Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2019: Ο Πάνος Χ. Κούτρας στην Κριτική Επιτροπή για τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Πρόεδρος η Κλερ Ντενί, Μέλος ο Πάνος Χ. Κούτρας, διαγωνιζόμενος ο Βασίλης Κεκάτος: φέτος τα μικρού μήκους των Καννών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Κάννες 2019: Ο Πάνος Χ. Κούτρας στην Κριτική Επιτροπή για τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών

Ανακοινώθηκε σήμερα η Κριτική Επιτροπή Μικρού Μήκους και Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών, η επιτροπή, δηλαδή, που, με πρόεδρο τη σπουδαία, αταξινόμητη, πανκ κυρία του γαλλικού σινεμά, την Κλερ Ντενί (τελευταία του «High Life»), επωμίζεται την ευθύνη ν' απονείμει, στην επίσημη Τελετή Λήξης, το Σάββατο, 25 Μαΐου, τον Χρυσό Φοίνικα καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ. Παράλληλα, η επιτροπή θα βραβεύσει τρεις σπουδαστικές ταινίες στη Cinéfondation.

Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής που, επιβάλλοντας την ισότιμη εκπροσώπηση, αποτελείται από τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, είναι ο Ελληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας, η Γαλλο-Βρετανίδα ηθοποιός Στέισι Μάρτιν, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Εράν Κολιρίν και ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Καταλίν Μιτουλέσκου.

Ο Πάνος Χ. Κούτρας είχε, φυσικά, συμμετάσχει στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα, το 2014, με την ταινία του, «Xenia», ενώ το 2015 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος το γεγονός ότι μεταξύ των 11 μικρού μήκους ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, βρίσκεται η ταινία του Βασίλη Κεκάτου, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».

Ετσι, δύο Ελληνες σκηνοθέτες, μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος, έχουν φέτος την τιμή ν' αξιολογήσουν το νέο ρεύμα δημιουργίας και την επιλογή του Φεστιβάλ Καννών. Καλή επιτυχία σε όλους και... καλή διασκέδαση στην Κλερ Ντενί!

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.