Industry

Οσο η Αμερική αυτοπεριορίζεται λόγω πανδημίας, η Κίνα παίρνει τα πρωτεία, για πρώτη φορά, στο παγκόσμιο box office

στα 10

Μόνο μην το μάθει ο Τραμπ.

Οσο η Αμερική αυτοπεριορίζεται λόγω πανδημίας, η Κίνα παίρνει τα πρωτεία, για πρώτη φορά, στο παγκόσμιο box office

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει αυτό - κι ενώ κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι το 2020 είναι μια συμβατική χρονιά, τίποτε δεν δείχνει κι ότι το γεγονός αποτελεί μοναδική εξαίρεση.

Καθώς η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία, τόσο οι αίθουσες όσο και οι παραγωγές, προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιβιώσουν κερδοφόρα, τα σινεμά στην Κίνα έχουν επανέλθει σε μια σχεδόν κανονική λειτουργία κι η χώρα περνά στην πρώτη θέση του παγκόσμιου box office: Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, αθροίζοντας τις εισπράξεις του ως τώρα έτους, η Κίνα έφτασε τα 1.988 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Αμερική ν' αγγίζει τα 1.937 δισεκατομμύρια δολάρια - κι όπως φαίνεται, η απόσταση μεταξύ τους θα μεγαλώσει.

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία για την επιβίωση των κινηματογράφων

Η Βόρεια Αμερική ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο box office, ανέκαθεν, από τη γέννηση του κινηματογράφου. Ωστόσο, η Κίνα πέρασε μπροστά όχι ακριβώς γιατί είναι πολυπληθέστερη, αλλά γιατί πλέον οι κινηματογραφικές της αίθουσες λειτουργούν με πληρότητα 75%, με τους θεατές πρόθυμους να πάνε σινεμά, φορώντας τη μάσκα τους και τηρώντας τους κανόνες.

Για παράδειγμα, από την 1η ως τις 8 Οκτωβρίου, στην κινεζική εθνική εορτή, τα σινεμά έκαναν 586 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, σε μια εβδομάδα, μεγάλη μερίδα απ' αυτά σε εγχώριες παραγωγές, σαν το «My People, My Homeland» και το ιστορικό έπος για τον Β' Παγκόσμιο, «The Eight Hundred» που, μόνο αυτό, έχει ήδη φτάσει τα 460 εκ. δολ. σε ειπράξεις. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη επιτυχία, φέτος, της Sony, το «Bad Boys for Life», βρίσκεται στα 426,5 εκ. δολ., ενώ το «Honest Thief» με τον Λίαμ Νίσον που μόλις βγήκε στη Βόρειο Αμερική, έκανε προς το παρόν 3,7 εκ. δολ. που, εν μέσω των συνθηκών, θεωρείται κι επιτυχημένο. Ακόμα χειρότερο, η AMC, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων στην Αμερική, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι, μ' αυτό το ρυθμό, ως το τέλος του χρόνου θ' αναγκαστεί να κλείσει.

china