Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Οσα είπαν ο Γιώργος Λάνθιμος και οι ηθοποιοί του στη συνέντευξη Τύπου του «The Lobster»

στα 10

Φωτεινός και φιλικός, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη προβολή του «The Lobster», περιστοιχισμένος από μια ομάδα υπέροχων ηθοποιών και... θερμών θαυμαστών του!

Κάννες 2015: Οσα είπαν ο Γιώργος Λάνθιμος και οι ηθοποιοί του στη συνέντευξη Τύπου του «The Lobster»

Ο Γιώργος Λάνθιμος κάθισε στο κέντρο του τραπεζιού, περικυκλωμένος από τους πρωταγωνιστές του, μια ομάδα χαρούμενη με τη δουλειά της, που όπως μας είπε μοιράστηκε μια κοινή ζωή στο απομονωμένο χωριουδάκι της Ιρλανδίας όπου έγιναν τα γυρίσματα, μια πολυ-εθνική ομάδα ανθρώπων του σινεμά που βρήκε τους δικούς της κανόνες συμπεριφοράς, επικοινωνίας και αναγνώρισης: οι Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Γουάις, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Λεά Σεντού, Αγγελική Παπούλια και Αριάν Λαμπέντ, μοιάζουν πρωτοφανώς ομοιογενείς, συνδεδεμένοι από μια εμπειρία ξεχωριστή και μια ταινία για την αγάπη που... αγάπησαν από κοινού.

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

cannes lanthimos 607

Ο Γιώργος Λάνθιμος:

Για την αρχική ιδέα του «The Lobster» Μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου, μόλις τελειώσουμε μια ταινία, αρχίζουμε τη συζήτηση για την επόμενη. Οπότε κι αυτή τη φορά ξεκινήσαμε συζητώντας ό,τι μας ερχόταν στο μυαλό, καταστάσεις, θέματα που θέλαμε να εξερευνήσουμε, μικρές ιστορίες. Κι είπαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι για τις σχέσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις, μ’ έναν πιο ρομαντικό τρόπο. Δουλέψαμε μαζί και φτιάξαμε την ταινία. Αποφασίσαμε να κάνουμε την ταινία στα αγγλικά, γιατί μετά από 2-3 ταινίες στην Ελλάδα ήθλα να κάνω κάτι μεγαλύτερο και στην Ελλάδα είναι κάπως περιορισμένος ο τρόπος που μπορούν να γίνουν οι ταινίες.»

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015 / Το «The Lobster», ξέρει τι είναι αυτό που το λένε αγάπη

Για την πρώτη του ταινία εκτός Ελλάδας Αυτή εδώ η ταινία είναι όπως όλες που κάναμε, απλώς αυτή τη φορά πληρώσαμε τον κόσμο! Είχαμε μεγάλη δημιουργική ελευθερία, κάναμε αυτά που θέλαμε στο όριο που μπορούσαμε, οι παραγωγοί μου με υποστήριξαν απόλυτα κι ήταν μια διαφορετική εμπειρία λόγω χώρας, αλλά με την ίδια κινηματογραφική προσέγγιση. Στην εποχή μας ο κόσμος ζει και δουλεύει οπουδήποτε. Κι είναι ευκολότερο να κάνεις μια ταινία στα αγγλικά και με μεγαλύτερα μέσα, απ ό,τι στην Ελλάδα.

cannes lanthimos 607

Για τις κινηματογραφικές του αναφορές: Φυσικά βλέπω πολλές ταινίες, η κινηματογραφική παράδοση κι η pop culture εννοείται ότι περνούν στη δουλειά μου. Ομως μ' επηρεάζει το ήθος κι η φιλοσοφία κάποιων σκηνοθετών περισσότερο παρά οι ταινίες τους. Και για να πω την αλήθεια, στην προετοιμασία για το «The Lobster», εκείνο που έβλεπα συνέχεια ήταν το βρετανικό ριάλιτι «The Hotel»!

Για το αν θα ξανακάνει ταινία στην Ελλάδα Γιατί όχι, δεν ήξερα καν ότι αυτή η ταινία θα γινόταν τελικά στην Ιρλανδία, το να κάνεις μια ταινία είναι κάτι το απρόβλεπτο και το είδος της δουλειάς που κάνουμε συνήθως μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά μέρη - μάλιστα μ’ αρέσει ν’αντλώ απ’ αυτό το γεγονός. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τωρινό σχέδιο, αλλά θα έκανα ταινία ξανά στην Ελλάδα αν το ένιωθα σωστό, δεν αποκλείω τίποτα.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015: Τα 10 trending topics της #2ης μέρας

cannes lanthimos 607

Οι ηθοποιοί για τον Γιώργο Λάνθιμο και το «The Lobster»:

  • Τζον Σι Ράιλι: Καταλαβαίνω αν μ' αρέσει ένα σενάριο από το πόσο γρήγορα το διαβάζω. Ημουν ήδη φαν του Γιώργου, το «The Lobster» το διάβασα αμέσως, το βρήκα πολύ υπονομευτικό κι αστείο, αλλά και πολύ ειλικρινές, με μια αίσθηση του παραλόγου που απολαμβάνω στο σινεμά.
  • Αγγελική Παπούλια: Κάθε φορά που διαβάζω μια νέα ταινία του Γιώργο μου κάνει μια καινούρια έκπληξη, αυτή εδώ ήταν πολύ αστεία και βίαια και γλυκιά, μ’ άρεσε πολύ. Σε κάθε του ταινία διαγράφω την υποκριτική, προσπαθώ να είμαι παρούσα και ν’ αντιδρώ μ’ έναν απλό κι άμεσο τρόπο, να μην εκλογικεύω τους ήρωες, ν’ αφήνω τα πράγματα ανοιχτά για να είναι πιο διφορούμενα.

cannes lanthimos 607

  • Λεά Σεντού: Το σενάριο ήταν μοναδικό, πρωτότυπο, με μια κινηματογραφική γλώσσα πολύ ιδιαίτερη, ένα αλλιώτικο σύμπαν. Μ’ αρέσει αυτό που λέει για τις ανθρώπινες σχέσεις και τον παραλογισμό του δικού μας σύμπαντος, αλλά ταυτόχρονα είναι ρομαντικό και συγκινητικό. Ο νατουραλισμός του, και στον τρόπο που χρησιμοποιεί τους ηθοποιούς του, μου φέρνει στο μυαλό τον Μπρεσόν.
  • Κόλιν Φάρελ: Είναι μια ταινία μοναδική κι ιδιαίτερη. Είχα δει τον «Κυνόδοντα» στη Φιλαδέλφιεα, μου είχε φανεί ισόποσα ανησυχητική και συγκινητική, δεν κατάλαβα ούτε εκείνη την ταινία, ούτε αυτήν εδώ, αλλά είναι η πιο ανοιχτή σε ερμηνείες ταινία που έχω κάνει, είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος με τους περιορισμούς ή την ελευθερία των δικών του κανόνων. Μιλήσαμε με τον Γιώργο στο skype για μια ώρα, κατά την οποία είπαμε 7 λέξεις: ήταν άβολο και lovely.

cannes lanthimos 607

  • Ρέιτσελ Γουάις: Είδα τον «Κυνόδοντα» και με ισοπέδωσε - δεν είχα ξαναδεί τέτοια ηθοποιοία, εντελώς νατουραλιστικό κι ειλικρινές σινεμά, σ’ ένα σύμπαν που δεν αναγνώριζα. Τόσο υψηλής σύλληψης χωρίς τεχνικά βοηθήματα. Ολο έρχεται από τη φαντασία του, μια τεράστια, αγνή φαντασία κι ήθελα να βρεθώ κι εγώ σ’ ένα από τα σύμπαντά του. Αγάπησα πολύ το σενάριο, δεν είχα ιδέα πώς θα το κάνω, αφέθηκα στα χέρια του, μας υπνωτίζει. Ενιωθα μεθυσμένη, από την αγάπη και τη σκληρότητα, από μια ταινία που εκφράζει πολύ αληθινά πράγματα για τον πολιτισμό μας, που είναι ένας βάρβαρος κόσμος γεμάτος αγάπη.
  • Αριάν Λαμπέντ Εκείνο που με συγκίνησε είναι ότι παίζει με τους κανόνες του τρόπου ζωής και της κοινωνίας μας, τους ωθεί για να φτάσει στο αληθινό που έχουμε μέσα μας. Στο γιατί ερωτευτόμαστε, με έντιμο κι ειλικρινή τρόπο.
  • Μπεν Γουίσο: Ηταν ένα απίστευτα πρωτότυπο σενάριο. Λυρικό, ανοιχτό σε νέους τρόπους να κάνεις σινεμά.

Δείτε ακόμη: «Αναπτύξαμε έναν κώδικα για να επικοινωνούμε». Πρώτο clip από το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου

Η Ρέιτσελ Γουάις για το θέμα της ταινίας: Ο καθένας ερμηνεύει την ταινία αλλιώς, κάποιος μου είπε ότι είναι μια σάτιρα για την αποστασιοποίηση στα προάστια. Για μένα το πρώτο που σκέφτομαι είναι ο ναρκισσισμός, η επιθυμία σου να βρεις κάποιον που σου μοιάζει κι η αγάπη είναι, πράγματι, ναρκισσιστική. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια ρομαντική ταινία, με την παλιομοδίτικη έννοια, με κεφαλαίο Ρ στον Ρομαντισμό, για την επιδίωξη της συνύπαρξης και της ευτυχίας, που είναι πάντα δύσκολη κι ιδιαίτερα στο σύμπαν του Λάνθιμου.

Ο Κόλιν Φάρελ για το θέμα της ταινίας Το ότι έπαιξα στο «The Lobster» δε σημαίνει ότι γνωρίζω κάτι περισσότερο για τα νοήματά του, αλλά θεωρώ ότι την ταινία την καθορίζει η αίσθηση βαθειάς μοναξιάς και φόβου που τη διατρέχουν, ο φόβος του ανθρώπου για τη μοναξιά του που μπορεί, αυτός ο ίδιος, να γίνει αντικείμενο εκμετάλλεσης.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015 / Το «The Lobster», ξέρει τι είναι αυτό που το λένε αγάπη

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.