Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2021: Ιστορικά βραβεία

στα 10

Η κριτική επιτροπή του Σπάικ Λι θα μείνει στην ιστορία, απονέμοντας σε γυναίκα σκηνοθέτη τον Χρυσό Φοίνικα του 74ου Φεστιβάλ Καννών. Η Ζουλιά Ντικουρνό («Titane») είναι η μεγάλη νικήτρια. Δείτε όλα τα βραβεία αναλυτικά.

Flix Team
Κάννες 2021: Ιστορικά βραβεία

Τις 24 ταινίες του Επίσημου Διαγωνιστικού τμήματος αξιολόγησε, φέτος, μια μάλλον συμπεριληπτική για τα συντηρητικά δεδομένα του Φεστιβάλ Κριτική Επιτροπή.

Πρόεδρος ο Σπάικ Λι, ο πρώτος μαύρος δημιουργός που ανέλαβε αυτό το πόστο – ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης, άλλωστε, κοσμεί και την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ – και μέλη με γυναικεία πλειοψηφία: η Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάγκι Τζίλενχαλ, η Καναδο-Γαλλίδα τραγουδίστρια Μιλέν Φαρμέρ, η Αυστριακή σκηνοθέτης Τζέσικα Χάουσνερ, η Γαλλίδα ηθοποιός Μελανί Λοράν, η Σενεγαλο-Γαλλίδα σκηνοθέτης Ματί Ντιοπ κι ακόμα ο Γάλλος ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και ο Νοτιοκορεάτης ηθοποιός Σονγκ Κανγκ-χο.

Κι αυτό φάνηκε στα βραβεία.

Η Ζουλιά Ντικουρνό με το τολμηρό «Titane» της φεύγει επάξια με το μεγάλο βραβείο και γράφει Ιστορία: είναι μόλις ο 2ος Χρυσός Φοίνικας που απονέμεται σε γυναίκα (μετά την Τζέιν Κάμπιον και τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1993) στα 74 χρόνια του θεσμού.

Η γκάφα του Σπάικ Λι Βέβαια, ο Πρόεδρος Σπάικ Λι έκανε και μια γκάφα (που κι αυτή θα μείνει στην ιστορία). Κατά λάθος, στον αρχικό χαιρετισμό του που θα έπρεπε να παραμείνει τυπικός και με γενικές αναφορές, ανακοίνωσε τον Χρυσό Φοίνικα - αφαιρώντας το σασπένς από την τελετή.

Μικρό το κακό. Η επιτροπή του έδωσε υπέροχα βραβεία - δόξα και τιμή για το Σκηνοθεσίας και την -επίσης τολμηρή- επιλογή του Λεός Καράξ («Annette»).

Δείτε τα βραβεία, αναλυτικά.

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως και τις 17 Ιουλίου. Το Flix σας μετέφερε όλα όσα συνέβησαν, μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2021 εδώ.

Χρυσος Φοίνικας: «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό. Toν απονέμει η Σάρον Στόουν.

Golden Palm 2

Μεγάλο Βραβείο: εξ ημισείας στο «Ghahreman» του Ασγκάρ Φαραντί και το «Hytti No 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν

Grand Prix

Βραβείο της Επιτροπής: εξ ημισείας στα HA’BERECH του Ναντάβ Λαπίντ και MEMORIA του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν

Prix du Jury

Καλύτερη Ηθοποιός: Ρενάτε Ρέινσβε για το «The Worst Person in the World» του Γιοακίμ Τρίερ

actress

Καλύτερος Ηθοποιός: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, για το «Nitram» του Τζάστιν Κερζέλ

actor

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Λεός Καράξ, «Annette» [To παραλαμβάνουν από την Βαλέρια Γκολίνο οι «Sparks», Ρον & Ράσελ Μελ, που έγραψαν τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας]

Director

Βραβείο Σεναρίου: Χαμαγκούτσι Ριουσούκε και Τακαμάσα Οε για το «Drive My Car» του Χαμαγκούτσι Ριουσούκε

Screenplay

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας: Μάρκο Μπελόκιο

honorary

Χρυσή Κάμερα: MURINA, Αντονέτα Αλαμάτ Κουσιτζάνοβιτς (από το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών)

Caméra d’or

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: TIAN XIA WU YA , Τανγκ Γι

short

Ειδική Μνεία Ταινίας Μικρού Μήκους: CÉU DE AGOSTO, Γιασμίν Τενούτσι

all winners

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε από τις 6 ως και τις 17 Ιουλίου. Το Flix σας μετέφερε όλα όσα συνέβησαν, μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2021 εδώ.