Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Φεστιβάλ... υψίστης ασφαλείας!

στα 10

Με τον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στα γραφεία του Charlie Hebdo το χειμώνα που μας πέρασε να παραμένει νωπός, το Φεστιβάλ των Καννών τελεί φέτος υπό συνθήκες υψίστης ασφαλείας με αστυνομικούς σε κάθε δεύτερο μέτρο και όπλα σε κοινή θέα μαζί με τις τουαλέτες και τα κόκκινα χαλιά.

Flix Team
Κάννες 2015: Φεστιβάλ... υψίστης ασφαλείας!

Είναι άλλο να νιώθεις ασφαλής σε ένα Φεστιβάλ που ακόμη και χωρίς τα γεγονότα στο Charlie Hebdo στο Παρίσι το χειμώνα που μας πέρασε, παραμένει ένα πολυπληθές γεγονός σε ένα μικρό μέρος όπως είναι οι Κάννες και είναι άλλο να βλέπεις στο ίδιο ακριβώς πεζοδρόμιο να συνυπάρχουν φεστιβαλιστές, δημοσιογράφοι, αιθέριες παρουσίες που μόλις βγήκαν από τα αραγμένα στην Κρουαζέτ κότερα και αστυνομικούς με όπλα σε κοινή θέα...

Αυτή όμως είναι η εικόνα ήδη από την πρώτη ημέρα του 68ου Φεστιβάλ Καννών, αφού εκτός των μέτρων που φέτος αναμένονταν πιο σκληρά ήρθε να προστεθεί πριν από λίγες ημέρες μια από τις μεγαλύτερες κλοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, στο κατάστημα του οίκου Cartier στις Κάννες με λεία 17 περίπου εκατομμύρια δολάρια - θυμίζοντας τις αλλεπάλληλες κλοπές που στιγμάτισαν το Φεστιβάλ πριν από δύο χρόνια.

Διαβάστε τα πάντα για το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών με τις συνεχείς ζωντανές ανταποκρίσεις του Flix. Σαν να είστε κι εσείς εδώ!

Cannes 2015 Police 607

«Δεν είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να το συζητάμε. Από την εποχή της τρομοκρατικής επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, οι Κάννες είναι ένα από τα πιο καλά προστατευμένα μέρη. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ, πολύ, πολύ σημαντικά για εμάς», δήλωσε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό με την έναρξη του 68ου Φεστιβάλ.

Οι Αρχές καθησυχάζουν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή σε σχέση με τις Κάννες, αλλά θεωρούν το Φεστιβάλ σαν πιθανό στόχο, κυρίως λόγω του κόσμου που συγκεντρώνει τις δέκα ημέρες του Μαΐου. Εκατοντάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους των Καννών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ υπάρχουν τοποθετημένες σε όλην την πόλη παραπάνω από 500 κάμερες - μια κάμερα για κάθε 152 κατοίκους της πόλης.

Ο Φιλίπ Καστανέτ, που είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του Φεστιβάλ, δήλωσε πως υπάρχουν επίσης «αόρατοι» αστυνομικοί τόσο στους δρόμους όσο και στο ιντερνετ και τα social media, προκειμένου να εντοπιστούν πιο εύκολα ύποπτες κινήσεις.

Αυστηρά είναι τα μέτρα και για τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες του χώρου. Κάθε φορά που κάποιος μπαίνει σε κάποια αίθουσα για κάποια προβολή ή εισέρχεται στο Palais de Festival που είναι το κέντρο του Φεστιβάλ, εντεταλμένοι φρουροί ελέγχουν τις τσάντες που μεταφέρονται αλλά και με ειδικά μηχανήματα σκανάρονται όλοι από την κορφή ως τα νύχια - πρακτική που ισχύει εδώ και χρόνια στις Κάννες.

Διαβάστε τα πάντα για το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών με τις συνεχείς ζωντανές ανταποκρίσεις του Flix. Σαν να είστε κι εσείς εδώ!