Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2021: Η τιτάνια γκάφα του Σπάικ Λι

στα 10

Κατά λάθος, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής αποκαλύπτει στα πρώτα λεπτά της τελετής απονομής -στον χαιρετισμό του- τον Χρυσό Φοίνικα! Δείτε το στιγμιότυπο, αλλά και την απολογία του Σπάικ Λι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Κάννες 2021: Η τιτάνια γκάφα του Σπάικ Λι

Χθες το βράδυ, με τη λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων του, ολοκληρώθηκε το 74 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ενα φεστιβάλ που θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους: από το πώς κατάφερε να πραγματοποιηθεί κανονικά σε πείσμα των καιρών (με την πανδημία να απειλεί με νέο lockdown τη Γαλλία και τον κόσμο), μέχρι το ότι για πρώτη φορά επιλέχθηκε μαύρος σκηνοθέτης για Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, μέχρι τον Χρυσό Φοίνικα που, πλέον, συνδέεται με το όνομά του.

Διαβάστε αναλυτικά: Κάννες 2021: Ιστορικά βραβεία

Η Ζουλιά Ντικουρνό με το τολμηρό «Titane» της φεύγει επάξια με το μεγάλο βραβείο και γράφει Ιστορία: είναι μόλις ο 2ος Χρυσός Φοίνικας που απονέμεται σε γυναίκα (μετά την Τζέιν Κάμπιον και τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1993) στα 74 χρόνια του θεσμού.

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως και τις 17 Ιουλίου. Το Flix σας μετέφερε όλα όσα συνέβησαν, μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2021 εδώ.

Spike Lee 2

Ομως ο Σπάικ Λι θα μείνει ιστορικός Πρόεδρος για ακόμα έναν λόγο. Με μια γκάφα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη των Γουόρεν Μπίτι-Φέι Ντάναγουεϊ στα Οσκαρ toy 2017, , o Λι δεν κατάλαβε ότι στον αρχικό χαιρετισμό του θα έπρεπε να μιλήσει απλώς γενικά, για τον τρόπο που επέλεξαν τα βραβεία ή για την εμπειρία τους παρακολουθώντας για δέκα μέρες το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Πίστεψε ότι... πρέπει να ανακοινώσει το μεγάλο βραβείο! Και. κάπως έτσι, αφαίρεσε κάθε σασπένς από την τελετή και προκάλεσε έμφραγμα στους διοργανωτές. Τι κι αν η Μελανί Λοράν προσπάθησε να τον σταματήσει. Ηταν ήδη αργά...


* «Τα έκανα θάλασσα»*Αργότερα, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της Κριτικής Επιτροπής, ο Λι ζήτησε συγγνώμη. «Τα έκανα θάλασσα» παραδέχθηκε.

Θα σας το πω με μία αθλητική αναλογία, γιατί λατρεύω τα σπορ. Νιώθω σαν τον παίκτη που στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού χάνει την ευκαιρία να σκοράρει...»


Δεν πειράζει βρε Σπάικ. Εδωσες ωραία βραβεία. Αυτό μένει στο τέλος...

Δείτε πώς αντέδρασαν και οι υπόλοιποι και πώς σχολίασαν την γκάφα του Προέδρου.

Spoiler: όλοι το βρήκαν αστείο. Οι Sparks είπαν και το απίθανο: «Αν φοράς αυτά τα Air Jordans, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις»


Το 74ο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως και τις 17 Ιουλίου. Το Flix σας μετέφερε όλα όσα συνέβησαν, μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2021 εδώ.