Buzz

«Cathedrals of Culture»: Μια τηλεοπτική σειρά για την αρχιτεκτονική από τον Βιμ Βέντερς. Σε 3D!

στα 10

Εξι σκηνοθέτες, μας ξεναγούν σε ισάριθμα ευρωπαϊκά κτήρια, που σύμφωνα με τον Βέντερς που εμπνεύστηκε την ιδέα, αποτελούν «παράθυρα στην ίδια την κουλτούρα μας».

«Cathedrals of Culture»: Μια τηλεοπτική σειρά για την αρχιτεκτονική από τον Βιμ Βέντερς. Σε 3D!

«Αν τα κτήρια μιλούσαν, τι θα έλεγαν για εμάς;» Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η σειρά «Cathedrals of Culture» που η εταιρία παραγωγής του Βιβ Βέντερς, μαζί με το γαλλογερμανικό κανάλι Arte ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα.

Η ιδέα μοιάζει να ξεκίνησε από ένα video instalation με τον τίτλο «If Buildings Could Talk» που παρουσίασε ο Βέντερς το 2010 στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην Βενετία το οποίο όπως και τα φιλμ της σειράς, ήταν γυρισμένο σε 3D.

Ο ίδιος ο Βέντερς, αλλά και ο Βρετανός Τζέιμς Μάρς, ο Δανός Μάικλ Μάντσεν, ο Αυστριακός Μάικλ Γκλαβογκερ, ο Βραζιλιάνος Καρίμ Αϊνούζ, καθώς κι ένας ακόμη σκηνοθέτης που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα γυρίσουν ο καθένας από ένα επεισόδιο της σειράς, επιλέγοντας, ένα κτήριο με ξεχωριστή σημασία για την Ευρώπη.

Ο Βέντερς το κτήριο της Φιλαρμονικής στο Βερολίνο, ο Μάντσεν τις φυλακές του Χάλντεν στη Νορβηγία, ο Γκλαβόγκερ την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Πετρούπολη της Ρωσίας κι ο Τζέιμς Μαρς τον σιδηροδρομικό σταθμό του St. Pancras στο Λονδίνο. Ο Καρίμ Αϊνούζ αναζητά ακόμη το κτήριό του

Σύμφωνα με τους παράγωγους του project, η σειρά, που θα γυριστεί τόσο σε 3D όσο και σε 2D, φιλοδοξεί να αφήσει τα έξι σημαντικά κτήρια «να μιλήσουν για τον εαυτό τους και για τον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα μας αντανακλάται μέσα από αυτά».

Φορτισμένα με τις σκέψεις, τις αναμνήσεις τα συναισθήματα των ανθρώπων που τα έχτισαν και των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν, τα συγκεκριμένα κτήρια είναι γεμάτα μαρτυρίες για το παρελθόν το παρόν, ακόμη και το μέλλον. Είναι σαν να κρατούν μέσα τους, την συλλογική μας μνήμη κι έναν καθρέφτη της ίδιας της κοινωνίας μας.

Η σειρά θα γυριστεί τους επόμενους μήνες για να προβληθεί στην τηλεόραση το 2014. Εν τω μεταξύ ο Βέντερς, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του ( επίσης σε 3D) που έχει τον τίτλο «Everything Will be Fine».

Βασισμένη σε ένα σενάριο του Νορβηγού Μπιορν Ολαφ Γιοχάνεσον, θα αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που οδηγώντας δίχως σκοπό στα προάστια της πόλης του μετά από έναν οικογενειακό καυγά, θα χτυπήσει και θα σκοτώσει ένα παιδί. Η ταινία τον ακολουθεί στα επόμενα δώδεκα χρόνια της ζωής του καθώς προσπαθεί να την ξαναχτίσει και να κατορθώσει, κοιτάζοντας στον καθρέφτη να βλέπει έναν άνθρωπο κι όχι έναν δολοφόνο.

Το φιλμ βρίσκεται σε pre-production, ενώ δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες για το cast, ακόμη κι αν πριν αρκετούς μήνες, το όνομα της Σάρα Πόλεϊ είχε ακουστεί για έναν από τους βασικούς ρόλους.