχές:

Αττική
Βοιωτία
Δράμα
Εβρος
Θεσσαλονίκη
Θήρα
Ημαθία
Λάρισα
Νάξος
Ξάνθη
Ροδόπη
Τρίκαλα
Καβάλα
Καστοριά
Κιλκίς
Κοζάνη
Ιωάννινα
Πιερία
Πέλλα
Σέρρες
Χαλκιδική

Συμπερασματικά από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί οι κινηματογράφοι θα είναι κλειστοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρά τη γενική πεποίθηση ότι οι χώροι πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα κλπ) παραμένουν από τους πιο ασφαλείς, βλέπουμε πως η πρακτική σε όλον τον κόσμο είναι η αναστολή λειτουργίας τους (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία και αλλού), προφανώς γιατί δημιουργείται συγχρωτισμός ήδη από την αφετηρία της εξόδου για διασκέδαση γενικά, που παρά τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται, δεν εξασφαλίζει τη μη διάδοση του ιού.

Τα μέτρα που ισχύουν συνολικά για όλα τα επίπεδα σε όλη την επικράτεια για τον επόμενο μήνα είναι τα εξής:

 1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.
  2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
  3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
  4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
  5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Διαβάστε ακόμη: Covid-19: Η ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία αντιδρά στο κλείσιμο των αιθουσών

χάρτης

Αμέσως μετά το μήνυμα του Πρωθυπουργού, έγινε ενημέρωση και από τον Υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών:

Οπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:


1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.


2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.


3. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.


4. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.


5. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.


6. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.


7. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.


8. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


9. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5 Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.


Διαβάστε ακόμη: Το 61ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μόνο online από τις 5 μέχρι 15 Νοεμβρίου