Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2021: Ο Κριστιάν Μουντζίου θα είναι ο Πρόεδρος της Εβδομάδας Κριτικής

στα 10

Βετεράνος του Φεστιβάλ και βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, τώρα και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής.

Κάννες 2021: Ο Κριστιάν Μουντζίου θα είναι ο Πρόεδρος της Εβδομάδας Κριτικής

Η Εβδομάδα Κριτικής είναι το ένα περίοπτο παράλληλο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, εκεί όπου λανσάρονται κάθε χρόνο γύρω στις 10 μεγάλου και 10 μικρού μήκους πρώτες και δεύτερες ταινίες σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο. Φέτος, στην 60ή διοργάνωση του τμήματος, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα είναι ο Ρουμάνος δημιουργός, Κριστιάν Μουντζίου.

Διαβάστε ακόμη: «Οι Κάννες είναι το Γούντστοκ του σινεμά...» Ο Τιερί Φρεμό μιλά για το (λες ανεπηρέαστο) Φεστιβάλ του 2021

Από τις πέντε ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Μουντζίου, οι τέσσερις έχουν κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών. Το ντεμπούτο του, η «Δύση», προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών το 2002, ενώ η δεύτερη ταινία του, το αριστουργηματικό και ρηξικέλευθο για την εποχή του «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες, 2 Μέρες», του 2007, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα - ο Μουντζίου ήταν ο πρώτος Ρουμάνος σκηνοθέτης που διακρίθηκε μ' αυτό το βραβείο και, έτσι κι αλλιώς, πρωτοστάτης του ρουμανικού νέου κύματος στο σινεμά.

κάννες 607

Το 2012, το «Πίσω από τους Λόφους» κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και οι δυο πρωταγωνίστριες, από κοινού, το Βραβείο Ερμηνείας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2016, επέστρεψε στο Διαγωνιστικό με την «Αποφοίτηση» κι έφυγε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Την Κριτική Επιτροπή της Εβδομάδας Κριτικής συμπληρώνουν ο Γάλλος παραγωγός Ντιντάρ Ντομεχρί («Memory House»), η Γαλλίδα ηθοποιός Καμέλια Τζορντάνα, ο Ελβετός παραγωγός Μικέλ Μερκτ (παραγωγός και του Βερχόφεν, τόσο στο «Elle» όσο και στο φετινό «Benedetta») και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, Κάρελ Οχ. Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής θ' ανακοινωθεί τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου και οι προβολές του θα γίνουν από τις 7 ως τις 15 Ιουλίου.