Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2024: Η Αριάν Λαμπέντ δεν θέλει να μιλάει για τον Γιώργο Λάνθιμο

στα 10

Και πολύ σωστά. Μία υπέροχη ηθοποιός, μία τολμηρή καλλιτέχνης, μία ακτιβίστρια των γυναικείων θεμάτων, μία σκηνοθέτης που παρουσιάζει το ντεμπούτο της στις Κάννες δεν ήρθε στο φεστιβάλ για να μιλήσει για τον... άντρα της.

Κάννες 2024: Η Αριάν Λαμπέντ δεν θέλει να μιλάει για τον Γιώργο Λάνθιμο
Η ακτιβίστρια Αριάν Λαμπέντ φωτογραφίζεται με τη χειρονομία του #moiaussi κινήματος: τα φιμωμένα στόματα

Την ξέρουμε ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ηθοποιούς του ευρωπαϊκού σινεμά, ξεκινώντας από την Ελλάδα με τους θεατρικούς Vasistas, βάζοντας τις βάσεις στο «Greek Weird Cinema», με το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη (για το οποίο κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας), αλλά και τις «Αλπεις» και τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου.

Η Αριάν Λαμπέντ μπορεί να παίξει με άνεση στο ιδιοσυγκρασιακό «Souvenir» της Τζοάνα Χόγκ, αλλά και σε μια χολιγουντιανή παραγωή όπως το «Assasin’s Creed». Στο «Stopover» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλεν, το «Malgré la Νuit» του Φιλίπ Γκραντριέ και το «Απαγορευμένο Δωμάτιο» του Γκάι Μάντιν.

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Ως τότε, μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

ariane Με τις πρωταγωνίστριές της στο photocall του «September Says»

Πριν από 5 χρόνια πέρασε πίσω από την κάμερα με την μικρού μήκους ταινία της «Olla» (με πρωταγωνίστρια τη Ρομάνα Λόμπατς) και φέτος βρίσκεται ξανά στις Κάννες για να παρουσιάσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο: το «September Says» είναι η πρώτη ταινία της, μεγάλου μήκους.

Xθες είχε την επίσημη πρεμιέρα της στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και σήμερα συναντήθηκε με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Μίλησε για την ταινία, τις αναφορές της, την έμπνευσή της, της χαρά και τη δυσκολία να είσαι στην σκηνοθετική καρέκλα. Μάς απάντησε για τα γυναικεία θέματα που υπερασπίζεται τόσο έντονα (εντός κι εκτός κινηματογραφικού χώρου). Για όσα προσπάθησε να αγγίξει με την ταινία, μία ιστορία μιας ιδιαίτερης γυναικείας ενηλικίωσης. Ολα αυτά θα τα διαβάσετε εν καιρώ - όταν το «September Says» κάνει την πρεμιέρα του στις ελληνικές αίθουσες.

Ο Γιώργος είναι ένας σκηνοθέτης που θαυμάζω απεριόριστα, οπότε φυσικά και με έχει εμπνεύσει. Κι είναι εύκολο όταν εκτός από το να θαυμάζεις τον σκηνοθέτη, ξέρεις και τον άντρα που κρύβεται από πίσω...»

ariane

Ομως ήταν αναπόφευκτο - μία ερώτηση να αναφέρεται στο ότι είναι η σύζυγος του Γιώργου Λάνθιμου. Εγινε πολύ καλοπροαίρετα και παρόλο τον αρχικό της δισταγμό («δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τον άντρα μου, με συγχωρείτε...») η Λαμπέντ απάντησε και το γέλασε.

Ο σύντροφός σας, στη ζωή και την τέχνη, είναι ο Γιώργος Λάνθιμος. Πόσο έχετε επηρεάσει ο ένας τον άλλον στην καλλιτεχνική σας πορεία; Το σινεμά του Λάνθιμου, για παράδειγμα, έχει ένα στιβαρό φεμινιστικό βλέμμα...

Ναι αυτό μπορώ να πω ότι είναι η επιρροή του να ζει κανείς χρόνια δίπλα μου (σκάει στα γέλια). Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν, και πόσο, έχουμε επηρεάσει ο ένας τον άλλον. Είμαι σίγουρη ότι έχουν περάσει σκέψεις, ιδέες, πράγματα από τον έναν στον άλλον μέσα στα χρόνια, αλλά δεν μπορώ να είμαι σαφής και να τα πω με ακρίβεια. Ομως ο Γιώργος είναι ένας σκηνοθέτης που θαυμάζω απεριόριστα, οπότε φυσικά με έχει εμπνεύσει. Κι είναι εύκολο όταν εκτός από το να θαυμάζεις τον σκηνοθέτη, ξέρεις και τον άντρα που κρύβεται από πίσω...

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.