Σ' ένα πρόγραμμα που ξετυλίγεται μάλλον απογοητευτικά, στο σύνολό του, η νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ, το μιούζικαλ «Emilia Perez», έχει ξεκάθαρα κερδίσει τις εντυπώσεις. Τώρα το έκαναν και οι συντελεστές του, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Ζακ Οντιάρ έφερε στην Κρουαζέτ το καστ και τους συνεργάτες του και, συγκινητικά και σε μια πολιτική κίνηση, οι περισσότεροι από αυτούς μίλησαν στη μητρική τους γλώσσα, στα ισπανικά, το ίδιο κι η μεξικανικής καταγωγής Ζόε Σαλντάνια που μπορεί, όπως και η Σελίνα Γκόμεζ, να μην είπαν πολλά, αλλά παρακολούθησαν με λαμπερό βλέμμα. Να τα highlights όσων είπαν:
Ζακ Οντιάρ
Εγώ κάνω σινεμά για να μη νιώθω μόνος. Ξεκινώ με μια συνεργασία στο σενάριο, μετά έρχονται οι ηθοποιοί, το συνεργείο. Οπως λέμε, το σύνολο των ανθρώπων είναι καλύτερο από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αν δεν έχω την ευκαιρία, μέσω του σινεμά, να γνωρίζω κόσμο και να επικοινωνώ, είμαι μάλλον μοναχικός και μισάνθρωπος.
Ενα πράγμα που αληθινά με σόκαρε στο Μεξικό είναι οι πολυάριθμες γυναικοκτονίες, είναι κάτι που δεν μπορείς να συλλάβεις. Η αποτυχία τής δημοκρατίας είναι κάτι δυσβάσταχτο για μένα. Κάναμε μια μουσική κωμωδία, με τραγούδια και χορό, αλλά με αφετηρία μια τραγωδία.
Εντγκαρ Ραμίρεζ
Η ταινία δείχνει μια διαφορετική μορφή της εξορίας, πώς μπορείς να νιώθεις εξόριστος μέσα στη χώρα σου, μέσα σ' έναν τόπο που γνωρίζεις καλά, μέσα στο ίδιο σου το σώμα. Αλλά όλοι εμείς, όλοι οι άνθρωποι της Λατινικής Αμερικής, παρά τη βία, παρά τη δυστυχία, έχουμε μια έφεση στο να ελπίζουμε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Κι έτσι νιώθω ότι αυτή η ταινία είναι βαθιά λατινοαμερικάνικη γιατί στηρίζει αυτή την ελπίδα.
Κάρλα Σοφία Γκασκόν
Ημουν η πρώτη που πήρε ρόλο, οπότε ήμουν και παρούσα σε όλη την προετοιμασία της ταινίας. Οταν διάβασα το σενάριο σκέφτηκα, είναι τρελός ο άνθρωπος, τι πάει να κάνει; Μια μουσική κωμωδία στα ισπανικά, ενώ δεν μιλάει ισπανικά κι εγώ δεν μιλάω ούτε γαλλικά ούτε αγγλικά; Και μου είπε, μην ανησυχείς, δεν χρειαζόμαστε λέξεις για να επικοινωνήσουμε. Κι έτσι ακριβώς έγινε.
Υπάρχει ένα μήνυμα εδώ, για όλα τα τρανς άτομα, αλλά και για όλα τα άτομα που ασχολούνται με την τέχνη, που παίζουν κάθε μέρα μπροστά σε μια χούφτα ανθρώπους, που αγωνίζονται και αγωνιούν. Αξίζει να επιμένεις. Εγώ είμαι φέτος 52 χρόνων κι επιτέλους τα κατάφερα. Αν, σήμερα, στα social media ή στο ίντερνετ γράψετε τη λέξη τρανς, θα βγει μόνο πορνογραφία και προσβολές. Εγώ έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου, μόνο και μόνο επειδή υπάρχω, για κανέναν άλλο λόγο. Το μήνυμα που έχω, λοιπόν, για τον κόσμο είναι ότι οι τρανς είμαστε όπως όλοι οι άνθρωποι, ούτε πιο έξυπνες/οι, ούτε λιγότερο. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, έχουμε πάρει μια απόφαση για το σώμα μας, που αφορά μόνο το ίδιο μας το σώμα. Κι η ταινία του Ζακ, αυτό που κάνει, εκτός από το να προσφέρει πολύτιμη ορατότητα, είναι να δείξει ότι πριν από τρανς, είμαστε ανθρώπινα όντα. Στην ιστορία μας πάντα η ανθρωπότητα έπρεπε να βρίσκει κάποια πλάσματα για να τους φορτώνει ό,τι δεν πηγαίνει καλά στον κόσμο. Παλιότερα ήταν οι γυναίκες. Μετά οι μη λευκοί, μετά οι γκέι. Τώρα είναι τα τρανς άτομα. Και για να είμαστε και σωστοί, τρανς είναι το άτομο που διανύει μια μετάβαση. Οταν ολοκληρώσει τη διαδικασία, είναι αυτό που είναι, γυναίκα, άντρας, ό,τι θέλησε να γίνει, δεν είναι πια τρανς. Κι έχει δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες.
Κέβιν Κόστνερ με βλέμμα στον «Ορίζοντα»
Μ' ένα τρίωρο έπος (που οι δημοσιογράφοι θα δούμε σήμερα), που αποτελεί το πρώτο μέρος της γουέστερν τριλογίας του, ο Κέβιν Κόστνερ ήρθε στις Κάννες, με την πρωταγωνίστρια Σιένα Μίλερ (που περπάτησε στο κόκκινο χαλί παρέα με την κόρη της) και μια λάμψη παλιομοδίτικου, κλασικού Αμερικανού σταρ.
Ορεξη για body horror να 'χεις
Η νέα ταινία της Κοραλί Φαρζά (του «Revenge» έκανε την πρεμιέρα της, φέρνοντας μαζί στο κόκκινο χαλί τη Μάργκαρετ Κουόλεϊ, τον Ντένις Κουέιντ, την Ντεμί Μουρ και το φόρεμά της που δείχνει... τη σωστή κατεύθυνση! (ελπίζουμε ν' αποσπάται το εξάρτημα, αλλιώς στην αίθουσα θα το φιλοξένησε ο διπλανός της). Στην πρεμιέρα βρέθηκαν και η Ιζαμπέλ Ιπέρ, αλλά και η Ρόουζι Χάντινγκτον-Γουάιτλι με κομψό φόρεμα της Βικτόρια Μπέκαμ.
Το ελληνικό πάρτι
Δίπλα στ' αστέρια του κόκκινου χαλιού, κάτω από τον έναστρο ουρανό των Καννών, στην ακροθαλασσιά, με τον Σάκη Τσιτομενέα στα decks (και πάνω από 300 άτομα στο ντεκ), έγινε το πάρτι που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο ΕΚΟΜΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Δράμας, που φιλοξένησε Ελληνες και ξένους επαγγελματίες, αλλά και τους Ελληνες δημιουργούς των οποίων οι ταινίες συμμετέχουν ή διαγωνίζονται φέτος στο πρόγραμμα.
Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.