Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: Το επίσημο πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, αποκάλυψε το φετινό του πρόγραμμα, με Γιώργο Λάνθιμο, Αριάν Λαμπέντ, ιερά τέρατα και αρκετά ντεμπούτα κι ένα, μοιάζει, πιο ανοιχτό στην εξερεύνηση προφίλ.

Κάννες 2024: Το επίσημο πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών

Η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Ιρίς Κνομπλόκ και ο Γενικός Διευθυντής, Τιερί Φρεμό, ανακοίνωσαν το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης για το 2024, αφήνοντας, ως συνήθως, κάποιους επιπλέον τίτλους να προστεθούν το επόμενο διάστημα.

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

deuxieme acte

Την αυλαία του φεστιβάλ φέτος, σε μια τελετή έναρξης με οικοδέσποινα τη Γαλλίδα ηθοποιό που λατρέψαμε στο «Dix pour cent» και πολλές φορές μετά, Καμίγ Κοτέν, θ' ανοίξει το «Le Deuxième Acte» του Κεντέν Ντουπιέ (από τον οποίο πιο πρόσφατα στην Ελλάδα είδαμε το «Απίστευτο κι Ομως Αληθινό»), σκηνοθέτη ιδιοσυγκρασιακών κωμωδιών του παραλόγου, ένα σταθερά γαλλικό άνοιγμα, που θα φέρει στο κόκκινο χαλί σταρ από την οικοδέσποινα χώρα, τους Λεά Σεντού, Βενσάν Λεντόν και Λουί Γκαρέλ, ενώ η ταινία βγαίνει την ίδια μέρα στις γαλλικές αίθουσες.

Δυο παλιόφιλοι θα έχουν μια, για εμάς, εξαιρετικά συγκινητική συνάντηση φέτος στις Κάννες. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θα φέρει στο Φεστιβάλ το magnum opus του, το πολυαναμενόμενο «Megalopolis», στο Διαγωνιστικό Τμήμα (ήδη βραβευμένος με δύο Χρυσούς Φοίνικες, για το «The Conversation» και το «Αποκάλυψη Τώρα»), ενώ ο Τζορτζ Λούκας θα είναι ο φετινός αποδέκτης του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα. Διαβάστε περισσότερα:

Για πρώτη φορά, φέτος, οι Κάννες λανσάρουν διαγωνιστικό τμήμα Immersive, κάτι που, να το πούμε, άλλα φεστιβάλ, από της Βενετίας ως της Θεσσαλονίκης έχουν θεσπίσει εδώ και χρόνια.

Παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα στον Τύπο, ο Τιερί Φρεμό δήλωσε ότι αφενός η διοργάνωση εστιάζει και συμπαραστέκεται στην Αργεντινή και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει (και στο σινεμά), μ' ένα ειδικό πρόγραμμα στην Αγορά, αλλά κι ότι οι Κάννες αφιερώνουν ολόκληρο το φετινό Φεστιβάλ στον Μισέλ Σιμάν, σημαντικό Ευρωπαίο κριτικό κινηματογράφου και αναπόσπαστης φιγούρας του φεστιβάλ για δεκαετίες, ο οποίος έφυγε τον Νοέμβριο από τη ζωή.

Περιμέναμε να δούμε εάν η απεργία των Αμερικανών σεναριογράφων και ηθοποιών θα έχει αντίκτυπο στο φετινό πρόγραμμα, πάντως οι αμερικανικές κι ειδικά οι αγγλόφωνες συμμετοχές είναι άφθονες - επιπλέον, το στούντιο της Columbia που φέτος κλείνει τα 100 χρόνια του, θα τα γιορτάσει στις Κάννες. Στις Ειδικές Προβολές το φεστιβάλ ρίχνει τον προβολέα στις δυο εμπόλεμες ζώνες, από τη μια στη Γάζα με το «La Belle de Gaza», ντοκιμαντέρ για τη ζωή των τρανς Παλαιστίνιων γυναικών, από την άλλη στην Ουκρανία, με το «Η Εισβολή» του Σεργκέι Λοζνίτσα.

Εάν, παλαιότερα, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν διάστικτο από «ιερές αγελάδες» των οποίων οι νέες ταινίες υποχρεωτικά έκαναν πρεμιέρα, τώρα έχουν αντικατασταθεί από μια νεότερη γενιά δημιουργών των οποίων τις ταινίες αληθινά ανυπομονεί κανείς να δει. Από, εκτός συναγωνισμού, τον Τζορτζ Μίλερ και τη «Furiosa», τη νέα σκηνοθετική δουλειά (τόσο πολύ βουτηγμένη στην αμερικανική παράδοση και ιστορία) του Κέβιν Κόστνερ, το αυτοβιογραφικό δοκίμιο του Λεός Καράξ, ως, στο διαγωνιστικό, φυσικά τον Κόπολα, αλλά και τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα, Ζακ Οντιάρ, αυτή τη φορά μ' ένα μιούζικαλ με τη Σελίνα Γκόμεζ, τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, τον Πάολο Σορεντίνο, τον Πολ Σρέιντερ που θα φέρει στις Κάννες το σούπερ-hot πρωταγωνιστικό τρίο των Τζέικομπ Ελόρντι, Ούμα Θέρμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ, μέχρι και τον Κριστόφ Ονορέ σε μια ιδιόμορφη ταινία μυθοπλασίας μεν, αλλά αφιερωμένη στη ζωή του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, με ηρωίδα την κόρη του (και της Κατρίν Ντενέβ), Κιάρα.

Στο Διαγωνιστικό, ακόμα, ο Αλί Αμπάσι με το «The Apprentice» που καταγράφει τη νεανική ζωή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η Αντρεα Αρνολντ (πρόεδρος, ταυτόχρονα, της Κριτικής Επιτροπής του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών), με το «Bird», με πρωταγωνιστή τον Μπάρι Κιόγκαν. Συνολικά επτά είναι τα ντεμπούτα που συμμετέχουν στο Επίσημο Πρόγραμμα (ένα και στο Διαγωνιστικό), ενώ από τις 51 ταινίες του προγράμματος, οι έξι υπογράφονται από γυναίκες σκηνοθέτες.

Ποιες ταινίες όμως θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον της Γκρέτα Γκέργουικγκ, Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής και του Ξαβιέ Ντολάν που προεδρεύει στο Ενα Κάποιο Βλέμμα;

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών εδώ!

ΚΑΝΝΕΣ 2024 - ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα

Kinds of Kindness Kinds of Kindness

The Apprentice, Αλί Αμπάσι
Motel Destino, Καρίμ Αϊνούζ
Bird, Αντρεα Αρνολντ
Emilia Perez, Ζακ Οντιάρ
Anora, Σον Μπέικερ
Megalopolis, Φράνσις Φορντ Κόπολα
The Shrouds, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Grand Tour, Μιγκέλ Γκόμες
Marcello Mio, Κριστόφ Ονορέ
Feng Liu Yi Dai (Caught by the Tides), Ζία Ζάνγκε
All We Imagine as Light, Παγιάλ Καπάντια
Kinds of Kindness, Γιώργος Λάνθιμος
L' amour ouf, Ζιλ Λελούς
Diamant brut, Αγκάτ Ριντινγκέρ (1η ταινία)
Oh Canada, Πολ Σρέιντερ
Limonov (The Ballad), Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Parthenope, Πάολο Σορεντίνο
Pigen Med Nalen (The Girl with the Needle), Μάγκνους φον Χορν

Ενα Κάποιο Βλέμμα

Le proces du chien Le proces du chien

Norah, Ταουφίκ Αλζαΐντι (πρώτη συμμετοχή από τη Σαουδική Αραβία στην ιστορία του Φεστιβάλ)
The Shameless, Κονσταντίν Μπογιάνοφ
Le Royaume, Ζουλιέν Κολόνα (1η ταινία)
Vingt Dieux!, Λουίζ Κουρβουαζιέ (1η ταινία)
Le proces du chien (Who Let the Dog Bite?), Λετισιά Ντος (1η ταινία)
Gou Zhen (Black Dog), Γκουαν Χου
The Village Next to Paradise, Μο Χαράουε (1η ταινία)
September Days, Αριάν Λαμπέντ (1η ταινία)
L' histoire de Souleymane, Μπόρις Λόζκιν
Les Damnes (The Damned), Ρομπέρτο Μινερβίνι
On Becoming a Guinea Fowl, Ρουνγκάνο Νιόνι
Boku No Ohisama (My Sunshine), Χιρόσι Οκουγιάμα
Santosh, Σάντια Σούρι
Viet and Nam, Τρουόνγκ Μιν Κουί
Armand, Χάλφνταν Ούλμαν Τόντελ (1η ταινία)

Cannes Premiere

c' est pas moiC'est pas moi

Misericorde, Αλέν Γκιροντί
C'est pas moi, Λεός Καράξ
Everybody Loves Touda, Ναμπίλ Αγιούτς
En fanfare (The Matching Bang), Εμανουέλ Κουρκόλ
Rendez-vous avec Pol Pot, Ρίτι Παν
Le roman de Jim, Αρνό Λαριέ, Ζαν-Μαρί Λαριέ

Εκτός Διαγωνιστικού

furiosa Furiosa

Mad Max (Furiosa: A Mad Max Saga), Τζορτζ Μίλερ
Horizon: An American Saga, Κέβιν Κόστνερ
She's Got No Name, Τσαν Πίτερ Χο-Σαν
Rumours, Εβαν Τζόνσον, Γκέιλεν Τζόνσον, Γκάι Μάντιν

Ειδικές Προβολές

la belle de gaza La belle de Gaza

La Belle de Gaza, Γιολάντ Ζαουμπερμάν
Learn, Κλερ Σιμόν
The Invasion, Σεργκέι Λοζνίτσα
Ernest Cole, Photographer, Ραούλ Πεκ
Le fil, Ντανιέλ Οτέιγ

Μεταμεσονύκτιες Προβολές

twilight of the warrior walled in Twilight of the Warrior Walled in

Twilight of the Warrior Walled in, Σόι Τσενγκ
I, the Executioner, Σέουνγκ Γουαν Ρίου
The Surfer, Λόρκαν Φίνεγκαν
Les femmes au Balcon, Νοεμί Μερλάν

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.