Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: «Οσο πιο δύσκολος γίνεται ο κόσμος, τόσο πρέπει να πιστεύουμε στη μαγεία» Στίβεν Σπίλμπεργκ

στα 10

Το Flix βρέθηκε στην παρουσία του πιο καλοκάγαθου φιλικού χολιγουντιανού γίγαντα. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, πλαισιωμένος από το καστ και τους παραγωγούς του, έδωσε μία μαγική συνέντευξη Τύπου.

Κάννες 2016: «Οσο πιο δύσκολος γίνεται ο κόσμος, τόσο πρέπει να πιστεύουμε στη μαγεία» Στίβεν Σπίλμπεργκ

Το «The B.F.G», την κινηματογραφική διασκευή του «Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» του Ρόαλντ Νταλ υπογράφει ο μεγαλύτερος παραμυθάς των ημερών μας, Στίβεν Σπίλμπεργκ. Καθόλου τυχαία. Ιστορίες επικές αναζητά ο τιτάνας σκηνοθέτης στα 40 χρόνια καριέρας του, αλλά όχι με τον τρόπο που συνήθως το εννοούμε. Δεν είναι τα πλάνα, η κινηματογράφηση, τα σκηνικά, τα εφέ, το μπάτζετ που κάνουν τις ταινίες του «μεγάλες». Είναι παγκοσμιότητά τους, η δύναμή τους και η μεγάλη καρδιά του δημιουργού τους.

Διαβάστε την κριτική του Flix: Κάννες 2016: Κρατήστε μια θέση στα classics για το «The BFG» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

BFG press conference 607 1

Μπορεί το «The B.F.G» να είναι ένα παραμύθι, μπορεί η ταινία να απευθύνεται σε μικρότερο ηλικακά κοινό από τους χιλιάδες δημοσιογράφους που κατέλαβαν και την τελευταία θέση του Palais De Festivals, όλοι όμως τσεκάραμε τον κυνισμό μας στην είσοδο. Ακόμα κι αν δεν σου αρέσει η ταινία το προσωπικό άγγιγμα του Σπίλμπεργκ είναι αναγνωρίσιμο, οικείο, ανακουφιστικό που ακόμα υπάρχει. Και για αυτό μαγικό.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο σκηνοθέτης πλαισιωμένος από το καστ του, χρειάστηκε να απαντήσει για το «γιατί κάνει ακόμα ταινίες τόσο καλοκάγαθες σαν τον ήρωά του, εφόσον το καλό σινεμά πλέον είναι το σκοτεινό σινεμά».

BFG press conference 607 3

Μόνο που δε χρειάστηκε καν να απαντήσει ο ίδιος. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στην αίθουσα εξοργίστηκαν με το συνάδελφό μας, ενώ το μικρόφωνο πήρε ορμώντας σα λέαινα η πιστή φίλη και παραγωγός του Σπίλμπεργκ, Κάθλιν Κένεντι: «Αν είναι περίεργο να γυρίζει μαγικές ταινίες ο Στίβεν Σπίλμπεργκ; Αυτό ρωτάτε; Επιτρέψτε μου. Σε όλα αυτά τα χρόνια που συνεργάζομαι με τον Στίβεν αυτό που κάνει με ξεπερνάει. Πώς διατηρεί τον ενθουσιασμό και τον ουμανισμός του. Να γυρίζει αισιόδοξες, ζεστές ταινίες. Είναι περίεργο που δεν το βρίσκουμε αυτό πια στο σινεμά. Είναι περίεργο που το σινεμά τώρα έχει γεμίσει σκοτεινές ιστορίες. Αυτό είναι το περίεργο.»

BFG press conference 607 2

Διαβάστε τα highlights:

Ποια ήταν η μεγαλύτερη συγκίνηση της ταινίας για τον καθένα;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Οτι την ξεκίνησα τουλάχιστον με τη φίλη μου που μου λείπει. Η Μελίσα Μάθισον, η καλή μου φίλη που έγραψε τον «Ε.Τ.», έκανε και το πρώτο draft αυτής εδώ της ταινίας, την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου. Κι επειδή οι ταινίες είναι σχέσεις αγάπης, για μένα αυτό ήταν πολύ σημαντικό και συγκινητικό. Την έχω χάσει εδώ και χρόνια. Το μεγαλύτερο όνειρό μου στην ονειρική χώρα που λέγεται Χόλιγουντ είναι ότι οι ταινίες που φτιάχνεις σπάνε τα όρια της χώρας, της γλώσσας ή της κουλτούρας. Κάθε ταινία είναι ορφανή μέχρι να την υιοθετήσουν οι θεατές της.

Ρούμπι Μπάρνχιλ: Είναι συναρπαστικό να έχεις κερδίσει το ρόλο σε ένα τόσο μαγικό φιλμ. Ηταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Η μόνη άλλη εμπειρία μου ήταν μία τηλεοπτική σειρά και μία ακόμα ακρόαση για άλλη ταινία. Οπότε το να βρίσκομαι στις Κάννες είναι για μένα κάτι απίστευτο.

BFG press conference 607 4

Ρεμπέκα Χολ: Νομίζω ότι οι ταινίες του Στίβεν ήταν οι πρώτες που είδα στη ζωή μου. Και αυτό το βιβλίο, το πρώτο που διάβασα ως παιδί. Το να συνδυαστούν αυτά τα δύο με αυτή την πρόταση ήταν για μένα από μόνο του μαγικό.

Τζεμέιν Φλέμινγκς: Ηταν υπέροχο, διασκεδαστικό. Οταν ήμουν μικρός διάβαζα το γίγαντα με τη δική μου φωνή. Μου είναι τόσο αστείο που τον έπαιξα στο τέλος.

Πενέλοπι Γουίλτον: Οταν μου είπαν ότι θα παίξω τη Βασίλισσα σε ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ τους είπα “Μην μου κάνετε πλάκα! Και για τα δύο!” Ηταν μια μαγική εμπειρία να παίζω σε ταινία του. Λάτρεψα την εμπειρία, τον τρόπο που δούλευε, τη σχέση του με τους ηθοποιούς. Ελπίζω να έδωσα στη Βασίλισσα καλό όνομα γιατί τελευταία βλέπει τον εαυτό της συχνά στην οθόνη.

Κάθλιν Κένεντι: Η προκληση είχε προκύψει πριν από χρόνια. Συζητούσαμε με τον Σπίλμπεργκ για αυτό το πρότζεκτ για χρόνια. Από το 1992. Δεν είχαμε την τεχνολογία όμως. Αυτό περιμέναμε – αυτή ήταν η μόνη δυσκολία. Το να το βλέπουμε πια έτοιμο στην μεγάλη οθόνη είναι κάτι που με ξεπερνάει. Και ειδικά γιατί κάνει την πρεμιέρα του εδώ στις Κάννες – εδώ που έκανε κι ο «Ε.Τ.», που ήταν μία αξεπέραστη στιγμή στη ζωή μου.

BFG press conference 607 7

Εμπνεύστηκε από κάποιον ο Μαρκ Ράιλανς για να αποδώσει τον ήρωά του;

Μαρκ Ράιλανς: Ναι, όποιον χαρακτήρα κι αν προσεγγίζω, πάντα προσπαθώ να έχω ένα σημείο αναφοράς. Να έχω έναν άνθρωπο στο μυαλό μου ακόμα κι όταν ο ρόλος είναι φαντασίας. Τον γίγαντα τον βάσισα σε έναν κηπουρό στο σπίτι του παππού μου, αλλά κι έναν οικογενειακό μας φίλο που πολέμησε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αγριοι άνθρωποι εμφανισιακά με καρδιά όμως μάλαμα.

Πώς αισθάνεται η Πενέλοπι Γουίλτον που διακωμωδεί τη Βασίλισσα;

Πενέλοπι Γουίλτον: Η Βασίλισσα γίνεται αστεία όταν την τοποθετούμε σε συνθήκες που δε θα βρισκόταν ποτέ. Δε χρειάζεται να το παίξεις πιο υπογραμμισμένα. Η συνθήκη προκαλεί γέλιο. Ξέρω ότι και η ίδια έχει θαυμάσιο χιούμορ. Και δεν έχω παρά σεβασμό κι αγάπη για εκείνην. Ελπίζω να την έκανα να γελάσει

BFG press conference 607 5

Ο Μαρκ Ράιλανς για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Στίβεν για τον Μαρκ

Μαρκ Ράιλανς: Δεν ξέρω τι να πω για τον Στίβεν. Απήλαυσα κάθε στιγμή της συνεργασίας μας. Μου αρέσει που ξέρει τι θέλει. Ο Στίβεν θέλει απλά να του έχεις προτάσεις. Οταν κάτι τον ικανοποιεί, σε στηρίζει ακόμα κι αν δεν το είχε έτσι στο μυαλό του. Οσο αφορά για τη δυσκολία των γυρισμάτων με την τεχνολογία του stop caption animation, έπρεπε ναι να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας. Δεν ξέρεις ακριβώς το περιβάλλον, δε βλέπεις την κάμερα, δεν ξέρεις ακριβώς που είναι το κοινό. Μόνο το Στίβεν βλέπεις ο οποίος κάθεται ανάμεσά μας και έπρεπε αρκετές φορές να του πω να πάει λίγο πιο κει γιατί με αποσπούσε. (γέλια)

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Στα γυρίσματα ο Μαρκ μου έδειξε μία μικρού μήκους ταινία που είχε γυρίσει η κόρη του με τον ίδιο ως γίγαντα. Φοβερό; Για μένα αυτές είναι οι συμπτώσεις που κάνουν όλα αυτά μαγικά. Αγαπώ πολύ τον Μαρκ και χαίρομαι που καταφέραμε να το συνεργαστούμε δύο φορές τώρα – σε λίγο θα γίνουν τρεις. Νιώθω ότι είμαστε οικογένεια. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα, όχι μόνο γιατί δουλέψαμε μαζί. Αλλά γιατί γίναμε φίλοι. Εχω πολλούς γνωστούς στη δουλειά αυτή. Συνεργάτες από τις ταινίες. Αλλά δεν τους φέρνω όλους στη ζωή μου. Με τον Μαρκ ήταν τιμή μου που δέχτηκε να γίνει φίλος μου. Του έχω τόσο μεγάλη εκτίμηση.

Γιατί θέλησε να δουλέψει πάνω σε μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ, ο οποίος είχε συχνά καταφερθεί εναντίον των Εβραίων;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Δεν ήξερα τίποτα για την προσωπική ζωή και τις απόψεις του συγγραφέα. Δεν έδωσα σε τίποτα σημασία παρά στο ίδιο το παραμύθι που έγραψε. Οι αξίες του βιβλίου είναι και οι αξίες που έβαλα στην ταινία μου – η φιλία και η αποδοχή και η συνεργασία. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα στο παραμύθι. Η εμπειρία που είχα δεν είχε το παραμικρό γραμμάριο κυνισμού. Για μένα η μεταφορά που με έκανε να θέλω να πω αυτή την ιστορία ήταν πόσο μεγάλη ήταν η καρδιά του ήρωά μου κι όχι η αλληγορία του με μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο.

BFG press conference 607 9

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, τι εμπνέει τον Στίβεν Σπίλμπεργκ;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Ψάχνω απλά για καλές ιστορίες. Ολοι μας κυνηγάμε δυνατές ιστορίες. Καμιά φορά είναι κάτω από τη μύτη μας. Μεγάλωσα τα παιδιά μου διαβάζοντάς τους τον «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα». Δεν το φανταζόμουν ότι θα το γύριζα σε ταινία. Ομως δεν έχω στρατηγική. Το ένστικτο είναι το κριτήριό μου. Οι επιλογές που κάνω, οι ιστορίες που λέω, οι ταινίες που γυρίζω πρέπει να μιλάνε πρώτα από όλα σε μένα, προσωπικά.

Εχει άγχος για μία επικείμενη αποτυχία;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Δεν σκέφτομαι έτσι. Δεν σκέφτομαι ποτέ την επιτυχία ή της αποτυχίας μίας ταινίας μου. Εκτός αν γυρίζω ένα σίκουελ – αν το πρώτο φιλμ έκανε επιτυχία, τότε ναι έχεις άγχος γιατί το κοινό έχει απαιτήσεις. Ποτέ όμως δεν σκέφτομαι όταν επιλέγω ή στο στάδιο που γυρίζω μία ταινία αν θα πιάσει εμπορικά. Αρχίζω να το σκέφτομαι σε αυτό ακριβώς το στάδιο: όταν με ρωτάνε οι δημοσιογράφοι. Τη δουλειά μου κάνω. Μία σκληρή, απαιτητική, υπέροχη, διασκεδαστική δουλειά που αγαπώ πολύ. Και θα συνεχίσω να την κάνω για όλη μου τη ζωή. Αν δεν την έκανα θα μπαρκάριζα και θα ταξίδευα τους ωκεανούς.

BFG press conference 607 8

Γιατί ο Σπίλμπεργκ πιστεύει ότι δεν έχει κάνει ακόμα την μεγάλη ερωτική ιστορία που θέλει;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Ναι, δεν την έχω κάνει. Νομίζω ότι αυτή η ταινία όμως είναι μία ιστορία αγάπης. Μπορεί να μην είναι μία ερωτική ιστορία, αλλά σίγουρα κουβαλά πολλή αγάπη – αγάπη των γονιών προς τα παιδιά, των παππούδων προς τα παιδιά. Εχει διαβαστεί από γενιά σε γενιά με αγάπη. Ελπίζω έτσι να μεταγγιστεί και ως ταινία.

Πώς μπορεί να πιστεύει ακόμα στη μαγεία, με τόση σκληρότητα που υπάρχει πια στον κόσμο;

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Πάντα θα πολεμάω στο πλευρό των ρομαντικών. Οσο πιο δύσκολος ή άδικος γίνεται ο κόσμος εμείς πρέπει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο στη μαγεία. Γιατί αυτή θα μας δώσει ελπίδα. Αυτό κάνουν οι ταινίες – δίνουν ελπίδα στον κόσμο. Αυτό κάνουν και σε μένα. Μου δίνουν ελπίδα.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς